Η Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου στο Παραλίμνι

Leitourgia Ag Iakovou 8

Την ιερή μνήμη των Αγίων Ιακώβου του Aδελφοθέου, Ιωσήφ του μνήστορος και Δαυίδ του προφητάνακτος τιμά σήμερα, Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση, η Αγία μας Εκκλησία και με την ευκαιρία αυτή τελέσθηκε με κάθε ιεροπρέπεια, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, η αρχαία Θεία Λειτουργία, που κατά την παράδοση συνέγραψε ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος.

Την αρχαιοπρεπή και πρωτότυπη αυτή Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιμανδρίτες Ιάκωβο, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Τύρου και Σιδώνος (Λιβάνου) και Αυγουστίνο, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας, από τους εφημερίους του Μητροπολιτικού ναού Πρωτοπρεσβύτερο Ηρακλείδιο και Πρωθιερέα Δανιήλ, τους Διακόνους Επιφάνιο και Φίλιππο και με τη συμμετοχή πολλών φιλακόλουθων πιστών.

Η Θεία Λειτουργία, που διαδόθηκε υπό το όνομα του Αγίου Ιακώβου ανήκει στο λεγόμενο Συριακό ή Αντιοχειανό λειτουργικό τύπο και ετελείτο στα πρωτοχριστιανικά χρόνια στην περιοχή των Ιεροσολύμων. Αργότερα την αξιοποίησαν οι Καππαδόκες Πατέρες, Μέγας Βασίλειος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, για να συστήσουν το λατρευτικό τυπικό που τηρείται σήμερα στην Εκκλησία μας.

Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της Λειτουργίας είναι οι πολλές και εκτενείς ευχές που αναγινώσκει ο προεστός της Ευχαριστιακής Συνάξεως, η τέλεση της στο κέντρο του σολέα, απέναντι από το εκκλησίασμα και το ότι η μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων γίνεται κατά την αρχαία τάξη και για τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας, δηλαδή ξεχωριστά το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελικού Αναγνώσματος, ο Πανιερώτατος, κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς και αναφερόμενος στην Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου επισημαίνοντας τον «αναβαπτισμό των πιστών μέσα στο πνεύμα της γνησιότητας και του ενθουσιασμού των Χριστιανών των πρώτων αιώνων της Εκκλησίας, που επιτυγχάνεται μέσα από τις ευχές, τους ύμνους, το τελετουργικό και τα ιερά Αναγνώσματα της πρώτης αυτής Αποστολικής Λειτουργίας, τα οποία εκφράζουν το πνευματικό κλίμα των πρώτων χριστιανών».

Leitourgia Ag Iakovou 1

Leitourgia Ag Iakovou 2

Leitourgia Ag Iakovou 3

Leitourgia Ag Iakovou 4

Leitourgia Ag Iakovou 6

Εμφανίσεις: 29348
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!