Ανακοινωθέν της 1ης του έτους τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου

iera ynodosΗ Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013, στην πρώτη του έτους τακτική συνεδρία, υπό την προεδρία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου και εργάσθηκε ως εξής:

1) Ενημερώθηκε από τους επί κεφαλής εις τους Διορθοδόξους και Διαχριστιανικούς διαλόγους Αρχιερείς, για τη συμμετοχή τους στους ως άνω διαλόγους. Έγινε συζήτηση επί των αποφάσεων και ελήφθησαν σχετικές αποφάσεις.

2) Ασχολήθηκε με τα θέματα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς και των ετοιμαζομένων νομοσχεδίων για τη ρύθμιση της συμβίωσης ετεροφύλων αλλά και ομοφυλοφίλων ατόμων, καθώς και για την καύση των νεκρών. Απεφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση για τα θέματα αυτά σε έκτακτη συνεδρία της, στις αρχές Μαρτίου.

3) Ετίμησε με το Χρυσούν Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, το οποίον είναι η ανώτατη τιμητική της διάκριση, τον Οικονόμο Ζαχαρία Γεωργίου, για τις πολύχρονες υπηρεσίες του στους εγκλωβισμένους Ορθόδοξους Χριστιανούς και στην Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέου στην Καρπασία.

4) Εξέτασε καταγγελίες για την έλευση στην Κύπρο κληρικών από το εξωτερικό, οι οποίοι ομιλούν είτε σε συγκεντρώσεις ενοριών, είτε σε σπίτια και απεφάσισε όπως απαγορεύσει τις ομιλίες αυτές, εκτός και εάν εκ των προτέρων, προ της καθόδου των ομιλητών στην Κύπρο, δοθεί γραπτή άδεια από τον οικείο Επίσκοπο.

5) Εξέτασε, με πολλή ανησυχία, τις πληροφορίες για ξέπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και απεφάσισε να καταδικάσει την πράξη, την οποία και χαρακτηρίζει ως πράξιν εσχάτης προδοσίας.

Η Ιερά Σύνοδος καλεί τους εκτοπισμένους όπως επιδείξουν την πρέπουσαν καρτερία, που επιτάσσει η εθνική συνείδησή τους, την δε Κυβέρνηση όπως εξεύρει τρόπους στήριξης των εκτοπισμένων, για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέχρι την επιστροφή στις εστίες και τις περιουσίες τους.

6)Δέχτηκε τον Αρχηγό της Αστυνομίας, με τον οποίον συζήτησε θέματα κονού ενδιαφέροντος για την από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων της κοινωνίας.
Συμφωνήθηκε η δημιουργία μικρής επιτροπής για εξέταση θεμάτων στα οποία μπορούν Εκκλησία και Αστυνομία να επέμβουν, είτε για πρόληψη, είτε για θεραπεία ανεπιθύμητων καταστάσεων.

7) Πήρε αποφάσεις για την μισθοδοσία των εφημερίων από 1ης  Φεβρουαρίου 2013. Για τους μέχρι 70 ετών εφημερίους απεφάσισε την αποκοπή  ποσοστού 15% στον πέραν των €1500 μηνιαίο μισθό τους. Για τους πέραν των 70 ετών εφημερίους ελαβε άλλες αποφάσεις για κοινό προς όλους ποσό αντιμισθίας. Απεφάσισε, επίσης, την αποκοπή των επιδομάτων, πλην των επιδομάτων τέκνου, ενοικίου και οδοιπορικών.

8) Καθήρεσε, ομοφώνως, τον ιερέα Παναγιώτη Τριανταφύλλου και τον επανέφερε στις τάξεις των λαϊκών, ύστερα από παραδοχή του ενώπιον του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, για διακίνηση ναρκωτικών.


Εμφανίσεις: 82656
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!