Επιστολή Αγίου Παϊσίου για την αντικανονική «καθαίρεση» του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

pai298090 1

Ο προσφάτως διακυρυχθείς άγιος της Εκκλησίας μας μοναχός Παίσιος Αγιορείτης σε επιστολή του στον αδελφό Ε. στις 11 Αυγούστου 1974, η οποία περιέχεται στο βιβλίο: Γέροντος (Ὁσίου) Παϊσίου ἐπιστολή ἀρ. 65, από το βιβλίο Γ.Α. (επιμ.), Γέροντος Παϊσίου, Ἁγιορείτου, Διδαχὲς καὶ Ἀλληλογραφία, (ἐκδ.)

Ἡ Μεταμόρφωσις τοῦ Σωτῆρος, Μήλεσι 2007, σσ. 209-210. Αναφέρεται στην αντικανονική «καθαίρεση» του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ την 7η Μαρτίου 1973 από τους τρεις Μητροπολίτες γράφοντας τα εξής: «Πολλούς χαιρετισμούς σ’ αυτούς που ασχοληθήκανε με τον Μακάριο και τον κτυπήσανε για αντικανονικό μαζί με τους Αγγλοαμερικάνους και τους Τούρκους, οι οποίοι χρησιμοποιήσανε το Πηδάλιο μαζί με τους πατέρας (τους αδιάκριτους της εποχής μας)», αλλά και στα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν.

Ολόκληρη η Επιστολή του Αγίου

Τίμιος Σταυρός, τη 11-8-74

Αγαπητέ μου αδελφέ Ε. Χαίρε.

Πέρασα από την Αθήνα περαστικός αλλά δε μπόρεσα να σας δω, λείπατε.

Φυσικά, για δύο ημέρες κατέβηκα στο Ι. Ησυχαστήριο Σουρωτής (για μια συνάντηση) και από εκεί εκτάκτως στον Όσιο Πατάπιο, Λουτράκι για μια άλλη συνάντηση.

Πηγαίνοντας είχα 3 ώρες διαθέσιμες, δύο για την Ε.σ., που δεν μπορεί να έλθει στο Άγιον Όρος και μία για τον Ε. που μπορεί. Ίσως να μην ήτο ανάγκη.

Χάρηκα πολύ που ταχτοποιηθήκατε και έχετε ειρήνη. Ο Καλός Θεός ας δώσει και γενικά σ’ όλον τον κόσμο την διπλή ειρήνη (την εσωτερική και εξωτερική). Αμήν.

Χάρηκα επίσης που σας ανέλαβε ο πατήρ Πορφύριος. Μην τον αφήνετε ούτε να πεθάνει.

Θα σας βοηθήσει κατά πάντα. Εγώ θα εύχομαι να σας χαρίζει υγείαν ο Θεός εις δόξαν Του. Δεν έχω τίποτε άλλο.

Πολλούς χαιρετισμούς σ’ αυτούς που ασχοληθήκανε με τον Μακάριο και τον χτυπήσανε για αντικανονικό μαζί με τους Αγγλοαμερικανούς και τους Τούρκους, οι οποίοι χρησιμοποιήσανε το Πηδάλιο μαζί με τους πατέρας (τους αδιάκριτους της εποχής μας).

Λες και όλα που γίνονται είναι όλα κανονικά, και η αντικανονικότητα του Μακαρίου είχε μείνει.

Τώρα, μετά από πολλά θύματα και καταστροφές (και αυτά που δεν λέγονται) που υπέστησαν οι αδελφοί μας Κύπριοι και οι αδελφές μας από τους βαρβάρους και βρωμερούς Τούρκους, συγκαταταθήκανε να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση που βρίσκονταν η Κύπρος επί Μακαρίου.

Ο Θεός να μας ελεήσει, αδελφέ μου Ε, και καλή σύνεση να δίδει στους πατέρας της Εκκλησίας μας. Αμήν.

Σου έγραψα τον πόνο μου, γιατί δεν είναι εύκολο να τον πω οπουδήποτε, γιατί ό,τι έγινε έγινε.

Με αγάπη Χριστού

Πολλούς χαιρετισμούς στην αδελφή Ε.σ., και σ’ όλους τους γνωστούς.

Ο αδελφός σας

Μ. Παΐσίος

Εμφανίσεις: 54102
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!