Κύκκου Νικηφόρος: «Ο επιφανής Θεός θα δικαιώσει τις ελπίδες μας»

kikkoy

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων στη Λευκωσία και ειδικότερα στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας των Θεοφανείων, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας κ. Νικηφόρος προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου, συμπαραστατούμενος από μέλη της αδελφότητος της Μονής Κύκκου.

 Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Κύκκου Νικηφόρος, τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και στη συνέχεια ακολούθησε ο καθαγιασμός των υδάτων, με κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη δεξαμενή των κήπων του Μετοχίου.

Την τελετή καθαγιασμού των υδάτων παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα, τα οποία είχαν από νωρίς λάβει θέσεις σε διάφορα σημεία γύρω από την εξέδρα. Την Κυβέρνηση, στον εορτασμό, εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων Σοφοκλής Αλετράρης.

Στην ομιλία του, αμέσως μετά τον καθαγιασμό των υδάτων, ο Πανιερώτατος μίλησε για το νόημα και τη σημασία στη ζωή μας της μεγάλης εορτής της Επιφανείας του Θεού Λόγου, στέλλοντας, την ίδια ώρα, μηνύματα ενότητας, εκφράζοντας, παράλληλα, την ευχή όπως ο Θεός δικαιώσει επιτέλους την πατρίδα μας.

«Με την βάπτιση του ο Σωτήρας Χριστός φώτισε το γένος των ανθρώπων και του άνοιξε τον δρόμο της λυτρώσεως και της ανακαινήσεως και της αιώνιας του Θεού βασιλείας. Και η βασιλεία του Θεού δεν προσδιορίζεται χρονικά ή τοπικά. Είναι μια νέα δυνατότητα στον άνθρωπο, είναι ένας νέος τρόπος ζωής που κυριαρχείται όχι από το μίσος, αλλά από την αγάπη.

Όχι από την υπερτροφική επικράτηση του εγώ, αλλά από την ταπεινοφροσύνη. Όχι από το φόβο του θανάτου, αλλά από την ελπίδα της αναστάσεως», τόνισε.

«Ας ανοίξουμε, λοιπόν, και εμείς τις πόρτες της ψυχής μας για να μπει μέσα ο ίδιος ο Χριστός, που είναι το Πανακύρατον Φως της γνώσεως και να ανοίξει τους οφθαλμούς της διανοίας μας και να μας γεμίσει με σοφία και σύνεση, ώστε και η δική μας ζωή να κυριαρχείται από την αγάπη, την ταπείνωση, την ανοχή, τη συγνώμη, την καταλλαγή, την ανεξικακία, την μακροθυμία και την πραότητα».

Ο Κύκκου Νικηφόρος ευχήθηκε, ακολούθως, τα φετινά Θεοφάνεια να είναι για τον καθένα μας «αφετηρία για μια αληθινή πνευματική αναγέννηση, για ένα νέο, εν Χριστώ Ιησού, τρόπο ζωής. Μόνο έτσι ο επιφανής Θεός, εκτός από την αιώνια των ουρανών βασιλεία που θα κερδίσουμε και στην παρούσα ζωή θα δικαιώσει τις ελπίδες μας και σύντομα η ακρωτηριασμένη σήμερα πατρίδα μας, που για 38 τώρα χρόνια βρίσκεται καθημαγμένη πάνω σε σταυρό άφατης οδύνης, υπόδουλη, τραυματισμένη και πρόσφυγας και εμπαιζομένη από την μεγαλόσχημη απάτη της διεθνούς διπλωματίας, θα λυτρωθεί επιτέλους από τα δεσμά της».

«Μόνο έτσι», υπογράμμισε, «ο βαπτιζόμενος σήμερα, στα ύδατα του Ιορδάνη ποταμού  Σωτήρας Χριστός θα φανεί ίλεως και θα κερδίσει τελικά η δικαιοσύνη και θα καρποφορήσουν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για μια έντιμη, αξιοπρεπή, δίκαιη, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, που θα ενώνει πραγματικά την Κύπρο σε ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο, ενωμένο και δημοκρατικό κράτος, μέσα στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα ζούμε μαζί ειρηνικά και αδελφομένα».

Ο Πανιερώτατος επεσήμανε με έμφαση ότι «πέραν από τους άρχοντες του κόσμου τούτου, πέραν από τους ισχυρούς της γης υπάρχει ο Δίκαιος και Παντοδύναμος Θεός, αρκεί να τον επαναφέρουμε και να τον τοποθετήσουμε στο κέντρο της ζωής μας και τότε, να’στε βέβαιοι ότι ο αγώνας μας θα δικαιωθεί γιατί είναι αγώνας για την αναστήλωση της ελευθερίας. Και η ελευθερία είναι αναφαίρετο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο και αποτελεί κορυφή και στεφάνωμα του ανθρώπινου βίου και θρίαμβο των υψηλοτέρων αρχών της πνευματικής ζωής».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, αφού ανέφερε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα τα δώρισε η πάνσοφη του Θεού βούληση στον άνθρωπο ως υπόμνησις της θείας και υπερκόσμιας καταγωγής του», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «εαν ζούμε εν μετανοία και προσευχή» ο αγώνας μας θα δικαιωθεί «γιατί είναι αγώνας για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, αξίες για τις οποίες έπαθε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Θείος μας Λυτρωτής, γι’ αυτό και η αλήθεια και η δικαιοσύνη σταυρώνονται, αλλά δεν πεθαίνουν, παραμένουν αιώνια ζωντανές και λάμπουν ως ανάσταση και χαροποιόν φως».

Εμφανίσεις: 47026
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!