Κύπρος: Παρουσία του Υπ. Παιδείας η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου

14458

Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε σήμερα στην πρώτη του έτους τακτική συνεδρία της, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκε τον Υπουργό Παιδείας ο οποίος τους ενημέρωσε για την πορεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και για τα τρέχοντα προβλήματα της παιδείας.

Ο Μητροπολίτης Πάφου, διαβάζοντας το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, είπε ότι τα μέλη της αντάλλαξαν με τον Υπουργό Παιδείας απόψεις, υπέβαλαν ερωτήσεις και πήραν τις σχετικές απαντήσεις.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τους επικεφαλής στους Διορθοδόξους, Διαχριστιανικούς και Διαθρησκευτικούς διαλόγους Αρχιερείς για τη συμμετοχή τους στους διαλόγους και έγινε συζήτηση επί των αποφάσεων και λήφθηκαν σχετικές αποφάσεις.

Σε ερώτηση αν η Εκκλησία θα έχει το δικό της στίγμα στην περίπτωση μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία σε ό,τι αφορά θρησκευτικά ή εθνικά θέματα, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι δίνουν τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους και πρόσθεσε ότι δεν είναι δικαίωμα τους να επιβάλουν οτιδήποτε.

Ερωτηθείς αν έχουν εντοπίσει οτιδήποτε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης μέσα από το οποίο υπάρχουν διαφωνίες ή δεν είναι καλό για τους μαθητές για τα χριστιανικά ιδεώδη και τη χριστιανική πίστη, είπε ότι «εκείνο το οποίο τονίσαμε είναι ότι πρέπει η παιδεία μας να επιμείνει στο ελληνικό και χριστιανικό της χαρακτήρα».

«Δεν είπαμε ότι διαφωνούμε με ότι προβάλλει η Κυβέρνηση, αλλά είπαμε ότι αυτό πρέπει να το κατοχυρώσουμε, να μην ξεχνούμε τις ρίζες μας, τους δύο πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε το έθνος ολόκληρο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η Εκκλησία θα καταθέσει κάποιο δικό της έγγραφο, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι πιθανότατα αυτό να γίνει στην επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, και θα εκδώσουν κάποιο ανακοινωθέν γι` αυτά τα θέματα.

Στη συνεδρία, όπως είπε, δεν θα παρίσταται ο Υπουργός Παιδείας.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι το θέμα της Ιεράς Συνόδου θα είναι η συνέχιση της εξέτασης των εισηγήσεων και των εκθέσεων των Αρχιερέων που πήραν μέρος στους διάφορους διαλόγους και συζήτηση μεταξύ τους για τα θέματα της παιδείας.

«Ένα θέμα το οποίο τέθηκε είναι η ακαταλληλότητα κάποιων συγκεκριμένων θεολόγων στα σχολεία. Η ακαταλληλότητα εκ μέρους μας γιατί υπάρχουν άνθρωποι καθαιρεμένοι από την Εκκλησία, άνθρωποι σχισματικοί οι οποίοι φορούν χωρίς να έχουν το δικαίωμα το ράσο και είναι μέσα στα σχολεία και διδάσκουν τα θρησκευτικά. Το θέσαμε ενώπιον του Υπουργού ο οποίος δεν μπορεί παρά να δει και τη νομοθεσία και μετά να μας δώσει απαντήσεις», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν κάποιοι βρισκόταν στο ιερατικό σχήμα, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι κάποιοι ναι, κάποιοι όχι.

«Κάποιοι από μόνοι τους έχουν φορέσει ράσα είτε ανήκουν σε παλαιοημερολογίτες είτε σε άλλους σχηματισμούς και μπήκαν μέσα στην Εκκλησία. Άλλοι καθαιρέθηκαν, δεν έβγαλαν τα ράσα και είναι μέσα στα σχολεία. Καταλαβαίνετε, την Εκκλησία την απασχολεί αυτό. Αν για θέματα και ηθικής και πίστεως έχουν καθαιρεθεί δεν μπορούν να διδάσκουν τα παιδιά μας», συμπλήρωσε.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ:

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου συνῆλθε σήμερα Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015, στὴν πρώτη τοῦ ἔτους τακτικὴ συνεδρία, ὑπὸ τὴν προεδρία τῆς Α.Μ. τοῦ Ἀρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου καὶ ἐργάσθηκε ὡς ἑξῆς:

1) Ἐνημερώθηκε ἀπὸ τοὺς ἐπὶ κεφαλῆς εἰς τοὺς Διορθοδόξους, Διαχριστιανικοὺς καὶ Διαθρησκειακοὺς διαλόγους Ἀρχιερεῖς, γιὰ τὴ συμμετοχή τους στοὺς ὡς ἄνω διαλόγους. Ἔγινε συζήτηση ἐπὶ τῶν ἀποφάσεων καὶ ἐλήφθησαν σχετικὲς ἀποφάσεις.

2) Δέχθηκε τὸν Ὑπουργὸ Παιδείας καὶ Πολιτισμοῦ κ. Κωνσταντῖνο Καδῆ, ὁ ὁποῖος καὶ τὴν ἐνημέρωσε γιὰ τὴν πορεία τῆς Ἐκπαιδευτικῆς Μεταρρύθμισης καὶ γιὰ τὰ τρέχοντα προβλήματα τῆς Παιδείας. Τὰ μέλη τῆς Ἱερᾶς Συνόδου ἀντάλλαξαν μαζί του ἀπόψεις, ὑπέβαλαν ἐρωτήσεις καὶ πῆραν τὶς σχετικὲς ἀπαντήσεις.

Εμφανίσεις: 35233
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!