Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου διέθεσε γη για να λάβει αξιόγραφα της Ελληνικής

arxiepiskopos21

Τρίβει τα χέρια του το ταμείο σύνταξης της Αρχής Ηλεκτρισμού που πέτυχε να ανταλλάξει αξιόγραφα της Ελληνικής Τράπεζας με εκλεκτά τεμάχια γης της εκκλησίας. 

Στο πλαίσιο των προσπαθειών διατήρησης του ποσοστού της εκκλησίας στην HB, που ανέρχεται στο 27%, η αρχιεπισκοπή διέθεσε γη αξίας €9,3 εκ. για να λάβει μετατρέψιμα αξιόγραφα της Ελληνικής. 

Η πράξη έγινε γνωστή στο κυπριακό χρηματιστήριο από την Παρασκευή, και σύμφωνα με τις ενδείξεις, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες. 

Η Ελληνική χρειάζεται κοντά στα €300 εκ. για να ανακεφαλαιοποιηθεί και αναμένεται ότι θα τα λάβει μέσω έκδοσης κεφαλαίου και ανταλλαγής υφιστάμενων αξιογράφων με νέα, που θα μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές. 

Επειδή η εκκλησία έχει κυρίως μετοχές και όχι αξιόγραφα, η ανακεφαλαιοποίηση θα οδηγούσε σε μείωση του ποσοστού της στα επίπεδα του 5%. 

Τον περασμένο Αύγουστο ο αρχιεπίσκοπος σε δηλώσεις του στη StockkWatch είχε αποκαλύψει ότι η εκκλησία θα προχωρήσει στην πώληση ελκυστικών τεμαχίων γης για να διατηρήσει το μεγάλο ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου που έχει στην Ελληνική Τράπεζα. 

Ο πρόεδρος του ταμείου σύνταξης της ΑΗΚ και αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Γιώργος Πιστέντης, δήλωσε στη StockWatch ότι οι εξωτερικοί σύμβουλοι του ταμείου ενθάρρυναν την επιτροπή να προχωρήσει σε πώληση των αξιογράφων της HB. 

Επισήμαναν προς το ταμείο ότι το οικονομικό περιβάλλον στην Κύπρο μετά τις αποφάσεις του Eurogroup προσφέρεται για πώληση χρεογράφων τραπεζών. 

«Ανταποκρινόμενοι στην προσφορά της αρχιεπισκοπής η οποία μας είχε πλησιάσει ζητώντας να αγοράσει πακέτο εκατομμυρίων ομολόγων της HB έναντι ακίνητης περιουσίας, θέσαμε ως όρο να επιλέξει η δική μας πλευρά ελκυστικά τεμάχια γης». 

«Ειδικοί σύμβουλοι και εκτιμητές που διόρισε το ταμείο προέβησαν σε αξιολόγηση της αξίας όλων των διαθέσιμων από την αρχιεπισκοπή τεμαχίων γης και πρότειναν την αγορά συγκεκριμένων. Η αρχιεπισκοπή αποδέχτηκε την πρόταση μας και μετά από διαβουλεύσεις περίπου τριών βδομάδων έκλεισε την περασμένη Παρασκευή η σχετική συμφωνία», ανέφερε ο πρόεδρος του ταμείου σύνταξης της ΑΗΚ. 

Τόνισε παράλληλα ότι η εκκλησία επιθυμεί να αγοράσει αξιόγραφα σε χαμηλή τιμή από διάφορα ταμεία προνοίας, τα οποία θα ήθελαν να «απαλλαγούν», κατά την έκφραση του, για να μην υποστούν περαιτέρω ζημιά. 

Σύμφωνα με τον κ. Πιστέντη, ένας άλλος λόγος που η διαχειριστική επιτροπή του ταμείου σύνταξης της ΑΗΚ προχώρησε σε συμφωνία με την αρχιεπισκοπή ήταν και η απόφαση του περασμένου Ιουλίου του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης της τράπεζας, να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τους υφιστάμενους μετόχους και κάτοχους αξιογράφων να ανταλλάσουν τα αξιόγραφα τους με νέα μετατρέψιμα αξιόγραφα. Τα νέα χρεόγραφα θα μετατρέπονταν σε μετοχικό κεφάλαιο. 

Σημείωσε ότι το ταμείο αγόρασε τα αξιόγραφα κατηγορίας ΜΑΚ 1 στα 25 σεντ, ενώ η τιμή διαπραγμάτευση τους στο χρηματιστήριο είναι σήμερα 20 σεντ. Τα ΜΑΚ 2 πωλήθηκαν προς την αρχιεπισκοπή στην τιμή των 45 σεντ ενώ στο ΧΑΚ διαπραγματεύονται στην τιμή των 23 σεντ. 

«Οι σύμβουλοι του ταμείου χαρακτήρισαν τη συμφωνία με την αρχιεπισκοπή κατά ομολογία πολύ συμφέρουσα για το ταμείο», επεσήμανε ο κ. Πιστέντης.

Εμφανίσεις: 64732
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!