Κύπρος: 101,4 εκατ. ευρώ από το κράτος σε μισθούς ιερέων

mistoi

Γράφει ο Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Το κόστος της κρατικής χορηγίας για τη μισθοδοσία των ιερέων της υπαίθρου αυξήθηκε από τις £200.000 (€341.720) ετησίως που υπολογίστηκε το 1971 στα €6 εκατ. περίπου για το 2013.

Σύμφωνα µε τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών, το συνολικό ύψος της κρατικής χορηγίας για μισθούς ιερέων ανήλθε από το 1983 µέχρι και τον Ιούλιο του 2013 στα €101,4 εκατ..

Από το έτος 1971, όταν ξεκίνησε η καταβολή της χορηγίας, μέχρι και το 1982 δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.

Αυτή τη στιγμή το Κράτος χορηγεί τη μισθοδοσία 725 ιερέων στη βάση συμφωνίας που υπογράφηκε το 1971 μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, η οποία, ωστόσο, δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στην ολότητά της.

Ειδικότερα, η επίμαχη απόφαση λήφθηκε στις 11/2/1971 όταν ο Μακάριος Γ' ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνάμα αρχιεπίσκοπος.

Η συμφωνία προέβλεπε την ανάληψη της ευθύνης της μισθοδοσία του εφηµεριακού κλήρου της υπαίθρου από το Κράτος µε αντάλλαγμα την μεταβίβαση στο Κράτος 15.564 στρεμμάτων γης, με την εκτιμημένη αξία τους, σε τιμές του 2010, να ανέρχεται στα €206 εκατ. περίπου.

Τονίζεται ότι ποσοστό 73% της εν λόγω εκκλησιαστικής γης, βρίσκεται στα κατεχόμενα.

Παρόλο που η συμφωνία τέθηκε αμέσως σ' εφαρμογή από το Κράτος, εντούτοις οι εκτάσεις γης που θα παραχωρούνταν από την Αρχιεπισκοπή, δεν μεταβιβάστηκαν μέχρι σήμερα.

Κάτι που αναμένεται να γίνει προσεχώς, δήλωσε χθες στον «Φ» ο διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας Γιάννης Χαριλάου.

Στο παρελθόν το θέμα αυτό είχε οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις Κυβέρνησης και Εκκλησίας.

Ακόμη και πρόσφατα, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μονομερώς, να περικόψει το σχετικό κονδύλι κατά 15% σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει χρήματα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και τις υποδείξεις της γενικής ελέγκτριας για την ανάγκη επανεξέτασης της συμφωνίας του 1971.

Συμφωνία που αποβαίνει σε βάρος του Κράτους, σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη, δεδομένου ότι, αρκετές περιοχές, σήμερα, αποτελούν μεγάλους και αυτόνομους δήμους και δεν νοείται, πλέον, να θεωρούνται ύπαιθρος, όπως για παράδειγμα ο Στρόβολος, η Λακατάμια κ.ο.κ. για να συνεχίζει το Κράτος να επιχορηγεί την αντιμισθία των ιερέων.

Εμφανίσεις: 90768
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!