Πρόταση για δημιουργία μουσείου στο Μοναστήρι Αγίας Νάπας

agia-anapaΜε στόχο τη συγχρηματοδότηση για τα έργα που προωθούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και της πρότασης για ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη, η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και ο Δήμος Αγίας Νάπας κατέθεσαν σχέδια για δημιουργία μουσείου με αμφορείς και έκθεση θρησκευτικών εικόνων στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι Αγίας Νάπας.

Η Μητρόπολη θα συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ίδρυση μεταπτυχιακού Ινστιτούτου, με αντικείμενο την έρευνα και τη μελέτη των πολιτισμών της Μέσης Ανατολής.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ιδρύθηκε η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» με έδρα τη μονή της Αγίας Νάπας, που μέχρι σήμερα φιλοξενούσε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Πρόσθεσε ότι στα σχέδια που έχουν κατατεθεί για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης περιλαμβάνεται «η ίδρυση μουσείου που θα περιλαμβάνει συλλογή από αμφορείς που χρονολογικά ξεκινούν 1,500 χρόνια π.X. και φθάνουν μέχρι το τέλος της Βυζαντινής περιόδου. Οι αμφορείς είναι μέρος της συλλογής Μακαρίου που βρίσκεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και ο Μακαριότατος συμφώνησε να μας παραχωρήσει ένα μέρος από αυτούς».

Θα δημιουργηθεί επίσης «έκθεση ιερών εικόνων, μεταξύ των οποίων εικόνες που βρίσκονταν στο Μόναχο και επέστρεψαν στην Κύπρο. Οι εικόνες που θα φιλοξενηθούν στην έκθεση προέρχονται από ενορίες του Βαρωσίου, όπως της Αγίας Ζώνης, του Σταυρού και του Αγίου Νικολάου και από κατεχόμενες Κοινότητες της Μητροπόλεως».

Όπως εξήγησε ο Κωνσταντίας Βασίλειος «το Μουσείο θα έχει εισαγωγικό χαρακτήρα για τον επισκέπτη, δηλαδή μέσω των εκτεθειμένων αντικειμένων, αμφορέων και εικόνων θα περιγράφεται η ιστορία της Κύπρου, της Εκκλησίας της Κύπρου και της μονής της Αγίας Νάπας. Όσον αφορά την έκθεση εικόνων από τις κατεχόμενες εκκλησίες μας, στόχος είναι να καταδείξουμε την καταστροφή που έγινε στην Κύπρο και να εξηγήσουμε πως οι συγκεκριμένες εικόνες κατέληξαν σήμερα στο χώρο».

Στον εκθεσιακό χώρο θα υπάρχει επίσης «παρεκκλήσι στο οποίο, με αναρτημένα κείμενα, θα παρουσιάζεται η χρήση της εικόνας μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Αγία Νάπα, με τόσους ξένους τουρίστες που την επισκέπτονται κάθε χρόνο, προσφέρεται για να αναδείξουμε την Ορθόδοξη εκκλησία και τον πολιτισμό της και ταυτόχρονα να ενημερώσουμε ότι η εικόνα δεν είναι απλώς ένας θρησκευτικός πίνακας αλλά το λειτουργικό αντικείμενο προσευχής».

Στα σχέδια «υπάρχει ακόμα η δημιουργία βιβλιοθήκης, θα δημιουργηθούν χώροι για διεξαγωγή συνεδρίων και για κάλυψη των αναγκών των μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και για τη πραγματοποίηση θρησκευτικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων».

Ο Κωνσταντίας Βασίλειος ανέφερε επίσης ότι η Μητρόπολη «βρίσκεται σε διαδικασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο θα προσφέρει ακαδημαϊκή κάλυψη, για την ίδρυση μεταπτυχιακού Ινστιτούτου, με αντικείμενο την έρευνα και τη μελέτη των πολιτισμών της Μέσης Ανατολής, με στόχο να διαφανεί ότι η Κύπρος αποτελεί γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης».

Πρόσθεσε πως «δύο Θεολογικές Σχολές στην Αθήνα, ένα Πανεπιστήμιο στο Λίβανο και ένα Πανεπιστήμιο στη Γεωργία έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας ανέφερε ότι «η Μητρόπολης συνεργάζεται με το Freie Universität του Βερολίνου, ομάδα του οποίου έρχεται στην Κύπρο προκειμένου να γίνει η επεξεργασία του όλου προγράμματος, δηλαδή η προετοιμασία του μουσειακού χώρου με τις τεχνικές λεπτομέρειες και η επιστημονική έρευνα, είτε αυτή αφορά την αρχιτεκτονική της Μονής της Αγίας Νάπας είτε την ταξιθέτηση των αντικειμένων».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξει μελλοντικά συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά ή και ρωσικά Πανεπιστήμια, ο Μητροπολίτης Βασίλειος απάντησε πως «τίποτε δεν αποκλείεται».

Η Μητρόπολης θα εκδώσει σύντομα οδηγό με τα θρησκευτικά μνημεία της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, με στόχο τη διευκόλυνση των ξένων και ντόπιων επισκεπτών.

Ο οδηγός θα κυκλοφορήσει σε τρεις γλώσσες την ελληνική, την αγγλική και τη ρωσική.

Εμφανίσεις: 23427
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!