Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η αγρυπνία στην Ι.Μ. Κύκκου

agrypnia

Γράφει ο Σάββας Πραστίτης

Μέσα σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, τελέστηκε η ολονύκτιος ιερά αγρυπνία στη σεβασμία και γεραρά Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Κύκκου.

Οι πλείστοι των Ιεραρχών, των συγκροτούντων την σεπτήν Ιεραρχίαν της κατά Κύπρον Αποστολικής Εκκλησίας, έσυραν τα βήματά τους προς το ιστορικότερο Μοναστήρι της Νήσου, για να επικαλεστούν την μητρική ευσπλαχνία της Πανάγνου Μητρός να φανεί μεσίτρια προς τον Υιόν της για να συντμήσει το χρόνο της δοκιμασίας εκ της κρίσεως που μαστίζει την Κύπρο, αλλά και για να καταστεί παραμυθία για όλους τους δυσπραγούντες, τους πονεμένους και δοκιμαζομένους κατά τη δύσκολη αυτή συγκυρία που διέρχεται το νησί.

Η αγρυπνία ξεκίνησε με Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, στις 20:45 του Σαββάτου, στον οποίο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος. Με τον Μακαριώτατο συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Βόστρων κ. Τιμόθεος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Κιτίου κ. Χρυσόστομος, Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Μόρφου κ. Νεόφυτος, Κύκκου και Τυλληρίας κ. Νικηφόρος, Ταμασού κ. Ησαΐας, Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας και οι Επίσκοποι Αρσινόης κ. Νεκτάριος, Αμαθούντος κ. Νικόλαος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Τους χορούς πλαισίωναν μέλη της χορωδίας της Μονής Κύκκου με χοράρχη τον κ. Άριστο Θουκυδίδη. Αξιοσημείωτο και το γεγονός της παρουσίας στο δεξιό αναλόγιο και πατέρων από την Ιερά Μονή Μαχαιρά οι οποίοι έψαλαν και καθ’ όλη τη διάρκεια της αγρυπνίας. Στην Μονή Κύκκου, επίσης, κατέφθασαν και αντιπροσωπείες από ανδρικές και γυναικείες Μονές της Κύπρου για να συμμετάσχουν στην Αγρυπνία. Σημειώνεται ότι στον Εσπερινό παρέστη και η σύζυγος του προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Άντρη Αναστασιάδη.

Με το πέρας του Εσπερινού το πρόγραμμα της αγρυπνίας συνεχίστηκε με Παράκληση, Ευχέλαιο, Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως, Μεσονυκτικό, και Όρθρο.

Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια της Παράκλησης τέθηκαν προς προσκύνηση λείψανα που φυλάσσονται στο σκευοφυλάκιο της Μονής.

Ακολούθως και περί τις 7 π.μ. της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η κάθοδος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και των Αγίων Συνοδικών για την ολοκλήρωση της αγρυπνίας με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν οι Αρχιερείς που ήταν και στον Εσπερινό, όπως επίσης και πατέρες της Μονής Κύκκου, πατέρες από άλλες Ιερές Μονές της Κύπρου καθώς και οι ιερείς από τις γειτνιάζουσες με την Μονή κοινότητες.

Στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος τόνισε ότι η Εκκλησία θα σταθεί στο πλευρό όλων όσων θα έχουν ανάγκη και δεν θα αφήσει κανένα άνεργο που να πεινάσει ή να μην έχει τα στοιχειώδη για τη διαβίωσή του. «Πλανώνται οι Ευρωπαίοι αν νομίζουν ότι θα αφήσουμε να παρουν τις περιουσίες του φτωχού λαού αντί πινακίου φακής», είπε χαρακτηριστικά.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλη ο Παρακλητικός Κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο τέλος του οποίου ο Μακαριώτατος ανέγνωσε ειδικά προς τούτο συντεθείσες ευχές.

Συγκινητικό το γεγονός ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι, που κατέκλυσαν το Καθολικό της Μονής, ήταν γονατιστοί και συγκινησιακά φορτισμένοι.

Ακολούθως έλαβε χώρα η λιτανεία του σεμνύματος της Μονής, της εφεστίου εικόνας της Ελεούσας Παναγίας της Κυκκώτισσας.

Πατέρες της Μονής κατέβασαν την Εικόνα από το προσκυνητάριό της και την μετέφεραν μέχρι και την είσοδο του Καθολικού, των κωδώνων κρουομένων, κατά το έθος, πενθίμως.

Μόλις έφτασαν στην είσοδο του Καθολικού οι καμπάνες ηχούσαν πανηγυρικά και Αρχιερείς εβάστασαν την εικόνα μέχρι έξω της Μονής, όπου ανέμενε στρατιωτικό άγημα, και την τοποθέτησαν επί ειδικού προσκυνηταρίου για τη λιτάνευση.

Οι στιγμές ήταν συγκινητικές όπου πλήθος κόσμου συνόδευσε την περιφορά της Αγίας Εικόνας, όπου με το πέρας της, αφού όλοι οι παριστάμενοι έλαβαν την ευλογία από την εικόνα, εισήλθε και πάλι στο Καθολικό υπό τους ήχους των ύμνων που έψαλε ο Βυζαντινός Χορός της Μονής μαζί με το πλήθος των πιστών που συνέρρευσαν για να ενώσουν τις προσευχές τους για διάσωση της Κύπρου από τη σκληρή δοκιμασία.

agrypnia1

agrypnia2

agrypnia3

agrypnia4

agrypnia5

agrypnia6

IMG 2639

Εμφανίσεις: 119388
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!