Άλλα λέει ο Πρόεδρος άλλα ο Αρχιεπίσκοπος και άλλα, ο Ρώσος Πρέσβης

proedros presvis arh“Ποτέ δεν εκμυστηρεύτηκα στον Μακαριώτατο ότι πήγαμε στο Eurogroup απροετοίμαστοι”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ύστερα από ερώτηση που δέχθηκε από το δημοσιογράφο του Σίγμα Νικόλα Μαρκαντώνη σε σχέση με τις δηλώσεις τόσο του Αρχιεπισκόπου όσο και του Ρώσου Πρέσβη, οι οποίοι έκαναν αναφορές για  «απροετοίμαστη Κυβέρνηση» στο Eurogroup.

Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου


Συγκεκριμένα στις 23 Μαρτίου ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος του ομολόγησε ότι ένοιωθε πολύ προδομένος «από τους ‘δικούς του’, από το Υπουργείο Οικονομικών και από την Κεντρική Τράπεζα γιατί πήγαν χωρίς να μελετήσουν (στις Βρυξέλλες)».



Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, «ο Πρόεδρος πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες στηρίχθηκε πάνω στους εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας. Δυστυχώς πήγαν εκεί αδιάβαστοι και βρέθηκαν προ φοβερών αδιεξόδων, τους απείλησαν, δεν είχαν εναλλακτική λύση και δέχθηκαν».



«Δεν ήθελε ο Πρόεδρος να κάνει ‘show’, να κάνει λαϊκισμό. Αν ο Πρόεδρος δεν δεχόταν και επέστρεφε στην Κύπρο θα τον χειροκροτούσαν όλοι, θα τον ανέβαζαν στον τρίτο ουρανό, αλλά συνειδητοποιώντας την  ευθύνη του είπε ‘θα πάω στην Κύπρο να δω τι γίνεται’ και εδέχθη την απόφαση, την οποία όμως δεν εδέχθη η Βουλή», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στη συζήτηση του με τον Πρόεδρο.

Ο Σαρρής πήγε απροετοίμαστος



Στην αποκαλυπτική συνέντευξή του στο Σίγμα, ο Ρώσος Πρέσβης Βιατσεσλαβ Σιουμσκι, αποκάλυψε ότι τις κρίσιμες εκείνες μέρες του Μαρτίου, ο τέως Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, πήγε στη Μόσχα απροετοίμαστος, με αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια να στεφθεί με αποτυχία.



«Οι προτάσεις που πήρε μαζί του (ο κ.Σαρρης) στη Μόσχα, δεν ήταν καλά μελετημένες. Δεν ήταν προτάσεις, σωστά προετοιμασμένες για σοβαρή συζήτηση και διαβούλευση», είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του Προέδρου

«Ο Μακαριώτατος ποτέ δεν δήλωσε ότι του εκμυστηρεύτηκα ότι πήγαμε απροετοίμαστοι. Εκείνο που του είπα, ήταν ότι μας επέβαλαν μια απόφαση και ενδεχόμενα, εξ απροόπτου, αυτό που μας υπέβαλαν ήταν μια λύση που δεν συζητείτο καν στην Κύπρο με την αντιπροσωπεία της Τρόικας.

Συνεπώς στην κατ’ ιδία ενημέρωση της Βουλής επεξήγησα με κάθε λεπτομέρεια τις προτάσεις μας και την προετοιμασία μας.


Το θέμα δεν ήταν η ανεπάρκεια των δικών μας προτάσεων αλλά η δική τους αποφασιστικότητα να επιβάλουν τα όσα μας επέβαλαν.

Σε σχέση με τις δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη ο Πρόεδρος απάντησε ότι ο κ. Σαρρής, είχε συγκεκριμένες προτάσεις.

«Και δεν ήταν μόνο ο κ. Σαρρής, αφού θέλετε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αλλά και ο Υπουργός Ενέργειας ο οποίος είχε πλήρη στοιχεία για οποιονδήποτε ενδιαφερόταν».

Στη συνομιλία του με το Ρώσο Πρόεδρο, ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης, είχε  αναφέρει όλα τα σημεία  που ενδιέφεραν τις δύο πλευρές προκειμένου να υπάρξει μια θετική από πλευράς Ρωσίας απάντηση.

«Δεν θα επιτρέψω μέσα από απαντήσεις προς το Πρέσβη της Ρωσίας να δοθεί η εικόνα ότι βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία», τόνισε.

Εμφανίσεις: 66750
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!