Αντιδράσεις για τα εκκλησιαστικά βιολογικά προϊόντα

imgresΤα βιολογικά προϊόντα της κοινότητας απεξάρτησης «Αγία Σκέπη» μπαίνουν για τα καλά στο παζάρι, προκαλώντας ταυτόχρονα προβλήματα στους υπόλοιπους που ασχολούνται για χρόνια τώρα με τη δραστηριότητα αυτή.

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη «πόλεμος» ανάμεσα στην «Αγία Σκέπη» από τη μια και ομάδα υποστηρικτών βιολογικών προϊόντων από την άλλη, αποτελούμενη από βιοκαλλιεργητές, παραγωγούς, εισαγωγείς, εμπόρους και ιδιοκτήτες καταστημάτων που βλέπουν τα συμφέροντά τους να θίγονται από την όλη δράση της.

Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, που είναι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος που προσφέρει πολλά στον τομέα της απεξάρτησης από εξαρτιογόνες ουσίες, κάλεσε σε σύσκεψη τους επηρεαζόμενους μαζί με τα διευθυντικά στελέχη της «Αγίας Σκέπης».

Η ομάδα υποστηρικτών βιολογικών προϊόντων με καταγγελία της στον «Φ» επισημαίνει ότι έχει απευθυνθεί προς την Κυβέρνηση, τη Βουλή και την Εκκλησία καλώντας τες να παρέμβουν προκειμένου να τερματιστούν οι εμπορικές δραστηριότητες της θεραπευτικής κοινότητας που έχουν να κάνουν με την παραγωγή και εμπορία βιολογικών προϊόντων όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί και τα αβγά.

Οι εμπορικές ενέργειες της «Αγίας Σκέπης» οδηγούν σε λουκέτο τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, υποστηρίζει η Ομάδα, η οποία σε πρόσφατη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ομάδας, Βασίλη Κυπριανού, «ο Μακαριότατος εξέφρασε την υποστήριξή του και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δραστηριότητες της θεραπευτικής κοινότητας που είναι ένα φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Μας διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει αναλόγως ούτως ώστε να τερματιστούν αυτές οι δραστηριότητες και να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ομάδα μας».

Η Ομάδα υποστηρίζει ότι ο τρόπος που λειτουργεί η «Αγία Σκέπη», ανταγωνίζεται αθέμιτα ενθαρρύνοντας μονοπωλιακές καταστάσεις. Επισημαίνει ότι εκμεταλλεύονται την προνομιακή θέση που τους δίνουν οι κρατικές ενισχύσεις, το δωρεάν εργατικό δυναμικό, η δωρεάν γη για καλλιέργεια και οι δωρεάν αποθηκευτικοί χώροι που διαθέτουν.

Ο διευθυντής της «Αγίας Σκέπης» Γιώργος Παστελλάς ανέφερε στον «Φ» ότι η κρατική χορηγία που παραχωρείται, καλύπτει μόνο το 30% του ετήσιου κόστους λειτουργίας που ανέρχεται στις €800.000. Εξήγησε πως σε περίπτωση που τερματιστούν οι όποιες προσπάθειες γίνονται για να έρθουν έσοδα στη θεραπευτική κοινότητα, με μαθηματική ακρίβεια θα κλείσει.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία στήριξη από την Εκκλησία, πλην της διάθεσης της καλλιεργητικής γης από τη Μονή Μαχαιρά στην οποία εξάλλου ανήκει και η «Αγία Σκέπη». Τα υπόλοιπα έσοδα, είπε, προέρχονται από εισφορές φίλων σε κηδείες και τσάγια αλλά και την έκδοση λαχείων.

Δυστυχώς, είπε, στις δύσκολες στιγμές δεν βλέπει κανένας το έργο που παράγεται στη θεραπευτική κοινότητα, ούτε το κράτος ούτε η Εκκλησία, αλλά ούτε και η κοινωνία. Αποτέλεσμα, συνέχισε, με τα διαθέσιμα οικονομικά μπορεί να λειτουργεί μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο. Πρόσθεσε πως σε περίπτωση που κλείσει η «Αγία Σκέπη», το κράτος θα πρέπει να δημιουργήσει τη δική του μονάδα, με μεγαλύτερο κόστος δεδομένου ότι σήμερα ξοδεύει μόλις το 30% μέσω της χορηγίας που δίνει.   

Εξήγησε ότι ανάμεσα στα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα των υποστηρικτών που τους κατηγορούν, βρίσκονται πρώην συνάδελφοι, πρώην συνεργάτες και πρώην πελάτες με τους οποίους η «Αγία Σκέπη» δεν έχει καμία διαφορά. Καβγάς για το νέο κατάστημα Η θεραπευτική κοινότητα «Αγία Σκέπη» άνοιξε κατάστημα με βιολογικά προϊόντα μέσα στη Δημοτική Αγορά Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία.

Πρόσφατα αποφασίστηκε από το Δ.Σ. να μεταφερθεί το κατάστημα στην περιοχή της Αγλαντζιάς κοντά στον ξενώνα επανένταξης, λόγω των προβλημάτων που παρατηρούνται, όπως η έλλειψη κλιματιστικού, η απουσία χώρου στάθμευσης και το εμβαδόν του καταστήματος. Απαντώντας σε καταγγελία της ομάδας υποστηρικτών των βιολογικών προϊόντων ότι θα ανοίξει το κατάστημα πολύ κοντά σε υφιστάμενο, αφού προηγουμένως έγινε πρόταση εξαγοράς του, ο κ. Παστελλάς ανέφερε πως αυτό γίνεται για να διευκολυνθούν τα άτομα που φιλοξενούνται στον ξενώνα.

Επισήμανε ότι έγινε πρόταση για εξαγορά του καταστήματος αλλά δεν υπήρχε κατάληξη στο οικονομικό και έτσι αποφασίστηκε η «Αγία Σκέπη» να δημιουργήσει το δικό της κατάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Παστελλά τα βιολογικά προϊόντα που παράγονται διατίθενται σε αριθμό καταστημάτων και είναι έτοιμοι να προμηθεύσουν όποιο κατάστημα επιθυμεί.  

Εμφανίσεις: 81996
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!