Υπεγράφη η πράξη μεταβίβασης των κλεμμένων εικόνων

simbasieikones

Σε τελετή στο ολλανδικό υπουργείο Παιδείας η Γενική Διευθύντρια Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης, Marjan Hammersma, και ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος, υπέγραψαν την Πράξη Μεταβίβασης από την Ολλανδία στην Κυπριακή Δημοκρατία τεσσάρων φορητών εικόνων του 16ου αιώνα (των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και των Ευαγγελιστών Ιωάννη και Μάρκου), που είχαν κλαπεί από την κατεχόμενη εκκλησία του Χριστού Αντιφωνητή στην Καλογραία της Κερύνειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στην Λευκωσία οι εικόνες επαναπατρίζονται σε συνέχεια αιτήματος που υποβλήθηκε από τις κυπριακές Αρχές στη βάση προνοιών ολλανδικής νομοθεσίας του 2007 που αφορά τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών που προέρχονται από κατεχόμενη περιοχή.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην Ολλανδία για την επιστροφή των εικόνων στην Κύπρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ενέργεια αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, «υπογραμμίζει τη βαθιά φιλία αλλά και την απαράμιλλη προσήλωση των δύο χωρών στην προστασία της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, της οποίας αναπόσπαστο μέρος αποτελεί και η πολιτιστική κληρονομιά στην κατεχόμενη Κύπρο».

Στην τελετή παρίσταντο, επίσης, ο πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Μνημείων και Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος και η συντηρήτρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Στέλλα Πισσαρίδου.

Φώτο Αρχείου

Εμφανίσεις: 68719
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!