Συνεργασία Εκκλησιών Κύπρου - Ελλάδος (ΦΩΤΟ)

sin1

Με στόχο την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των αποστολικών εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου υπογράφηκε σήμερα συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ των Συνοδικών Γραφείων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου από τους Προέδρους των δύο Γραφείων, Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο και Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο.

Παρέστησαν ιεράρχες, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Πρεσβείας της Ελλάδος, του ΚΟΤ, των ταξιδιωτικών πρακτόρων, των ξενοδόχων και άλλων εμπλεκομένων σε θέματα θρησκευτικού τουρισμού.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριας στην ομιλία του είπε ότι “η σημερινή ιστορική υπογραφή συνεργασίας θα συμβάλει θεμελιακά και δεν θα παραμείνει μόνο στα λόγια ούτε σημειολογικά, αλλά θα αναζωογονείται διαρκώς με έργα ουσιαστικά και επωφελή με σκοπό το εγγύτερο πλησίασμα και ευρύτερα τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο αδελφών Αποστολικών Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου”.

Αναφερόμενος στο ιστορικό της συμφωνίας, ο Επίσκοπος Γρηγόριος είπε ότι ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2008 τη συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, η οποία με την πάροδο του χρόνου όλο και βαθαίνει και ωριμάζει. Ιδιαίτερα αυτή η συνεργασία, είπε, αναδεικνύεται σε ιστορική πραγματικότητα μετά τον Απρίλιο του 2012, όταν επίσημα ιδρύεται το Συνοδικό Γραφείο.

Εξέφρασε βαθύτατες ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και προς τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) της Εκκλησίας της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι είχε την πρωτοβουλία του παρόντος συμφωνητικού, το οποίο, από κοινού με τους συνεργάτες τους, επεξεργάστηκαν και ετοίμασαν.

“Σας υποσχόμαστε ότι η σημερινή ιστορική υπογραφή συνεργασίας θα συμβάλει θεμελιακά και δεν θα παραμείνει μόνο στα λόγια ούτε σημειολογικά, αλλά θα αναζωογονείται διαρκώς με έργα ουσιαστικά και επωφελή με σκοπό το εγγύτερο πλησίασμα και ευρύτερα τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο αδελφών Αποστολικών Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου”, διαβεβαίωσε τον Μητροπολίτη Δωδώνης ο Επίσκοπος Γρηγόριος.

“Προχωρούμε σεμνά και ταπεινά, αλλά και παραγωγικά, με όλα τα προσφερόμενα μέσα και σεβόμενοι πάντα κάθε άλλη θετική και εκ φιλοπατρίας προσπάθεια. Προχωρούμε έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν και να γευθούν τα καθαρά και ιαματικά νερά της Ορθοδόξου Πίστεως, που εκ της φύσεώς της αγκαλιάζει όλο τον κόσμο”, είπε.

Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης Δωδώνης είπε ότι στην Ελλάδα έχουν υπογράψει με το Πατριαρχείο της Μόσχας και με άλλες Εκκλησίες, καθώς και με το Βατικανό, και τώρα με την Κύπρο, θα τους “λέμε, ελάτε και στην Κύπρο, να δείτε πολιτισμό των αιώνων”.

Αυτός είναι ο σκοπός του συμβολαίου, ανέφερε, τονίζοντας ότι θα πραγματοποιείται μια ανταλλαγή σκέψεων και η συμφωνία θα ενισχύεται κυρίως στα εθνικά θέματα όπως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

“Και εύχομαι γρήγορα να ξανάρθω σύντομα και να σας βρω εν υγεία και με πλήρη ελευθερία”, ανέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συνεχάρη τον Μητροπολίτη Δωδώνης και τον Επίσκοπο Μεσαορίας για τη συμφωνία, τονίζοντας ότι οι λαοί της Ελλάδας και της Κύπρου είναι λαοί θρησκευόμενοι και “η συμφωνία νοικοκυρεύει περισσότερο ό,τι εξαρτάται από μας για σωστό προγραμματισμό”.

Τόνισε ότι “πρέπει να επέμβουμε στα θρησκευτικά μας μνημεία και εκεί που δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης κλπ, να ετοιμάσουμε αυτούς τους χώρους ούτως ώστε όταν τους επισκέπτονται να εξυπηρετούνται καταλλήλως” οι επισκέπτες.

Εξέφρασε βεβαιότητα ότι χρόνο με χρόνο ο τουρισμός θα αναπτύσσεται, σημειώνοντας ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος είναι τουριστικές χώρες “και πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη σημασία και το σπρώξιμο προς την κατεύθυνση ούτως ώστε να γνωρίσουμε τους θρησκευτικούς μας χώρους”.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕΣΑΟΡΙΑΣ

sin2

sin3

sin4

sin5

sin6

sin7

sin8

Εμφανίσεις: 39159
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!