Εκστρατεία διάσωσης κοιμητηρίων και θρησκευτικών μνημείων (ΒΙΝΤΕΟ)

karakoumiΤης Ευγενίας Σέργη

Πανστρατιά Κερυνειωτών μετά την προβολή του ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 για το λεηλατημένο κοιμητήριο του κατεχόμενου χωριού Καράκουμι.

Αντικρίζοντας τις φωτογραφίες που πρόβαλε στο χθεσινοβραδινό δελτίο του ο ΑΝΤ1 οι Κερυνειώτες αρχίζουν εκστρατεία διάσωσης των κοιμητηρίων και των θρησκευτικών μας μνημείων.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη κοινοταρχών και δημάρχων ενώ κλήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες να συμμετάσχουν βουλευτές της επαρχίας και ο Μητροπολίτης Κερύνειας με στόχο να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

"Προσπαθούμε να μαζέψουμε όσες πληροφορίες είναι δυνατό να μαζέψουμε όσο αφορά τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε για να υπάρξει αποτέλεσμα και να γλυτώσουμε ότι είναι δυνατό να γλυτώσει, δήλωσε ο Δήμαρχος Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου.

"Γίνονται" είπε, "προσπάθειες από όλες τις κοινότητες της επαρχίας Κερύνειας να σταματήσουμε το κακό εάν είναι δυνατό να επισκευάσουμε ότι μπορεί να επισκευαστεί. Τόσο οι 150 προσφυγοποιημένες κοινότητες όσο και τα 9 δημαρχεία προσπαθούν να διασώσουν ότι είναι δυνατό αλλά και να αναστηλώσουν αν είναι δυνατό".

Στις εικόνες που προέβαλε χθες ο ΑΝΤ1 φαίνεται η σύληση και η βεβήλωση του κοιμητηρίου του χωριού.

Χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους νεκρούς κρανία και οστά ξεθάφτηκαν και σκορπίστηκαν στη γύρω περιοχή και στο παρακείμενο ποτάμι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιστρετεύθηκε ακόμα και εκσκαφέας για την αποτρόπεα ενέργεια.

Ο δήμαρχος Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου έντονα φορτισμένος αναφέρθηκε στις εικόνες λέγοντας πως αισθάνεται πικρία και απογοήτευση για το σημείο όπου έχουμε φτάσει, να καταστρέφονται εξαιρετικής σημασίας για μας μνημεία στα κατεχόμενα και να μην έχουμε τις δυνατότητες σαν κράτος να αντιδράσουμε.

Έρμαιο στον χρόνο και στις λεηλασίες βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου δίπλα από το κοιμητήριο.

Στο εσωτερικό έχουν λεληλατηθεί τα πάντα ενώ μέσα στα ερείπια που έχουν απομείνει έχει φυτρώσει και ένα δέντρο.

Εμφανίσεις: 27832
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!