Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

pakis.kuprou-1

Γράφει ο Παύλος Χατζηπροδρόμου

Μέσα στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Προηγουμένως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκέφθηκε το στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και ακολούθως τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου τελέστηκε Τρισάγιο και ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε δάφνινο στεφάνι τιμής στους ήρωες της Κυπριακής Ελευθερίας.

Η συνάντηση στο γραφείο του Μακαριωτάτου, η οποία κράτησε γύρω στη μία ώρα, πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι, της Δευτέρας 30 Μαρτίου 2015. Τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του υποδέχθηκε προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Καρπασίας κ. Χριστοφόρο και Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υποδέχθηκε εγκάρδια τον Πρόεδρο κ. Παυλόπουλο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και του ευχήθηκε καλή παραμονή στη νήσο μας. Ακολούθως, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και ευρύτερα στον Ελληνισμό κι ευχήθηκε σύντομα βρεθούν οι διέξοδοι στα σημερινά προβλήματα και τις δοκιμασία που ταλανίζεται ο Ελληνικός και ο Κυπριακός λαός.

Επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος ότι στο πρόσωπο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας βλέπουμε το Έθνος ολόκληρο. Υπογράμμισε τη συνεργασία της Εκκλησίας της Κύπρου, τόσο με την πολιτεία όσο και με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Τονίζοντας ότι η Εκκλησία της Κύπρο είναι μεν αριθμητικά μικρή, εντούτοις είναι καλά οργανωμένη και δομημένη ώστε με το προσωπικό της, κληρικούς και λαϊκούς, να βρίσκεται κοντά στο λαό και μαζί με το λαό στους αγώνες για εθνική επιβίωση και καλή έκβαση από κάθε κίνδυνο και δοκιμασία, παραμένοντας στις αγωνιστικές επάλξεις.

Τέλος, εξέφρασε και πάλι τη χαρά του για τη σημερινή συνάντηση και την επίσκεψη του Προέδρου της Ελλάδος στο Θρησκευτικό κέντρο της Εκκλησίας της Κύπρου. Ευχήθηκε σύντομα να ανατείλουν καλύτερες ημέρες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο.

Υπογράμμισε με έμφαση ότι οι Έλληνες ενωμένοι και συνεργάσιμοι, καθώς και με πρόγραμμα και μεθοδικότητα μπορούν να προχωρήσουν και βγουν από όλα εκείνα που σήμερα τους δυσκολεύουν.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη βοήθεια του Θεού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για το καλό όλων.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε τη χαρά και τον σεβασμό του, που βρίσκεται στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, η οποία είναι συνδεδεμένη με τους αγώνες και τις θυσίες των Κυπρίων για ελευθερία και δικαίωση.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι η Πρώτη Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Είναι συνδεδεμένοι με τα ονόματα των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, αλλά και τον Πρωτόκλητο Ανδρέα.

Αναφέρθηκε στις ηγετικές φυσιογνωμίες των Αρχιεπισκόπων Κύπρου, και συγκεκριμένα στον Εθνομάρτυρα Κυπριανό και τον Εθνάρχη Μακάριο Γ΄, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί τιμή, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, που σήμερα συναντά το διάδοχο αυτών των Ιεραρχών, οι οποίοι σε κάθε εποχή κράτησαν τη φλόγα της Πίστεως και της Πατρίδος αναμμένη για χάρη της διασφάλισης των Κυπρίων αδελφών στην πατρώα γη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και τους αγώνες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄ καθ’ όλη της διάρκεια της ποιμαντορικής του πορείας, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ως πηδαλιούχος της Κυπριακής Εκκλησίας.

Απευθυνόμενος προς τον Μακαριώτατο, ο Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος, ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να συνεχίσει αυτή την πορεία, με τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες της Υπέρμαχου Στρατηγού, της Υπεραγίας Θεοτόκου, για το καλό του Κυπριακού λαού.

Ευχήθηκε σύντομα να δικαιωθούν οι αγώνες των ηρώων της Κύπρου, με την ανατολή ημερών ειρήνης και ευημερίας για τον Κυπριακό λαό. Από σήμερα αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ο Μακαριώτατος προσέφερε στο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ένα ασημένιο δίσκο, ο οποίος στο μέσο έχει ανάγλυφη την Κύπρο χωρίς τη διαχωριστική γραμμή. Κατά τη διάρκεια της επίδοσης του δίσκου, ευχήθηκαν, τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Αρχιεπίσκοπος, αυτή η ευχή κι αυτός ο πόθος των Κυπρίων και των Ελλήνων αδελφών να γίνει πραγματικότητα και η Κύπρος να ελευθερωθεί και να μην υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ανθρώπων, αλλά όλοι να ζουν σε μια ενιαία πατρίδα.

Ο Πρόεδρος κ. Προκόπης Παυλόπουλος προσέφερε στον Μακαριώτατο αντίγραφο πρόσοψης παλαιού ιερού Ευαγγελίου, η οποία ιστορεί τη ζωή του Ιησού Χριστού.

Προτού αναχωρήσει από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών.

Το κείμενο του κ. Παυλόπουλου απλό, πλούσιο σε συμβολισμό και μια ευχή για τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.

pakis.kuprou-3

pakis.kuprou-2

Εμφανίσεις: 23092
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!