Η εξόδιος ακολουθία για τον μακαριστό μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλο

Image

Το ύστατο χαίρε στο μακαριστό Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλο είπαν χθες εκατοντάδες πιστοί, αλλά και σύσσωμη η Εκκλησία της Κύπρου.

Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ και συμπαραστατουμένου από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τελέστηκε στις δύο το απόγευμα, στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα, στο Πλατύ Αγλαντζιάς, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου, που σε ηλικία 66 χρονών εκοιμήθη τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου σε ιδιωτική κλινική, μετά από πολυήμερη νοσηλεία λόγο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε με τα λόγια του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος εξιστόρησε το έργο και την επί χρόνια ποιμαντική παρουσία του μακαριστού Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου.

Όπως ανέφερε στον επικήδειο λόγο του, «ο θρήνος και η θλίψη όλων όσοι γνώριζαν το μακαριστό Μητροπολίτη προέρχονταν από το γεγονός ότι εκοιμήθη μακράν της έδρας τής θεοσώστου επαρχίας του», παρομοιάζοντάς τον σαν τον Μωυσή, αφού, όπως είπε, «δεν αξιώθηκε να δει και να λειτουργήσει στα άγια της εκκλησίας του και στα άγια κατεχόμενα χωριά της επαρχίας του».

Το μακαριστό Μητροπολίτη Κυρηνείας αποχαιρέτησε με πόνο ψυχής και ο προσφυγικός κόσμος της Κερύνειας. Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν και ο τελευταίος χαιρετισμός του γραμματέα της Ιεράς Μητρόπολης Κερύνειας κ. Χριστόδουλου Παχουλίδη.

Στον επικήδειο λόγο του, ο κ. Παχουλίδης αναφέρθηκε στην υπέρμετρη αγάπη του πολυσέβαστου Δεσπότη των Κερυνειωτών, όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε, προς την κατεχόμενη μητροπολιτική του επαρχία, στην οποία δεν αξιώθηκε ποτέ να λειτουργήσει σε ένα από τα 170 Ορθόδοξα χριστιανικά μνημεία.

Όπως είπε, «αγωνιζόταν παντοιοτρόπως για την πνευματική ανύψωση του ποιμνίου του και για τη δικαίωση και εθνική απολύτρωση της μητροπολιτικής του επαρχίας και της λοιπής κατεχόμενης Κύπρου».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας, Γιώργος Δημοσθένους, ενώ παρόντες ήταν βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων, αστυνομικοί, στρατιωτικοί και τοπικοί άρχοντες. Αμέσως μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία έγινε κατάθεση στεφάνων.

Η ταφή έγινε σε οικογενειακό τάφο στο κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα.

Εμφανίσεις: 114034
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!