Επιστροφή τοιχογραφιών στην Εκκλησία Κύπρου

kypΤην επιστροφή στην Εκκλησία Κύπρου τοιχογραφιών και άλλων πολύτιμων έργων εκκλησιαστικής τέχνης αποφάσισε σήμερα το Εφετείο του Μονάχου, το οποίο εξέδωσε την απόφασή του στην εντεκάχρονη δικαστική διαμάχη κατά του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν.

Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτήρισε την απόφαση σημαντική και υπενθύμισε ότι με προγενέστερη απόφαση του Εφετείου το 2013 επαναπατρίστηκαν στην Κύπρο 173 έργα εκκλησιαστικής τέχνης, που είχαν συληθεί από ναούς και μονές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Μεταξύ των έργων εκκλησιαστικής τέχνης που επιστρέφονται με την σημερινή απόφαση, είπε ο Επίσκοπος Πορφύριος, είναι τοιχογραφίες (15ος αιώνας) από την Μονή του Αντιφωνητή Χριστού, το ναό της Αγίας Σολομωνής (9ος αιώνας) στην Κώμα του Γιαλού και στη Μονή της Παναγίας της Αψινθιώτισσας (12ος αιώνας) , τρία ζεύγη βημοθύρων από τη Μονή του Αντιφωνητή Χριστού (17ος αιώνας), τη Μονή της Παναγίας της Καντάρας και τον Άγιο Δημητριανό στο Δάλι, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο (18ος αιώνας) της Αρμενικής κοινότητας της Κύπρου και χειρόγραφο ομιλιάριο (17ος αιώνας) από τη Μονή της Παναγίας της Τροοδίτισσας.

Επίσης, με την ίδια απόφαση επιστρέφονται στην Κυπριακή Δημοκρατία δέκα προϊστορικές αρχαιότητες, που προέρχονται από τη συλλογή του Αμμοχωστιανού, Χριστάκη Χατζηπροδρόμου και τον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας.

Ωστόσο, το Εφετείο του Μονάχου αποφάσισε με την σημερινή απόφασή του την παραχώρηση προς τον Τούρκο Αϊντίν Ντικμέν 49 αντικειμένων (εικόνες ρωσικής τεχνοτροπίας και προϊστορικές αρχαιότητες), διότι έκρινε ως «μη επαρκή την τεκμηρίωση τους» από την κυπριακή πλευρά.

Για αυτά ,σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην ΕΕ «η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε ήδη την δημοπράτησή τους μέσω της νομικής οδού.

Τα κειμήλια θα διεκδικηθούν και θα ανακτηθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς την καταβολή άλλων χρημάτων δεδομένου ότι ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος οφείλει στην Κυπριακή Δημοκρατία ποσό που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα έργα της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς είχαν εντοπιστεί στα διαμερίσματα του Αϊντίν Ντικμέν το 1997 και 1998 στο Μόναχο από την Βαυαρική αστυνομία μετά από μια επιχείρηση, στην οποία σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η κ. Τασούλα Χατζητοφή, ενεργώντας για λογαριασμού του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Walk of Truth» σε ανακοίνωση για την σημερινή απόφαση του Εφετείου του Μονάχου χαρακτηρίζει «εξοργιστικό το γεγονός ότι το γερμανικό δικαστήριο έχει στηρίξει την απόφαση του στην αμφισβήτηση της προέλευσης των θησαυρών προς όφελος ενός αρχαιοκάπηλου, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει εμπλακεί στη παράνομη διακίνηση κλεμμένων θησαυρών από τα κατεχόμενα , αντί να διατάξει την επιστροφή τους στον κυπριακό λαό».

Το «Walk of Truth», αναφέρει η ανακοίνωση, έχει ήδη παρέμβει και απαιτεί από τις γερμανικές αρχές την έκδοση του πλήρους καταλόγου των 5000 ( σ.σ: από την Κύπρο και αλλού) πολιτιστικών θησαυρών που βρέθηκαν στα διαμερίσματα του Ντικμέν, ώστε και άλλα κράτη να διεκδικήσουν έργα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

«Αυτή τη στιγμή που εξτρεμιστικές ομάδες λεηλατούν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Μεσοποταμίας και πουλούν παράνομα αρχαιότητες για να αγοράσουν όπλα, είναι σημαντικό από κάθε άλλη φορά για τα δημοκρατικά κράτη να σταθούν ενωμένα απέναντι στην καταστροφή, τη λεηλασία και την αρχαιοκαπηλία της κοινής παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς», τονίζεται.

Το «Walk of Truth» σημειώνει ότι η υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, Μόνικα Γκρούτερς, ετοιμάζει σχέδιο νόμου που να καθορίζει ότι αρχαιότητες που εισάγονται στην Γερμανία θα πρέπει να συνοδεύονται από άδεια από την χώρα εξαγωγής.

Εμφανίσεις: 21380
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!