Θεοφάνεια στο Μετόχι του Κύκκου (ΦΩΤΟ)

Theofania 1a

Του Λουκά Παναγιώτου

Μεγαλοπρεπώς και με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε, στο Μετόχι του Αγίου Προκοπίου της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Λευκωσία, η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον Όρθρο, την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και την καθιερωμένη τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού.

Των ιερών ακολουθιών προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, συμπαραστατούμενος από Πατέρες της Μονής και στην παρουσία πλήθους πιστών, οι οποίοι από πολύ νωρίς το πρωί κατέκλυσαν την εκκλησία, περιμένοντας να ακούσουν το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…» και στη συνέχεια να λάβουν την ευλογία του Αγιασμού.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα η εν πομπή λιτάνευση της εικόνας της Βαπτίσεως του Κυρίου και του Τιμίου Σταυρού, από το Ναό του Αγίου Προκοπίου προς την ειδική εξέδρα, η οποία τοποθετήθηκε στην ανατολική πλευρά του σιντριβανιού, στο κέντρο των καταπράσινων κήπων του Μετοχίου.

Συγκινητική ήταν η συμμετοχή του ευσεβούς λαού, που παρά το έντονο κρύο της ημέρας και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Έγκωμης κ. Ζαχαρία Κυριάκου και άλλους πολιτειακούς αξιωματούχους, προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την τελετή και να λάβουν τη χάρη και τη φώτιση του Παναγίου Πνεύματος.

Στον σύντομο λόγο του, αμέσως μετά τον καθαγιασμό των υδάτων, ο Κύκκου Νικηφόρος αναφέρθηκε στο μέγα μυστήριο της φανερώσεως του Τριαδικού Θεού στους ανθρώπους, κατά την Βάπτιση του Κυρίου στον Ιορδάνη ποταμό από τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, καθώς και στη θέσπιση του «εισαγωγικού μυστηρίου» του Βαπτίσματος για την είσοδό μας στην Εκκλησία.

«Ο Χριστός, με την βάπτιση Του, φώτισε το γένος των ανθρώπων και άνοιξε τον δρόμο της λυτρώσεως και σωτηρίας του και της αιώνιας ζωής και βασιλείας του Θεού. Και η βασιλεία του Θεού δεν προσδιορίζεται χρονικά ή τοπικά. Η βασιλεία του Θεού είναι μια νέα δυνατότητα για τον άνθρωπο. Είναι ένας νέος τρόπος ζωής, που κυριαρχείται, όχι από το μίσος, αλλά από την αγάπη. Όχι από τον εγωισμό, αλλά από την ταπεινοφροσύνη. Όχι από τον φόβο του θανάτου, αλλά από την ελπίδα της αναστάσεως», πρόσθεσε.

«Ας ανοίξουμε όλοι μας τις πόρτες της ψυχής μας, για να εισέλθει και να κατοικήσει μέσα μας ο Χριστός, που είναι το φως της θεογνωσίας και έτσι να ανοίξει τους οφθαλμούς της διάνοιας μας και να μας γεμίσει με σύνεση και σοφία, ώστε η ζωή μας, πλέον, να κυριαρχείται από την αγάπη, την ταπείνωση, την ανοχή, την συγνώμη, την μακροθυμία, την επιείκεια, την πραότητα».

Ο Πανιερώτατος, κλείνοντας τον λόγο του, ευχήθηκε «τα φετινά Θεοφάνεια να είναι για τον καθένα μας αφετηρία, για μια αληθινή πνευματική αναγέννηση, γιατί μόνο έτσι θα γίνουμε άξιοι της αγάπης του Θεού και κληρονόμοι της αιώνιας βασιλείας Του. Αλλά και στην παρούσα ζωή, μόνο έτσι ο Θεός θα φανεί επιεικής και θα δικαιώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας και σύντομα η ακρωτηριασμένη, σήμερα, πατρίδα μας θα λυτρωθεί από τα δεινά της».

Theofania 2

Theofania 2a

Theofania 4a

Theofania 5

Theofania 7

Theofania 8

Theofania 9

Theofania 9a

Εμφανίσεις: 53436
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!