Οικουμενικό μήνυμα ειρήνης από τις Εκκλησίες Μέσης Ανατολής

oikoumenikoΟικουμενικό μήνυμα ειρήνης, αλληλοσεβασμού και στήριξης των Χριστιανών που δέχονται διωγμούς στη Μέση Ανατολή στέλνεται από Πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής και την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου, από τον Άγιο Νικόλαο της Στέγης στην Κύπρο.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ και Αρχιμανδρίτης Ρωμανός του Πατριαρχείου Αντιοχείας σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν την Κυριακή μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Στέγης διαμήνυσαν ότι ο μόνος οργανισμός που κάνει πράξη τον αλληλοσεβασμό και την ειρήνη είναι οι εκκλησίες.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ έστειλε μήνυμα προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας ότι η Εκκλησία της Κύπρου και τα άλλα Πατριαρχεία είναι περισσότερο παρά ποτέ κοντά του στην προσπάθεια που καταβάλλει στις προσπάθειες διάσωσης των Χριστιανών που τελούν υπό διωγμούς στη Συρία και το Ιράκ, καλώντας τον να διατηρήσει το θάρρος του μέχρι να επικρατήσει ειρήνη σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ανέφερε ότι η πρωτοβουλία που ανελήφθη προς τετραετίας για συναντήσεις νέων ανθρώπων από τις τέσσερις Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής απεδείχθη σημαντική και πολύτιμη επειδή συμβάλλει στην ενίσχυση και την ενθάρρυνση της χριστιανικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που είναι βασική, σημαντική και αναγκαία.

Πρόσθεσε ότι η παρουσία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή δια των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου, συμβάλλει στα μέγιστα ώστε να διατηρείται η θρησκευτική ποικιλομορφία, η κοινωνική και η κυρίως η πολιτισμική.

Ο Πατριάρχης είπε ότι δυστυχώς σήμερα οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή τελούν υπό διωγμό, προσθέτοντας ότι η πνευματική ηγεσία των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Αντιοχείας και της Εκκλησίας της Κύπρου διαδραματίζουν σημαντικότατο και ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση και ενθάρρυνση των Χριστιανών να παραμείνουν στις πατρογονικές τους εστίες.

“Οι δυνάμεις που θεωρούνται προοδευτικές και υπεραμύνονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της θρησκείας και της λατρείας, δυστυχώς ουδέν πράττουν στην πράξη”, συνέχισε ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος αναφέροντας ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις περιορίζονται στη φιλοξενία Χριστιανών στις χώρες τους.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι αυτή η διαχείριση δεν προσφέρει λύση, αντίθετα έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Συνεχίζοντας ο Πατριάρχης ανέφερε ότι τα μηνύματα του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων διεθνών και τοπικών οργανισμών για ειρήνη, συνδιαλλαγή, αλληλοσεβασμό, μένουν στη θεωρία και ο μόνος οργανισμός ο οποίος προχωρά από τη θεωρία στην πράξη για την εφαρμογή της ειρηνικής συμβίωσης του αλληλοσεβασμού και της συνδιαλλαγής είναι οι χριστιανικές Εκκλησίες με την ποιμαντική τους δραστηριότητα.

Ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος κάνοντας αναφορά στις εξελίξεις στη Γάζα είπε ότι υπάρχει μεγάλη κοινότητα παλαιστινίων Χριστιανών, οι οποίοι παραμένουν εκεί λόγω του μοναστηριού και των εκεί ιερωμένων που συνεχίζουν την ποιμαντική τους δράση, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την περιοχή παρόλο ότι τους έχει προταθεί.

Είπε ακόμα ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων άνοιξε τις πύλες της μονής του Αγίου Πορφυρίου και φιλοξένησε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών πάνω από 1.000 πρόσφυγες, οι οποίοι στην πλειονότητα τους δεν ήταν Χριστιανοί.

Πρόσθεσε ότι τα διεθνή πρακτορεία έκριναν ακατανόητη την ενέργεια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να προσφέρει καταφύγιο σε μουσουλμάνους την ώρα που οι Χριστιανοί στο Ιράκ, στη Συρία διώκονται από τους εξτρεμιστές.

Είπε ακόμα ότι εντός της Μονής παραχωρήθηκε χώρος για να μπορούν να επιτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ως Μουσουλμάνοι, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το μήνυμα για το ρόλο των Εκκλησιών στη Μέση Ανατολή.

Ερωτηθείς εάν οι Χριστιανοί θα μπορέσουν να αντέξουν τους διωγμούς, ο Πατριάρχης ανέφερε ότι αφού ο Χριστός άντεξε το σταυρικό Πάθος και εμείς θα αντέξουμε. Υπενθύμισε ότι είμαστε η Εκκλησία του αναστηθέντος Χριστού.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει η Εκκλησία σε κρίσεις, κατά τις οποίες κυρίαρχη είναι η διπλωματία, ο Πατριάρχης υπενθύμισε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος τάχθηκε κατά της διεθνούς εισβολής στη Συρία και επικαλέστηκε τις θέσεις των Εκκλησιών που ήταν εναντίον εισβολής στη Συρία.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β` ανέφερε ότι παρατέθηκε η συνέντευξη Τύπου επειδή η Εκκλησία της Κύπρου θέλησε να καταστήσει το λαό κοινωνό του έργου που επιτελούν οι Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής.

Εξήγησε ότι ο προ τετραετίας ο Μακαριστός Πατριάρχης Αντιοχείας εισηγήθηκε την ανταλλαγή 20 νέων και νεανίδων από τις τοπικές εκκλησίες των πρεσβυγενών Πατριαρχείων αντί των συναντήσεων των Επικεφαλής των Εκκλησιών ώστε η σύνδεση των εκκλησιών να αναπτυχθεί μέσα από τους νέους με βάθος χρόνου ώστε να δημιουργηθεί άρρηκτη ενότητα μεταξύ των εκκλησιών της Μέσης Ανατολής.

“Όπου υπάρχει ένωση των πολλών υπάρχει και δύναμη και έτσι οι Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής ενωμένες θα αποτελούν ισχυρή παρουσία για να μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματα του ποιμνίου των”, συνέχισε ο Κύπρου Χρυσόστομος, προσθέτοντας ότι έχει αναφερθεί κατ΄επανάληψη ότι γηγενείς κάτοικοι της Μέσης Ανατολής είναι οι Χριστιανοί, και ότι οι Άραβες εγκαταστάθηκαν στη Μέση Ανατολή 6 αιώνες μετά τους Χριστιανούς.

Στέλνουμε το μήνυμα ότι πρέπει οι πάντες να κατανοήσουν πως η γηγενείς κάτοικοι της Μέσης Ανατολής είναι οι Χριστιανοί, συνέχισε αναφέροντας ότι οι πάντες οφείλουν να σέβονται την παρουσία των Χριστιανών και να εργάζονται προς την ειρηνική συμβίωση, Χριστιανών, Μουσουλμάνων, Ιουδαίων.

“Ολοι είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού και πρέπει να υπάρχει αγάπη μεταξύ των λαών της Μέσης Ανατολής και όλου του κόσμου, επειδή αυτό είναι το θέλημα του Θεού”, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας ότι ποιούμε το θέλημα του Θεού.

Με τις συναντήσεις των νέων και από τις τέσσερις Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής κάθε χρόνο θέλουμε να μεγαλώσουμε τη γνωριμία μεταξύ των νέων, οι οποίοι αύριο θα ηγηθούν είτε των Εκκλησιών, είτε της κοινωνίας, είτε της πολιτείας να συνθέτουν ένα ενιαίο σύνολο για το καλό της Μέσης Ανατολής, συμπλήρωσε.

Ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός αφού τόνισε ότι η ανταλλαγή των νέων μεταξύ των Εκκλησιών ενισχύει τους ανθρώπους αυτούς με πνευματική δύναμη.

Διαβίβασε επίσης μήνυμα του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, ο οποίος όπως ανέφερε βρίσκεται σε ποιμαντική επίσκεψη στην κοιλάδα των Χριστιανών ώστε να τους στηρίξει κατά την περίοδο των ταραχών στην οποία βρίσκεται η περιοχή.

Ο Αρχιμανδρίτης είπε ότι αυτή τη στιγμή στη Μούσα δεν υπάρχει ούτε ένας Χριστιανός και ανέφερε πως πρέπει σε όλο τον κόσμο να μεταφερθεί η αλήθεια ότι σε αυτές τις περιοχές ζουν Χριστιανοί 2014 χρόνια.

Ερωτηθείς για την τύχη των δύο απαχθέντων Επισκόπων του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός είπε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφόρηση για την τύχη τους. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη αν πέθαναν ή δεν πέθαναν και ότι λέγεται για την τύχη τους δημιουργεί ταραχή και επηρεάζει αρνητικά τους πιστούς.

Εμφανίσεις: 31967
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!