Τριπλή ιερή μάχη για το μητροπολιτικό θρόνο της Κερύνειας

ImageΒενέδικτος, Χρυσόστομος ή Γρηγόριος ο επόμενος στον μητροπολιτικό θρόνο Κερύνειας

Οι Κερυνειώτες επιλέγουν το Σάββατο τον συνεχιστή του έργου του μ. Παύλου.

Η ψήφος των Κερυνειωτών είναι βαρύνουσας σημασίας και μπορεί να επηρεάσει την Ιερά Σύνοδο

Με πυξίδα το λιμάνι της Κερύνειας και το βλέμμα στον κατεχόμενο και υποδουλωμένο Πενταδάκτυλο, οι Κερυνειώτες καλούνται το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου, να επιλέξουν τον επόμενο Ποιμενάρχη τους. Τον Άγιο Πατέρα τους που θα τους οδηγήσει στις ακρογιαλιές της Κερύνειας... Τον συνεχιστή του έργου που άφησε μισοτέλειωτο, ένεκα της πρόωρης κοίμησής του, ο Μητροπολίτης Παύλος, κατά κόσμον Παναγιώτης Μαντοβάννης, που έφυγε μόλις στα 66 του χρόνια.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι εκτοπισμένοι (πρόσφυγες) εκ πατρογονίας, που κατάγονται από τη Μητροπολιτική Περιφέρεια Κυρηνείας, ορθόδοξοι χριστιανοί, και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Επίσης, το ψηφοδέλτιο που θα λάβουν οι εκλογείς δεν θα φέρει κανενός ιεράρχη το όνομα, μιας και έχουν δικαίωμα ανάδειξης όλοι οι Κερυνειώτες ιεράρχες που πληρούν τα κριτήρια για τον μητροπολιτικό θώκο.

Δηλαδή, να είναι άγαμοι.

Μέχρι σήμερα, όμως, έχουν εμφανιστεί τρεις Ομάδες Στήριξης Ιεραρχών, οι οποίες προωθούν την υποψηφιότητά τους για τη θέση του Μητροπολίτη Κερύνειας.

Οι ιεράρχες αυτοί είναι οι Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης και ο νυν Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.

Τα προφίλ των τριών υποψηφίων

1. Ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου γεννήθηκε στο Δίκωμο το 1967. Είναι γιος της Χρυστάλλας Γούναρη και του μακαριστού Παπάντρεα από το Πέλλαπαϊς. Αποφοίτησε με άριστα από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπούδασε, επίσης, Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βυζαντινή Φιλολογία στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Είναι γνώστης αγγλικών, γαλλικών και γερμανικών.

Η Ομάδα Στήριξής του τον χαρακτηρίζει ως άνθρωπο πράο, γεμάτο αγάπη και κατανόηση για όλους, και διακρίνεται για την ιδιαίτερη προσήλωσή του στις παραδόσεις και την πολιτιστική μας κληρονομιά.grigorios

Τα ποιμαντορικά του χαρίσματα, σημειώνει, είναι ευρέως γνωστά, αφού έχει πλούσιο ιερατικό έργο κατά τη διακονία του σε ιερούς ναούς, μεταξύ των οποίων, της Αγίας Τριάδος Αμπελόκηπων στην Αθήνα, Αγίων Πάντων στο Μόναχο και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Παρίσι.

Οι διοικητικές, διπλωματικές και άλλες ικανότητές του, επισημαίνει, έχουν αποδειχθεί κατά τη δεκαετή θητεία του ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στη Γενεύη, στην Κεντρική Επιτροπή του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και άλλων επιτροπών.

2. Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης γεννήθηκε στο χωριό Λάρνακας της Λαπήθου το 1970.

Είναι μέλος της πολύτεκνης οικογένειας του Θωμά και Αντρούλας Παπαθωμά. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ορθόδοξη Λειτουργική και Πατρολογία, Ιστορία Παλαιάς και Καινής Διαθήκης στην Αγγλία και με υποτροφία της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην Ειδίκευση της Ορθόδοξης Θεολογίας στην Ελβετία, καθώς και στη Θεολογία της Παλαιάς Διαθήκης.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για ανάδειξή του σε Μητροπολίτη Κυρηνείας θεωρεί πως πληροί τα τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να πληροί ο επόμενος Ποιμενάρχης τους.

Δηλαδή να είναι άνθρωπος του Θεού, να λατρεύει την Κερύνεια και να είναι μορφωμένος. Ψηφίζοντας τον Χρυσόστομο Κυκκώτη, σημειώνει, δίδεται η ευκαιρία στην ταλαιπωρημένη Κερύνεια να αποκτήσει έναν ενάρετο, μορφωμένο, διεκδικητικό και με δυναμική προσωπικότητα Μητροπολίτη, ο οποίος θα κάνει τους Κερυνειώτες περήφανους.

3. Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος γεννήθηκε το 1968 στο Λάρνακα Λαπήθου της επαρχίας Κερύνειας. Το 1990 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ μεταξύ των ετών 1991-1996 παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία και την Ελλάδα.

Είναι διπλωματούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα Πατρολογίας. Στο παρόν στάδιο εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης και δημόσιας κρίσης. Σήμερα έχει την ευθύνη του Γραφείου Διεκκλησιαστικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και του Γραφείου Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σε ανακοίνωση της Ομάδας Στήριξής του, ο ίδιος ο Επίσκοπος Μεσαορίας τους ευχαριστεί για την αγάπη τους και τους καλεί όλους να προσεύχονται για την επιστροφή στην πόλη και επαρχία της Κερύνειας.

ImageΠαρακολουθούμε από μακριά, σημειώνει, τη συνεχιζόμενη καταπάτηση και καταστροφή των εκκλησιών, των μοναστηριών και των άλλων μνημείων μας, που μαρτυρούν την πανάρχαια καταγωγή μας, καθώς και το ξεπούλημα των περιουσιών μας. «Παρά ταύτα θα διατηρήσουμε τις αντοχές μας όσο χρειαστεί. Πονούμε, αλλά δεν αποκάμνουμε. Πληγωνόμαστε, όμως δεν πεθαίνουμε. Μας απογοητεύουν, αλλά δεν απελπιζόμαστε. Συνεχίζουμε τον αγώνα», προσθέτει. 

Ο τρόπος εκλογής

ΚΑΤΑ την προσέλευσή του το κοινό στα εκλογικά κέντρα που θα στηθούν σε περιφέρειες της ελεύθερης Κύπρου, θα λάβουν ένα λευκό σφραγισμένο χαρτί πάνω στο οποίο θα γράψουν ολογράφως το όνομα του οποιουδήποτε ιεράρχη που πληροί τα κριτήρια για τον μητροπολιτικό θώκο.

Μετά το κλείσιμο των καλπών θα γίνει καταμέτρηση των ψήφων και οι τρεις επικρατέστεροι, δηλαδή όσοι έλαβαν τις περισσότερους ψήφους, θα βρεθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου και η οποία θα επιλέξει τον νέο Μητροπολίτη Κερύνειας. Η ημερομηνία για την τελική επιλογή του νέου Ποιμενάρχη Κερύνειας θα καθοριστεί από τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, κ.κ. Χρυσόστομου ΙΙ, όπως και η ημερομηνία ενθρόνισής του.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ο Μακαριότατος σε δηλώσεις του, την ημέρα της Κοιμήσεως του μ. Παύλου, είχε πει πως η Μητροπολιτική Περιφέρεια Κερύνειας θα έχει νέο Μητροπολίτη πριν από το τέλος του χρόνου.

Σημειώνεται, επίσης, πως οι ώρες ψηφοφορίας θα είναι από τις 8:00 π.μ. έως τις 4:00 μ.μ., με 60 λεπτών διάλειμμα από τις 1:00 έως τις 2:00 μ.μ. Όσοι δε, επιθυμούν να μάθουν πού μπορούν να ψηφίσουν μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα της Ι.Α. (www.churchofcyprus.org.cy), όπου με την αναγραφή της ταυτότητας και της ημερομηνίας γέννησής τους θα πληροφορούνται το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα μπορούν να ψηφίσουν ή μπορούν να επικοινωνήσουν με εκπροσώπους των ομάδων υποστήριξης για τον μητροπολιτικό θρόνο Κερύνειας.

Βαρύνουσας σημασίας η ψήφος

ΟΙ ΤΡΕΙΣ Ομάδες Στήριξης υποψηφίων για τον μητροπολιτικό θρόνο Κυρηνείας καλούν όλους τους Κερυνειώτες να προσέλθουν στις κάλπες, γιατί η ψήφος τους έχει βαρύνουσα σημασία. Ανεξαρτήτως του γεγονότος πως τον νέο Μητροπολίτη θα εκλέξει η Ιερά Σύνοδος, με την ψήφο τους μπορούν να επηρεάσουν τα μέλη της, στέλνοντας αυτό που επιθυμεί η πλειοψηφία στον μητροπολιτικό θρόνο.

Με γνώμονα, επίσης, τη στάση πολιτών να μη συμμετέχουν στις εκλογές, τονίζουν πως η εκλογική αναμέτρηση για τον νέο Ποιμενάρχη της Κερύνειας δεν έχει καμία κομματική χροιά και οι υποψήφιοι είναι άνθρωποι οι οποίοι θα εργαστούν σκληρά και θα συνεχίσουν το έργο του μακαριστού Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου, μέχρι μια μέρα, κάποτε, επιστρέψει στην έδρα του, στην όμορφη Κερύνεια.

Ο μακαριστός Παύλος

Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ Μητροπολίτης Κυρηνείας, που κοιμήθηκε αδόκητα και πρόωρα στις 2 Οκτωβρίου, διακρινόταν για την παρρησία του λόγου του στο Κυπριακό, ήταν εναντίον της λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, η οποία σε όλα τα σχέδια λύσης του προβλήματος απέκλειε την επιστροφή της Κερύνειας υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, καθώς και για τα φλογερά γεμάτα αγάπη κηρύγματά του.

Επίσης, ο μακαριστός ήταν αντίθετος με το θεολογικό διάλογο Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, υποστηρίζοντας σθεναρά ότι γίνονταν σοβαρές υποχωρήσεις σε δογματικά θέματα από τους Ορθοδόξους. Αρθρογραφούσε τακτικά στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος», με ιδιαίτερη μαχητικότητα.

Αρχικά υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας και ως Καθηγητής στην Ιερατική Σχολή και στη Μέση Εκπαίδευση. Στον κλήρο εισήλθε το 1980 και το 1981 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος.

Σταθμός στην άνοδό του στις βαθμίδες της Κυπριακής Ιεραρχίας αποτέλεσε για τον μακαριστό η ενθρόνισή του το 1988 ως Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μαχαιρά. Το Νοέμβριο του 1993 ανέλαβε καθήκοντα Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Κυρηνείας και στις 5 Απριλίου 1994 εξελέγη Μητροπολίτης Κυρηνείας και ενθρονίστηκε στις 10 Απριλίου.

Ο Κηρυνείας Παύλος αντιπροσώπευσε την Εκκλησία της Κύπρου στη δίκη των Ψηφιδωτών της Κανακαριάς και συμμετείχε ως μέλος αντιπροσωπιών της Εκκλησίας σε διάφορους διαχριστιανικούς διαλόγους, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Εμφανίσεις: 77505
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!