Κύκκου Νικηφόρος: "Σήμερα νίκησε η αλήθεια και το δίκαιο"

ImageΔηλώσεις έκανε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Κύκκου κ. Νικήφορος, μετά το πέρας των εκλογών για την Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου μεταξύ άλλων, τόνισε: «ότι σήμερα νίκησε η αλήθεια, το δίκαιο, η ορθοφροσύνη και η δημοκρατία».

«'Έτσι διασώθηκε το κύρος της Ιεραρχίας και η ειρήνη στην Εκκλησία. Δεν μνησικακούμε εναντίον κανενός, ούτε επιχαίρουμε επειδή απέτυχε ο Μακαριώτατος να περάσει τη δική του επιλογή που ως γνωστό ήταν διαφορετική από τη δική μας», πρόσθεσε ο κ. Νικηφόρος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Κύκκου, ανέφερε ότι «εμείς σεβόμεθα, εκτιμούμε και αγαπούμε και τον προκαθήμενο και όλους τους εν χριστώ αδελφούς Αρχιερείς. Και για όλους ευχόμεθα υγεία και μακροημέρευση. Όμως τονίζω εμφαντικά πως θα είμαι πάντοτε μαχητικός αγωνιστής για την αλήθεια, το δίκαιο και το δημοκρατικό Συνοδικό σύστημα της ορθοδόξου Εκκλησίας μας».

Ανέφερε, επίσης, ότι η έννοια το τριπροσώπου δεν σημαίνει περιφρόνηση της βουλήσεως του λαού, αλλά σημαίνει ότι αν το χριστεπώνυμο πλήρωμα κατά λάθος προτείνει κάποιον που έχει κάποια κωλύματα ή είναι ανεπαρκείς, ανίκανος, τότε, ναι, η Ιερά Σύνοδος έχει το δικαίωμα να επιλέξει όχι τον πρώτο αναγκαστικά, αλλά τον αμέσως επόμενο σε αριθμό ψήφων ή ανάλογα τον τρίτο και ούτε καθεξής.

''Δεν δικαιούται όμως η Ιερά Σύνοδος αυθαίρετα και για λόγους άλλους, όχι κανονικούς, να εμποδίσει τον πλειοψηφίσαντα Κληρικό να ανέλθει στο Επισκοπικό Μητροπολιτικό Θρόνο, όταν η εντολή του λαού είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορεί η Ιερά Σύνοδος να παραγνωρίσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας γιατί τότε δημιουργείται κάθετη διάσταση μεταξύ της βουλήσεως του χριστεπώνυμου πληρώματος και της βουλήσεως της Ιεράς Συνόδου με ολέθρια αποτελέσματα για το κύρος της Ιεραρχίας και για την ενότητα της Εκκλησίας'', συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Κύκκου.

Κλείνοντας ο κ. Νικηφόρος υπογράμμισε ότι οφείλει η Ιερά Σύνοδος όταν εκλέγει κάποιο νέο Μητροπολίτη να ενεργεί με εκκλησιαστικά και πνευματικά κριτήρια μέσα στα οποία είναι και η εκπεφρασμένη βούληση του λαού.
Εμφανίσεις: 70077
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!