Ονομαστήρια Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου

Kitiou 1

Γράφει ο Λουκάς Παναγιώτου | Romfea.gr

Με την δέουσα ιεροπρέπεια και μεγάλη λαμπρότητα εορτάστηκε, σήμερα, στoν ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στην Λάρνακα, η εορτή της Ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, το όνομα του οποίου φέρει ο Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εορτάζει παράλληλα τέσσαρες δεκαετίες αρχιερατικής διακονίας.

Την παραμονή της εορτής 26 Ιανουαρίου 2013 τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός κατά τον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης και έψαλλε η Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου.

Σήμερα το πρωί, φερώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκε πολυαρχιερατική και πανηγυρική θεία Λειτουργία, κατά την οποία παρέστησαν ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ο ευρωβουλευτής Σοφοκλής Σοφοκλέους, Βουλευτές, Δήμαρχοι, οι Αστυνομικές και Στρατιωτικές αρχές της πόλης, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου που ήλθε για να συνεορτάσει τη μνήμη του Αγίου αλλά και να ευχηθεί στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Κιτίου.Kitiou 4

Του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ενώ συλλειτούργησαν εκτός του εορτάζοντος Μητροπολίτου Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Κυρηνείας Χρυσόστομος, Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος, Κωνσταντίας Βασίλειος, Κύκκου Νικηφόρος, Ταμασού Ησαΐας, Τριμυθούντος Βαρνάβας, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κένυας Μακάριος, Βόστρων Τιμόθεος, Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, Γουϊνέας Γεώργιος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αρσινόης Νεκτάριος, Αμαθούντος Νικόλαος, Λήδρας Επιφάνιος, Χύτρων Λεόντιος και Μεσαορίας Γρηγόριος.

Πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο οποίος κατέθεσε «λόγους προοιμιακούς και παροιμιώδεις», παρέστησε «του ανδρός το ευσθενές πρόσωπο» και εξήρε «το ακαταμάχητο στη φθορά του χρόνου αειθαλές έργο» του εορτάζοντος Μητροπολίτη Κιτίου και ευχήθηκε τα δέοντα, εκ μέρους της χορείας των Αρχιερέων.

«Αν απαγγέλλονται σήμερα εγκωμιαστικοί λόγοι, αυτοί, κυρίως ενδιαφέρουν, όχι τόσο τον τιμώμενο, όσο τους λοιπούς. Γιατί «ο συνετός, τοις επαίνοις ταπεινούται και συντρίβεται τοις εγκωμίοις», αλλά και οι βλέποντες και ακούοντες οικοδομούνται ή και ελέγχονται προς καταρτισμό. Έτσι, ο ημέτερος λόγος, δεν είναι, τόσο «εγκωμίων υπόθεσις», αλλά ευκαιρία σπουδής, προβληματισμού και μαθητείας των συντυγχανόντων», τόνισε.

«Η λαμπάς πλήρης ελαίου». «Το τάλαντον πολυπλασιασθέν». Το έργο του τιμωμένου, την Εκκλησία κοσμεί, την φιλανθρωπία σημαίνει, στον εν τριάδι Θεό δόξαν περιποιεί. Ταυτόχρονα όμως και τους ποιμένες και ποιμαινομένους καλεί μετά υψηλού κηρύγματος: «Αντλήσατε ύδωρ» (Ησ. 12,3), «πίετε μετ’ ευφροσύνης» (Ησ. 25,6), «δεύτε αριστήσατε» (Ιω. 21,12).

Κατακλείοντας τον λόγο του, ο Μητροπολίτης Ταμασού, τόνισε «ήχος, λοιπόν, καθαρός εορταζόντων ακούεται σήμερα. «Τη Εκκλησία το χαίρε προσφεγξόμεθα», ότι «νέον Ιωσήφ σιτοδότην ταις απορίαις του λαού του Θεού εγέννησεν».

«Τη τοπική Εκκλησία Κιτίου, τω Θρόνω τούτω του αγίου Λαζάρου, τω εδρεύοντι εν τω περικλύστω άστυ της Λάρνακος, το Χαίρε, αναφωνούμεν. Και στον Προκαθήμενο αυτής, Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, τα άριστα, απονέμομε, ευχόμενοι ο Θεός, να του δίδει δύναμη πολλή, πληρότητα και διακονία μεστή, ώστε με υγεία, επί έτη πολλά να συνεχίσει να ορθοτομεί το λόγο της αληθείας, και δια των χειρών του να δοξάζεται το πάντιμο και μεγαλοπρεπές όνομα του εν τριάδι προσκυνητού Θεού μας», υπογράμμισε ο Πανιερώτατος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Κιτίου Χρυσόστομος δέχτηκε τις ευχές και τα συγχαρητήρια των επισήμων και του λαού, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού στην Λάρνακα και το μεσημέρι ο παρέθεσε εορταστικό γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλεως στους Αρχιερείς, στους επισήμους τους και τους συνεργάτες της Μητροπόλεως.

Kitiou2

Kitiou3

Εμφανίσεις: 108847
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!