Εκατοντάδες Μορφίτες θα μεταβούν στην εκκλησία του Αγίου Μάμα στη Μόρφου

agiosMamasΤην πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη, μεθαύριο Πέμπτη, εκατοντάδες πρόσφυγες που προέρχονται από τη Μόρφου, θα περάσουν και πάλι τα οδοφράγματα της ντροπής, για να επιστρέψουν στη γενέθλια γη, να γιορτάσουν τον πολιούχο άγιο της πόλης τους, τον Άγιο Μάμα.

Μέχρι στιγμής, περίπου 500 πιστοί δήλωσαν στο δημαρχείο της πόλης ή στην Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, ότι θα μεταβούν στον ιερό ναό του Αγίου Μάμαντος στην πόλη τους, για να παρακολουθήσουν είτε τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό της Πέμπτης, είτε την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της επομένης, είτε ακόμη και την Παράκληση στον Άγιο Μάμα που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή στις 5.00 το απόγευμα.

Όπως αναφέρει ο πάτερ Κυριάκος Παπαγιάννης της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου, φέτος το ενδιαφέρον των πιστών για προσκύνημα στον Άγιο Μάμα είναι αυξημένο, λόγω και του γεγονότος ότι θα εκτεθεί για πρώτη φορά μετά το 1974 σε προσκύνημα και η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Χρυσοσώτηρου της Ακανθούς.

Η εικόνα που βρέθηκε σε αποθήκη στον Άγιο Μάμα, συντηρείται από Ελληνοκύπριο συντηρητή και θα λιτανευθεί για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του 1974. Όπως αναφέρει ο πάτερ, μέχρι πριν από μερικούς μήνες, κανένας δεν ήξερε πού βρίσκεται η εικόνα.

Στο μεταξύ, η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου ανακοίνωσε ότι σε όλες τις ιερές ακολουθίες στην κατεχόμενη πόλη, θα προστεί ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από τον ιερό κλήρο της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Μόρφου.

Για τη μετάβαση οι πιστοί καλούνται να επικοινωνήσουν με τον πάτερ Κυριάκο Παπαγιάννη στο 99641343 και το Δήμο Μόρφου στο 22447333. Έχουν γίνει διευθετήσεις για δωρεάν μεταφορά των πιστών με λεωφορεία.

Ο Άγιος Μάμας της Μόρφου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς φραγκοβυζαντινούς ναούς της Κύπρου. Στον ναό βρίσκεται η λάρνακα που περιείχε τμήμα από το λείψανό του Αγίου.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου, σε χρόνο που δεν καθορίζεται στις πηγές η λάρνακα, ρίφθηκε στη θάλασσα, από τις απέναντι της Κύπρου μικρασιατικές ακτές. Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, η σαρκοφάγος με το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε από τα κύματα στην Κύπρο και ξεβράσθηκε στην παραλία του κόλπου της Μόρφου. Ένας χωρικός βρήκε τη σαρκοφάγο και με τη βοήθεια των γιων του τη μετέφεραν με ευκολία στην ενδοχώρα, παρά το βάρος της.

Όταν έφτασαν στο σημείο όπου βρίσκεται ο ναός του αγίου, στη Μόρφου, η σαρκοφάγος με το λείψανο του αγίου έγινε ξαφνικά τόσο βαριά που ήταν αδύνατο να μετακινηθεί. Την άφησαν στον τόπο εκείνο και έκτισαν ναό στο όνομα του αγίου, που με την πάροδο των ετών εξελίχθηκε σε ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια της Κύπρου.

Ο Άγιος Μάμας θεωρείται στην Κύπρο προστάτης των ποιμνίων και θεραπευτής των νοσημάτων των αυτιών. Όπως αναφέρει ο δρ Χατζηχριστοδούλου σε πολλές εικόνες και τοιχογραφίες, ο άγιος παριστάνεται συνήθως καβαλάρης σε λιοντάρι και λιγότερες φορές όρθιος, νέος αγένειος, με άτακτα μαλλιά, να κρατεί στο ένα χέρι αρνί και στο άλλο ποιμενική ράβδο (ωκυπόδιον).

Εμφανίσεις: 73327
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!