Χρυσόστομος Β': "Με αμφισβητούσε ο Μακάριος, αλλά στο τέλος μου έδωσε συγχαρητήρια"

arxiepiskopos21

Του Ανδρέα Παράσχου

Έχοντας πλήρη επίγνωση των όσων του καταμαρτυρούνται περί διασπάθισης εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά και άστοχων επιχειρηματικών επιλογών, ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για συνέντευξη.

Αν επρόκειτο για άλλο δημόσιο πρόσωπο, θα έλεγα μετά βεβαιότητας, ότι από όσα μας είπε προκύπτει ότι έχει άγνοια κινδύνου.

Ωστόσο, εκτίμηση του γράφοντα είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει πλήρη επίγνωση, ότι είναι δύσκολο έως αδύνατο να τον αγγίξει ο νόμος, ενώ παράλληλα νιώθει ασφαλής, γιατί πιστεύει ότι όλες οι δραστηριότητες του ωφέλησαν τον κορβανά της Εκκλησίας, η οποία και τον προστατεύει, οχυρώνοντάς τον με κύρος από μία παράδοση αιώνων.

Έγγραφα και μαρτυρίες αναφέρονται σε μία αμφίσημη διαχείριση, από εσάς, της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα δημόσιο αξίωμα –ηγούμενος, μητροπολίτης, αρχιεπίσκοπος, έχω πλήρη συνείδηση ότι ανήκω πρώτα στον λαό, στην πατρίδα και μετά στον εαυτούλη μου.

Πυξίδα των ενεργειών μου πάντοτε ήταν το καλώς νοούμενο συμφέρον Εκκλησίας και λαού. Γι’ αυτό, ως ηγούμενος τότε διείδα, ότι έπρεπε η επαρχία της Πάφου να καθιερωθεί ως κέντρο τουριστικό.

Έλειπε ο μοχλός που θα την έκανε. Όταν ήρθε ο Μιχαλάκης Λεπτός πρώτα, κατόπιν οι αδελφοί Κωνσταντίνου, ο Ράφτης και άλλοι ντιβέλοπερς, αυτό τους εξήγησα.

Δώσατε όμως εκατοντάδες σκάλες γης του μοναστηριού. 

Την ημέρα που έκανα το πρώτο έγγραφο του Λεπτού είπα εις επήκοον όλων: «Μιχαλάκη φακκά ο νους μου. Βλέπω μπροστά! Αντί να σου δώσω 500 σκάλες, θα σου δώσω 150, να τις αναπτύξεις και μετά να αρχίσω να τις αναπτύσσω εγώ. Αν εγώ εισπράξω ένα εκατομμύριο παραπάνω, το πετσί τους καλόγηρους δεν θα αλλάξει χρώμα, εκείνο που θέλω να αλλάξει, είναι η Πάφος. Από σένα ζητώ να κάμεις σωστή δουλειά, για να επιβάλουμε την Πάφο ως τουριστική επαρχία».

Ήμουν τότε νεαρός, 32 χρονών και με αμφισβητούσαν πολλοί.

Όπως ποιοι;

Ο Μακάριος. Ήρθα 4-5 φορές εδώ και του επιτέθηκα. Ποιος τολμούσε τότε να πει μισό λόγο του Μακαρίου;

Εγώ τόλμησα, διότι πίστευα ότι είχα δίκαιο. Και του έκανα ανάλυση, με άκουσε με προσοχή και στο τέλος μου έδωσε συγχαρητήρια.

Τι του είπατε;

Του είπα ότι αυτό που προγραμμάτιζαν τότε να κάνουν, λιμάνι στην Πάφο, ήταν λάθος. Μα οι Παφίτες, μου λέγει, θέλουν λιμάνι.

Του εξήγησα ότι αντί λιμάνι έπρεπε να γίνει αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο εγώ το έκανα! Εγώ, με τον τότε υπουργό, Μάριο Ηλιάδη, πείσαμε τον Σπύρο Κυπριανού.

Ο πατέρας του αεροδρομίου εγώ ήμουν! Γι’ αυτό και έδωσα εκείνες τις εκτάσεις προς αξιοποίηση και η Πάφος επεβλήθη πλέον.

Έχει 40 χρόνια από τότε κι ακόμα πουλά οικόπεδα ο Λεπτός. Κι έρχονται οι τυφλοί στο νου, σήμερα να με κατηγορούν;

Όμως, όπως αποδεικνύεται, υπήρξε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και απληστία.

Εγώ τους το έλεγα. Κάνετε κράτει, διότι όλο αυτό το expansion με το ντιβέλοπινγκ δεν θα μας οδηγήσει σωστά. Μην αφηνιάζετε!

Η βουλιμία είχε όμως ως αποτέλεσμα το κραχ.

Ναι, αλλά όλοι τους και ο Λεπτός και οι αδελφοί Κωνσταντίνου, επέβαλαν την Πάφο ως τουριστική επαρχία. Κυρίως ο Λεπτός.

Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η Κύπρος, και εξαιτίας κάποιων εξ αυτών, δεινοπαθεί σήμερα.

Τώρα, αν στη συνέχεια, μερικοί ήθελαν τα υπερκέρδη και έφτασαν στο αντίθετο άκρο… τι να πω;

Υπάρχει και το ζήτημα της πώλησης της Εγκλείστρας του Αγίου Νεοφύτου.

Στην Εγκλείστρα, ξέραμε όλοι ότι τα τεμάχια, φτάνουν μέχρι το μονοπάτι. Πού να μυρίζομαι εγώ τα νύχια μου, ότι τα κοπάδια άλλαξαν το μονοπάτι, σκεπάστηκε από βλάστηση και πήγε πιο πέρα.

Και το ανακάλυψαν, όταν πήγε ο Λεπτός να κτίσει. Τότε τον εφώναξα, του έδειξα τα χωρομετρικά και του εξήγησα ότι το σημείο που μου έδειχνε εκείνος δεν ήταν το μονοπάτι. Εκεί αντιληφθήκαμε ότι κάναμε λάθος.

Πώς διορθώθηκε το λάθος;

Ο ηγούμενος έδωσε του Λεπτού ένα τεμάχιο πιο κάτω και σταμάτησε να κτίζει στο προηγούμενο. Εγώ να πουλήσω την Εγκλείστρα;

Εγώ έχω μία πορεία ζωής σε αυτό τον τόπο και να βρεθεί ο γάιδαρος, ο ανόητος και να μου πει ότι πούλησα την Εγκλείστρα;

Όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα «κοσμητικά επίθετα», έχετε υπόψη σας συγκεκριμένα πρόσωπα της Εκκλησίας;

Ασφαλώς έχω και γνωρίζω ποιοι τα λένε, διότι δεν είναι σημερινές αυτές οι κατηγορίες. Ντροπή τους!

Κατηγορείστε ότι δώσατε στον αδελφό σας και άλλους συγγενείς ακίνητα (με διακόπτει)…

…έδωσα στον αδελφό μου; Ξέρετε ότι έφυγα από το μοναστήρι και πήγα στη Μητρόπολη Πάφου και εκεί δεν βρήκα ούτε ένα μπαστούνι; Βρήκα μία Μητρόπολη ετοιμόρροπη!

Και τι κάνατε;

Πήγα στο χωριό μου. Είχε ένα κομμάτι χωράφι, το πούλησα £20.000 κι έκτισα στην Πάφο 40 καταστήματα και τα ενοικίασα προς £100 το μήνα.

Σημειώστε ότι η μητρόπολη είχε άλλα 70 κεντρικά καταστήματα αλλά τα έδινε με ενοίκια ευτελή. Από £5 τον μήνα μέχρι και £12, και οι ενοικιαστές δεν δέχονταν αύξηση.

Τι να έκανα; Κατέφυγα στα δικαστήρια μετά από δύο χρόνια κέρδισα βάση ενοικίου £50 τον μήνα. Έτσι σιγά-σιγά επιδιόρθωσα τη Μητρόπολη, χωρίς να κρατώ λεφτά.

Χτίσατε όμως και ξενοδοχείο;

Ναι, και το Saint George με δάνεια το έκανα. Αυτά γιατί δεν τα λένε οι κατήγοροί μου; Τα ξενοδοχεία δεν κτίζονται μόνα τους. Έπειτα έκτισα τη Χωρεπισκοπή. Είχα εισοδήματα κι έκανα επενδύσεις!

Αδίκως δηλαδή επικρίνεστε για επενδύσεις που σήμερα αμφισβητούνται;

Τώρα, αν ο χρόνος έφερε τα πάνω-κάτω και χάσαμε το εισόδημα και το κεφάλαιο από τις τράπεζες, φταίει κανείς;

Όλοι τότε μας συμβούλευαν ότι οι τράπεζες είναι η καλύτερη επένδυση. Είχαμε ως Μητρόπολη ένα καλό εισόδημα από τα καταστήματα, το οποίο εγώ δημιούργησα όπως και από τις μετοχές τραπεζών που εγώ επένδυσα και κτίσαμε το ξενοδοχείο.

Στην αρχή είπαμε να παίρνουμε £100.000 τον χρόνο. Ύστερα, η βουλιμία μάς έκανε να κτίσουμε δεύτερο ξενοδοχείο, μπήκαμε στα χρέη και ήρθε και μας βρήκε το κακό.

Είπατε η βουλιμία σας;

Δεν είναι βουλιμία προς ίδιον όφελος. Όλα τα αδέλφια μου είναι φτωχά. Ούτε κι εγώ έχω χρήματα.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έγινα «θκιακονιτής», για να κάνω κάτι να αφήσω στο χωριό μου που είναι κι εκείνοι αχαΐρευτοι και φτωχοί!

Όταν φύγατε από τη Μονή αληθεύει ότι καταστρέψατε τα λογιστικά αρχεία;

Αυτά που δημοσιεύσατε είναι έγγραφα της εποχής της ηγουμενίας μου. Πού τα βρήκαν και τα δίνουν τώρα έξω; Όταν εξελέγην μητροπολίτης και θα έφευγα, είπα: «δεν θα σας δώσω τη χαρά να με πετάξετε, θα πετάξω εγώ τον εαυτό μου».

Για να καταλάβετε τι εννοώ, να σας πω ότι ήμουν μάρτυρας αλλαγής τριών ηγουμένων και είχε σιχαθεί η ψυχή μου τους μετέπειτα, πως πετούσαν τους μακαρίτες, καίγοντας τα πράγματά τους.

Εγώ δεν έκαψα λογιστικά αρχεία, έκαψα το προσωπικό μου αρχείο για να μην μου το κάψουν εκείνοι. Αλλά εν λλίος ο νους τους!

Σας κατηγορούν και για πωλήσεις και χρήματα κάτω από το τραπέζι.

Ακριβώς αυτό έκαναν εκείνοι που με κατηγορούν. Δεν πούλησαν οικόπεδο του μοναστηρίου και να μην πάρουν λεφτά κάτω από το τραπέζι.

Ίσως έκανα λάθος που πούλησα τα πολλά και δεν τους άφησα περισσότερα για να πιάνουν μίζες (!).

Αληθεύει ότι ως μητροπολίτης διαχειριζόσασταν την εκκλησιαστική περιουσία πολλών κοινοτήτων κατά το δοκούν και μάλιστα όταν διαφωνούσαν οι εκκλησιαστικές επιτροπές τις αλλάζατε και βάζατε δικούς σας επιτρόπους;

Όντως υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις. Η μεγαλύτερη περίπτωση ήταν η παύση της εκκλησιαστικής επιτροπής Γεροσκήπου. Ήταν δύο της Αριστεράς και δύο του ΔΗΚΟ, τους οποίους χειραγωγούσαν οι αριστεροί.

Έκαναν ό,τι ήθελαν και τους έπαυσα βάσει καταστατικού και διόρισα άλλους! Εγώ ασκούσα διοίκηση! Δεν ήμουν φλάμπουρο να με ανεμίζει ο πάσα ένας.

Δηλαδή δράτε κατά το δοκούν;

Όχι, παίρνω γνώμες καταρτισμένων συνεργατών κι έτσι αποφασίζω. Η Αρχιεπισκοπή είναι πολύ καλά στελεχωμένη.

Δεν πιστεύω στα 2000 χρόνια πορείας της, να είχε καλύτερη ομάδα από τη σημερινή. Δεν έχω να φοβηθώ κάτι.

Τώρα κατηγορείστε ότι πέσατε έξω και η Αρχιεπισκοπή έμεινε χωρίς λεφτά!

Η Αρχιεπισκοπή είναι η μόνη που στέκει. Γιατί δεν ρωτούν και για τον Κύκκο, που δεν έχει να πληρώσει τους υπαλλήλους και οι μοναχοί στενάζουν;

Γιατί δεν γράφουν για τις άλλες μητροπόλεις; Όλοι θέλουν χρήματα από μένα και δίδω σε όλους!

Λέγεται ότι δεν σας ασκείται κριτική από Συνοδικούς, επειδή ακριβώς έχουν όλοι την ανάγκη σας.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Δεν διερωτηθήκατε γιατί γίνεται αυτή η κριτική εναντίον μου; Διότι είδαν όλοι ότι επί εποχής μου και ο θεσμός του Αρχιεπισκόπου στέκει ψηλά και η Εκκλησία.

Ποιοι συνέβαλαν ώστε να είναι ψηλά η Εκκλησία, αυτοί που με κατηγορούν; Αυτοί λένε, «είναι καιρός να καταφατσελλώσουμε τον Αρχιεπίσκοπο». Ματαιοπονούν όμως!

Τον σεβασμό που έχω ανάγκη, τον εισπράττω από τον κόσμο. Πρόβλημα, αυτοί έχουν.

Σε μέλη της Συνόδου αναφέρεστε;

Ναι! Πήγαινε να δεις όταν κατεβαίνουν οι άλλοι μητροπολίτες στις ενορίες τους, αν τους υποδέχεται ο κόσμος όπως υποδέχεται εμένα. Αφού πολλές φορές γελώ…

Θα θέσετε στη Σύνοδο θέμα υπόσκαψής σας;

Όταν βλέπω πως συμπεριφέρονται οι Αδελφοί, γελώ και διερωτώμαι ποιον εκθέτουν, εμένα ή την Εκκλησία; Δεν έχουν μυαλό.

Αναγκάστηκα τις προάλλες για να αντιληφθούν –που έρχονται και απροετοίμαστοι στη Σύνοδο– και έφερα τον Μάκη Κεραυνό να τους εξηγήσει.

Διότι ήθελα να αγοράσω αξιόγραφα κι αντί ρευστού να έδινα γη. Για να κάνουμε επένδυση. Δεν μπορεί ένα κράτος να λειτουργεί, αν δεν έχει τράπεζες και πρέπει η Εκκλησία να έχει και λόγο και ποσοστά στις τράπεζες.

«Ο Βγενόπουλος εδίαν τους ππάραν απόκοφτον»…

Δεν έχουν ευθύνες οι τραπεζίτες που οδηγήθηκε η οικονομία στο βάραθρο;

Ποιος όμως κράτησε την Ελληνική Τράπεζα και δεν κατέρρευσε; Μετά ο διοικητής της Κεντρικής και το ΑΚΕΛ την κατέρρευσαν. Όλα από εκεί ξεκινούν.

Όλες αυτές είναι ραδιουργίες, του ΑΚΕΛ και του διοικητή που ήθελαν να με γελοιοποιήσουν και βρεθήκαν και Συνοδικοί να τους σεκοντάρουν.

Οι τραπεζικές επενδύσεις που εγώ έκανα μού απέφεραν ετησίως 9,5 εκατ. και λυπήθηκα όταν χάθηκαν.

Αν δεν ήταν η συμπεριφορά του διοικητού, δεν θα κατέρρεαν ούτε η Κύπρου ούτε η Ελληνική. Εντάξει στη Λαϊκή ευθύνεται ο Βγενόπουλος…

Ο κ. Βγενόπουλος σήμερα ισχυρίζεται ότι οι Κύπριοι φταίνε για ό,τι έγινε και πάει την Κύπρο σε διεθνή δικαστήρια.

Άσε τι λέει. Τον Βγενόπουλο εγώ τον έδιωξα από την Κύπρο. Διαφορετικά θα έπαιρνε και την Ελληνική και την Κύπρου.

Θυμάμαι όμως δική σας έκκληση στον κ. Βγενόπουλο να μη μετακινήσει την έδρα της Λαϊκής στην Αθήνα.

Το είπα βεβαίως και το πίστευα. Ήθελα το κέντρο να παραμείνει η Κύπρος, αλλά λόγω της βουλιμίας άλλων εφτάσαμεν εδώ… ο Βγενόπουλος εδίαν τους ππάραν απόκοφτο, τζιαι συμφωνούσαν μαζί του τζιαι εκάμαν την(!).

Ποιους εννοείτε;

Ξέρεις τι του είπα του Βγενόπουλου και έμεινε ιστορικό; «Κάτω τα χέρια από τις κυπριακές τράπεζες. Πήρες μία, φτάνει!

Μπορεί να έχεις χρήματα, παραπάνω από την Αρχιεπισκοπή αλλά εμείς έχουμε μία δύναμη που εσύ δεν μπορείς να αποκτήσεις, τη δύναμη του λαού.

Αν βάλεις χέρι, στην Ελληνική και την Κύπρου, εμείς θα κάνουμε νέα τράπεζα και θα καλέσω τον λαό να μη συνεργαστεί με τις παλιές. Θα έρθουν όλοι με τη νέα και θα καταρρεύσεις».

Ο Βγενόπουλος στη συνέχεια, πήγε κι έκανε μυστική δημοσκόπηση και επέστρεψε εδώ θορυβημένος και μου είπε ότι είχα δίκαιο!

Όταν κατόπιν πήγε να κάνει επίθεση στην Τράπεζα Κύπρου με κάλεσαν και στάθηκα δίπλα τους κι έφυγε ο Βγενόπουλος.

Αυτά κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και μη με ρωτάς για τους άλλους.

Η πρόβλεψη σας για το μέλλον ποια είναι;

Η οικονομία μας είναι μικρή. Άμα βρεθούν 3-4 μεγάλα έργα, αμέσως θα βγούμε από πάνω. Όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο πιο σύντομα θα ανακάμψουμε.

Έκανα μερικές προτάσεις στον Πρόεδρο διά των οποίων πιστεύω ότι μπορούμε να βγούμε από πάνω αλλά δεν είναι σωστό να τις αποκαλύψω.

Εκείνος είναι υπεύθυνος και δεν θέλω να μπαίνω στις δουλειές του.

INFO

Σε ποιους είπε ο Αρχιεπίσκοπος:

«Όταν θα έρχεσαι κοντά μου να είσαι ίσιος για να μην πάθεις όπως το φίδι που το σκότωσε ο κάβουρας».

«Αν δεν βγεις από το ξενοδοχείο θα σε βγάλω εγώ και θα ασκήσω τον έλεγχο. Κορδελάκια εμένα δεν μου κάνει κανείς».

«Όταν στην Ελληνική έκαναν τη ματσαράγκα στην Ελλάδα των 35 εκατ., πήγα και τους έκαμα «πόξιλλικκιν».

«Εν τα αφήνεις τα 25 σελίνια σου, να φάεις φυστουκούθκια στο παναΐριν του Κτημάτου;».

Εμφανίσεις: 78552
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!