Επαναπατρίστηκαν εικόνες από τη Μονή του Χριστού Αντιφωνητή

eikkypΤο Βυζαντινό Μουσείο, δίπλα από την Αρχιεπισκοπή, κοσμούν από σήμερα, τέσσερις εικόνες, του 16ου αιώνα, των Αποστόλων Πέτρου, Παύλου, Ιωάννη και Μάρκου, που είχαν κλαπεί τον Μάρτιο του 1975 από την Μονή του Χριστού Αντιφωνητή, στην κατεχόμενη Καλογραία, στην Κερύνεια και οι οποίες μετά από συντονισμένες προσπάθειες των αρμοδίων φορέων παραδόθηκαν πρόσφατα στην Κυπριακή Δημοκρατία, στη Χάγη.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή υποδοχής των εικόνων, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος ανέφερε ότι εντός Οκτωβρίου αναμένεται και ο επαναπατρισμός του μεγαλύτερου σε αριθμό εικόνων, τοιχογραφιών και ψηφιδωτών, από το Μοναχό, της Γερμανίας.

«Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μας γιατί σήμερα υποδεχόμαστε τις τέσσερις επαναπατρισθείσες εικόνες από το ναό του Χριστού Αντιφωνητή, στην Καλογραία της Κερύνειας», ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος.

Παράνομα, συνέχισε, «έφυγαν κι αυτές όπως και τόσες άλλες μετά την εισβολή των Τούρκων και τη λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

«Με μεθοδικές ενέργειες, υπομονή και τη συνεργασία των αρμοδίων φορέων, καθώς και με την αλλαγή της νομοθεσίας στην Ολλανδία, έγινε κατορθωτός ο επαναπατρισμός των τεσσάρων εικόνων των Αποστόλων, που χρονολογούνται περίπου στον 16ο αιώνα», είπε ο Υπουργός.

Οι εικόνες, πρόσθεσε, «θα φυλαχθούν προσωρινά στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στη Λευκωσία, μέχρις ότου φτάσει η ευλογημένη εκείνη ώρα να επαναπατριστούν με ασφάλεια, εκεί όπου πραγματικά ανήκουν, στο ναό του Χριστού Αντιφωνητή, στην Καλογραία, απ’ όπου και βιαίως αποσπάστηκαν».

Ο κ. Μητσόπουλος σημείωσε ότι «η ολλανδική νομοθεσία για υποθέσεις σαν αυτές στηρίζεται στη Σύμβαση της Χάγης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης του ‘54 και το 1ο Πρωτόκολλό της, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι κάθε συμβαλλόμενο κράτος αναλαμβάνει να επιτρέψει στις αρμόδιες αρχές του κράτους προέλευσης πολιτιστικά αντικείμενα, τα οποία εξήχθησαν παράνομα από κατεχόμενη περιοχή».

«Εντός Οκτωβρίου θα ακολουθήσει ο μεγαλύτερος σε αριθμό επαναπατρισμός εικόνων, τοιχογραφιών και ψηφιδωτών από τη Γερμανία και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε τη χαρά να καλωσορίσουμε και στο κυπριακό μουσείο τις υπόλοιπες αρχαιότητες που παραμένουν στο Μόναχο», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, «με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια δυναμική και ένα θετικό διεθνώς κλίμα το οποίο θα δράσει ευεργετικά προς τη διευκόλυνση των διεργασιών επιστροφής των κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών, δίνοντας μας ελπίδες για μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την επιστροφή και άλλων θησαυρών μας που έχουν παράνομα φύγει από την Κύπρο».

Ευχαρίστησε τέλος την Εκκλησία της Κύπρου, τη Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, αλλά και τους συνεργάτες του, όπως είπε, στο Τμήμα Αρχαιοτήτων «που είχαν τη δική τους καθοριστική συμβολή για την άψογη συνεργασία για τις κοινές προσπάθειες οι οποίες οδήγησαν τελικά στην υλοποίηση του κοινού και ευλογημένου μας αυτού στόχου».

«Τέτοιες συγκεντρώσεις στο χώρο αυτό, εύχομαι να λαμβάνουν χώρα συχνά – πυκνά, ούτως ώστε όλες οι εικόνες και όλα τα αντικείμενα, εκκλησιαστικά και μη, που έχουν κλαπεί από τους Τούρκους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, να επαναπατριστούν γιατί τα θέλει ο λαός μας, έζησε μαζί τους και είναι ορθό και πρέπον να επιστρέψουν στο χώρο το δικό τους, να μην μήνα στα ξένα», ανέφερε από την πλευρά του σε χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄.

Ευχαρίστησε και παρακάλεσε τον εκπρόσωπο της Πρεσβείας της Ολλανδίας «να μεταδώσει στην Κυβέρνηση τις ευχαριστίες μας γιατί πρωτοστάτησε και η Κυβέρνηση με την αλλαγή της νομοθεσίας, ούτως ώστε να φθάσουμε στην ευλογημένη αυτή μέρα να έχουμε τις εικόνες του Αντιφωνητή κοντά μας».

Ευχαρίστησε ακόμη τη Νομική Υπηρεσία, «που εργάστηκε πολύ έντονα για να πετύχουμε τη δικαστική αυτή απόφαση, τη θετική, για να επιστρέψουν οι εικόνες, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, όπως και το Υπουργείο Εξωτερικών, που όλοι συνέβαλαν ούτως ώστε να φτάσουμε σ’ αυτήν την επιτυχία».

Ευχήθηκε «οι επιτυχίες να συνεχιστούν και όπως είπε ο κ. Υπουργός, λίαν συντόμως θα ξανάρθουμε εδώ για να υποδεχθούμε τις εικόνες και τα άλλα αντικείμενα, εκκλησιαστικά και μη, που θα έρθουν από το Μόναχο».

Είχαμε, πρόσθεσε, «κι εκεί αίσιο τέλος, αναγνώρισαν οι πάντες ότι είναι κυπριακές οι εικόνες και τ’ άλλα αντικείμενα και είναι θέμα ελαχίστου χρόνου για να επαναπατριστούν».

Σε σύντομη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Επιτετραμμένος της ολλανδικής Πρεσβείας Μαρκ βαν ντερ Λίντεν, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση εξέφρασε τη χαρά του για την «επιστροφή αυτών των αντικειμένων στον τόπο όπου ανήκουν».

«Αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, ιδιαίτερα χαρούμενοι αλλά και υπερήφανοι γιατί υποδεχόμαστε τις τέσσερις φορητές εικόνες εξαιρετικού κάλλους, όπως τις βλέπετε, που έρχονται από τη Χάγη ύστερα από πολλές προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Εισαγγελίας, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και φυσικά της Εκκλησίας», ανέφερε σε αρχικό χαιρετισμό του ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ανδρέας Φυλακτού.

Εμφανίσεις: 54013
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!