Βρέθηκαν 42 εικόνες που είχαν κλαπεί πριν από πέντε μήνες

ImageΣτο παλιό σφαγείο του χωριού Λετύμπου, λίγο έξω από το χωριό ανάμεσα σε βάτους, επέλεξαν ιερόσυλοι να κρύψουν τις 42 εικόνες που έκλεψαν τους τελευταίους μήνες από διάφορες εκκλησίες κι εξωκλήσια της επαρχίας Πάφου.

Τις εικόνες εντόπισαν μετά από πληροφορία άνδρες της Αστυνομίας οι οποίοι χθες, λίγο μετά το μεσημέρι, με τη βοήθεια του κοινοτάρχη Λετύμπου πήγαν στην περιοχή για έρευνες.

Η είσοδος του παλιού και εγκαταλειμμένου εδώ και πολλά χρόνια σφαγείου καλυπτόταν από βάτους και η πρόσβαση προς αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Γι' αυτό και επισρατεύτηκε γεωργικός ελκυστήρας για να δημιουργηθεί πρόσβαση.

Μετά από λίγη προσπάθεια οι αστυνομικοί κατάφεραν να πλησιάσουν στο χώρο του σφαγείου και να εντοπίσουν τις εικόνες που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας κ. Μιχάλη Κατσουνωτό, ήσαν επιμελώς κρυμμένες μέσα σε βάτο ύψους δύο περίπου μέτρων.

Στη σκηνή έσπευσε και ο ιερέας της κοινότητας Λετύπου, ο οποίος αναγνώρισε μερικές εικόνες, ανάμεσά τους την εικόνα της Παναγίας Φωτολάμπουσας, που ιερόσυλοι έκλεψαν από την εκκλησία του χωριού πριν από πέντε περίπου μήνες.

Οι εικόνες μεταφέρθηκαν αρχικά στον αστυνομικό σταθμό Στρουμπίου, όπου εκεί είχε μεταβεί ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος για να τις δει και να διαπιστώσει αν πρόκειται για αρχαίες εικόνες, αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήταν κάπως απομακρυσμένο αφού εδώ και πολλά χρόνια όλες οι αρχαίες εικόνες, από όλη τη μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου, έχουν μεταφερθεί και φυλάγονται στο βυζαντινό μουσείο Πάφου δίπλα από τη Μητρόπολη.

Μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν εικόνες μεγάλης αξίας σε εκκλησίες και είναι οι περιπτώσεις όπου κάτοικοι αντιδρούν στη μετακίνηση των συγκεκριμένων εικόνων, αφού τις θεωρούν θαυματουργές και τους αγίους που απεικονίζονται σε αυτές ως προστάτες αγίους των ιδίων.

Συστήματα συναγερμού

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, αφού έλεγξε τις εικόνες, δήλωσε πως ανάμεσά τους δεν υπήρχαν αρχαίες βυζαντινές εικόνες αλλά σύγχρονες. Πολλές δε από αυτές είναι φτιαγμένες από χαρτί. Δύο εικόνες, η αξία των οποίων κυμαίνεται γύρω στα 600 ευρώ και θεωρούνται οι πιο ακριβές, είναι μεταξοτυπίες.

«Από αρχαιολογικής άποψης δεν είναι σημαντικές οι εικόνες γιατί είναι πρόσφατες». δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Πάφου και πρόσθεσε: «Έχουμε μετακινήσει τις εικόνες με κάποιαν αρχαιολογική αξία από τα εξωκλήσια μας. Οι εικόνες αυτές είναι του 1988, 1989. Όμως για μας τους χριστιανούς οι εικόνες έχουν και κάποιαν αξία λατρευτική, γι' αυτό και θεωρούμε ότι είναι ιεροσυλία να μπαίνει κάποιος στα εξωκλήσια μας και να αρπάζει τις εικόνες».

Ο Πάφου Γεώργιος χαρακτήρισε «ευχάριστη έκπληξη» το γεγονός ότι βρέθηκαν οι εικόνες έστω και εκ των υστέρων, είτε γιατί κάποιος από τους ιερόσυλους μετανόησε είτε γιατί δεν βρήκαν αγοραστές για να τις πουλήσουν. «Είναι μια ευχάριστη έκπληξη το ότι επιστρέφονται για να χρησιμοποιηθούν πάλι ως λατρευτικά αντικείμενα».

Ο Μητροπολίτης Πάφου επισήμανε πως, εκτός από εικόνες, τον τελευταίο καιρό οι ιερόσυλοι κλέβουν ασημικά από τους ναούς και τα εξωκλήσια, όπως ευαγγέλια, δισκοπότηρα, καντήλια και άλλα εκκλησιαστικά σκεύη από ασήμι. Οι συχνές διαρρήξεις και κλοπές ήταν η αφορμή να τοποθετηθούν συστήματα συναγερμού σε όλες σχεδόν τις εκκλησίες της πόλης και επαρχίας. 

Τι λέει ο κοινοτάρχης

Τον κοινοτάρχη Λετύμπου Ανδρέα Κούσπο ειδοποίησε η Αστυνομία γύρω στο μεσημέρι για να οδηγήσει το κλιμάκιό της, που συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό των εικόνων, στο χώρο του παλιού σφαγείου. Ο ίδιος ανταποκρίθηκε πρόθυμα. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως με χαρά διαπίστωσε ότι βρέθηκαν όλες οι εικόνες που είχαν κλαπεί από την εκκλησία του χωριού του. Βρέθηκαν επίσης και πολλές άλλες εικόνες που είχαν κλαπεί από άλλες εκκλησίες. «Εντοπίστηκαν συνολικά 42 εικόνες, ανάμεσά τους και η εικόνα της Παναγίας της Φωτολάμπουσας, που κλάπηκε πριν από 5 - 6 μήνες από την εκκλησία της Λετύμπου».

Πεταγμένη σε σκουπίδια

Ο ιερέας της κοινότητας Λετύμπου, που μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός έσπευσε στην περιοχή, δήλωσε φανερά συγκινημένος. «Αναγνώρισα την αξιόλογη εικόνα της Παναγίας της Φωτολάμπουσας και την εικόνα του Ιωάννη του Προδρόμου. Ιερόσυλοι έκλεψαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου από την εκκλησία μας, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Φωτολάμπουσα, πέντε εικόνες. Μια από αυτές, του Ιωάννη του Θεολόγου, βρέθηκε προ καιρού σε ένα χωράφι πεταγμένη πλησίον της περιοχής Θρονί του Αγίου Κηρύκου, στη Λετύμπου.

Τη βρήκε μια γυναίκα που έβοσκε τα γίδια της στην περιοχή και ειδοποίησε την Αστυνομία η οποία την παρέλαβε».

Σύμφωνα με την Αστυνομία τα τεκμήρια θα μεταφερθούν στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου για σκοπούς επιστημονικών εξετάσεων, σε μια προσπάθεια να προστεθούν επιπλέον στοιχεία που θα διευκολύνουν το ανακριτικό έργο και θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών, οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό λυμαίνονται τις εκκλησίες και κλέβουν ιερά σκεύη και εικόνες.

Σύσκεψη στο Αρχηγείο

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας υπό την προεδρία του Βοηθού Αρχηγού Ανδρέα Ιατρόπουλου σε σχέση με τις διαρρήξεις εκκλησιών και την κλοπή ιερών εικόνων και σκευών σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν διάφορα μέτρα τα οποία, ωστόσο, για πολλούς και ευνόητους λόγους δεν γνωστοποιήθηκαν. «Εκείνο που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε», είπε ο κ. Κατσουνωτός, «είναι ότι τα μέτρα στοχεύουν σε τρία επίπεδα: Στην πρόληψη άλλων διαρρήξεων και κλοπών από εκκλησίες είτε στην πόλη είτε στην ύπαιθρο, εντοπισμό των κλαπέντων και εξιχνίαση των υποθέσεων, καθώς και τη σύλληψη των δραστών».

Καταλήγοντας, ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι «είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθούμε για τις συνθήκες και τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν οι εικόνες στο σημείο που εντοπίστηκαν.

Εκείνο που μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα, είναι ότι τα πρόσωπα, πιθανόν οι δράστες που τις μετέφεραν, είχαν φροντίσει να τις αποκρύψουν πολύ επιμελώς για να μην είναι ορατές από οποιοδήποτε πρόσωπο. Μέχρι στιγμής έχει γίνει ανάλυση πολλών στοιχείων και έχει αποκρυσταλλωθεί μια πολύ καλή εικόνα για την υπόθεση, ωστόσο δεν κρίνεται σκόπιμο να ειπωθεί κάτι περισσότερο».

Εμφανίσεις: 86308
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!