Το πρώτο σεμινάριο παραδοσιακής μουσικής φιλοξένησε η Ι. Μονή Κύκκου

kykouΜε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το ξεχωριστό, από κάθε άποψη, σεμινάριο ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε, από τις 18 μέχρι και τις 24 Ιουλίου, στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του ξενώνα-κατασκήνωσης της Ιεράς Μονής Κύκκου, προσελκύοντας πολλά βλέμματα από την ευρύτερη περιοχή.

Την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, αλλά και να αποκομίσουν μουσικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου, είχαν όσοι παρευρέθηκαν στο πρώτο, επί κυπριακού εδάφους, σεμινάριο παραδοσιακής μουσικής, που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Μαΐστωρ και ο πολιτιστικός όμιλος Αποστόλου Μάρκου με την ευγενή στήριξη και φιλοξενία της Ιεράς Μονής Κύκκου και του φιλόμουσου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου.

Επιφανείς και καταξιωμένοι μουσικοί από την Ελλάδα και την Κύπρο δίδαξαν παραδοσιακά όργανα, βυζαντινή μουσική και παραδοσιακό τραγούδι.

Επικεφαλής του επιστημονικού μουσικού επιτελείου ήταν ο Μανώλης Καρπάθιος, ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες δεξιοτέχνες της παραδοσιακής μουσικής και ο οποίος δίδαξε κανονάκι.

Μαζί του οι εξ Ελλάδος μουσικοί Κώστας Μήτσιος, ο οποίος δίδαξε ούτι, λαούτο και μπουζούκι, Δημήτρης Ζαχαρίου, που δίδαξε βιολί, πολίτικη λύρα, θεωρία και πράξη βυζαντινής μουσικής. Παράλληλα, οι Μιχαήλ Χατζημιχαήλ και Χρήστος Γεωργιάδης δίδαξαν κυπριακό τραγούδι και Βυζαντινή σημειογραφία, αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, πραγματοποιήθηκαν τόσο θεωρητικές,  όσο και πρακτικές παρουσιάσεις της πλούσιας παράδοσής μας, με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική παράδοση και τις «φωνές» της Κύπρου μας και σ’ αυτό συμμετείχαν 40 περίπου μουσικοί και μαθητές από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η μεθοδολογία η οποία αναπτύχθηκε στα σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής, στόχο είχε την ουσιαστική προσέγγιση της έννοιας και της φιλοσοφίας της ελληνικής παράδοσης, μέσα από τις πάμπολλες πτυχές και εκφράσεις της.

Το  σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο έρευνας και προβολής της Εθνικής μουσικής Σίμων Καράς, μέλη του οποίου είναι οι διδάσκοντες.

Εμφανίσεις: 64827
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!