Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρασημοφόρησε Ρώσο δωρητή

7833

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος σε μια σεμνή τελετή, που έγινε την Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου 2012 και ώρα 12.00΄μ., στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου., απένειμε το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Παύλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στο Ρώσο κ. Vladimir Potanin Πρόεδρο του Ομίλου INTERROS.

Η απονομή του παρασήμου έγινε ως συμβολική έκφραση των αισθημάτων ευγνωμοσύνης προς τον κ. Βλαδιμήρ Ποτάνιν γιατί με πολύ μεγάλη προθυμία και αυτοβούλως, ήλθε να προσφέρει με όλη του την αγάπη την οικονομική του βοήθεια, προκειμένου να αρχίσει την οικοδομή του ιερού Ναού τής του Χριστού Γεννήσεως στη γενέτειρά του Αρχιεπισκόπου, την Τάλα τής Πάφου.

Ακολουθεί η προσφώνηση του Μακαριωτάτου:

Εκλεκτέ μας φίλε κύριε Βλαδιμήρ Ποτάνιν,
Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι,

Μέσα μου αισθάνομαι ότι αυτή η ώρα είναι ώρα ύψιστης εσωτερικής χαράς και πληρότητας.

Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι μού παρέχεται η δυνατότητα να εκφράσω τα βαθύτερα αισθήματα τής ευαρέσκειάς μου και της πηγαίας ευγνωμοσύνης μου σ’ ένα γενναιόδωρο χριστιανό, σ’ ένα εκλεκτό φίλο, τον αγαπητό μας κύριο Βλαδιμήρ Ποτάνιν.

Ασφαλώς όλοι θα διερωτάσθε ποιος είναι και γιατί εγώ νοιώθω αυτή την εσωτερική αγαλλίαση.

Ο Βλαδιμήρ Ποτάνιν είναι μία εκλεκτή  πνευματική και δυναμική προσωπικότητα. Γεννήθηκε και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο τής Μόσχας με ειδίκευση στη Διεθνή Οικονομία.

Εργάστηκε επί  σειράν ετών στο υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου τής Σοβιετικής Ενώσεως και το 1990 έγινε πρόεδρος τής Ένωσης Εξωτερικού Εμπορίου.  

Διετέλεσε Πρόεδρος τής Joint Stock Commercial Bank, καθώς και τής United Export- Import Bank.

Από το 1996 διορίστηκε πρώτος αναπληρωτής υπουργός τής ρωσικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και συντόνιζε το έργο τού υπουργείου Οικονομικών και πολλών άλλων οργανισμών.

Ο Βλαδιμήρ Ποτάνιν ήταν επίσης επικεφαλής 20 ομοσπονδιακών και κυβερνητικών επιτροπών.

Επί πλέον υπήρξε Διευθυντής στην International Bank for Reconstruction and Development.

Οι υπεύθυνες και υψηλές θέσεις από τις οποίες υπηρέτησε ο κύριος Βλαδιμήρ Ποτάνιν είναι τόσες πολλές, που νομίζω ότι δεν είναι ανάγκη να τις αναφέρω όλες.

Γι’ αυτό, μετά από μακράν και ευδόκιμη υπηρεσία σ΄όλες αυτές ακολούθησε μία σειρά διακρίσεων.

Βραβεύτηκε με το μετάλλιο τής κυβέρνησης τής 850ης Επετείου τής Μόσχας. Έλαβε το παράσημο τής Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως και το παράσημο τού St Prince Vladimir Equal to the Apostles.

Το Ρωσικό Υπουργείο Παιδείας τον τίμησε το 2002 με αναμνηστικό βραβείο για το φιλανθρωπικό του έργο.

Η δράση τού αγαπητού μας κυρίου Βλαδιμήρ Ποτάνιν επεκτείνεται και πέραν των ορίων τής Ρωσίας και ιδιαίτερα στην Κύπρο μας.

Γι’ αυτό τον Σεπτέμβριο τού 2010 τού απονεμήθηκε από τον πρόεδρο τής Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια το Δίπλωμα και το Κρατικό Βραβείο τού Εμβλήματος τής Χρυσής Ελιάς, σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στην ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων και στην ενδυνάμωση των φιλικών σχέσεων Κύπρου και Ρωσίας.

Ο κύριος Βλαδιμήρ Ποτάνιν μιλάει άριστα την Αγγλική και τη Γαλλική Γλώσσα και έχει μια όμορφη οικογένεια με τρία παιδιά.

Ως  εκκλησιαστικός άνδρας που διδάσκω το νόμο τού Θεού αλλά και ως ένας απλούς άνθρωπος ένοιωθα μέσα μου βαθύτατο το χρέος να οργανώσω αυτή την εκδήλωση προς τιμή τού φίλτατού μου κυρίου Βλαδιμήρ Ποτάνιν, για να τού εκφράσουμε όλοι μαζί τα αισθήματα τής ευγνωμοσύνης μας, γιατί με πολύ μεγάλη προθυμία και αυτοβούλως ήλθε να προσφέρει με όλη του την αγάπη την οικονομική του βοήθεια προκειμένου να αρχίσουμε την οικοδομή του ιερού Ναού τής του Χριστού Γεννήσεως στη γενέτειρά μου, την Τάλα τής Πάφου.

Η ουσία τής χριστιανικής του αυτής πράξεως έγκειται σε τούτο. Ο κύριος Βλαδιμήρ Ποτάνιν, εκινήθη με πολύ μεγάλη απλότητα και αυτοβούλως.

Ήθελε να προσφέρει από το περίσσευμα τής αγάπης του ένα ποσό για ένα χριστιανικό σκοπό.

Και μόλις ο αγαπητός μου φίλος κύριος Πολάκης Σαρρής τον πληροφόρησε ότι από πολλών ετών σκοπεύω να ανεγείρω στη γενέτειρά μου ένα ναό, αλλά συναντώ οικονομικές δυσκολίες, αυθόρμητα και με μεγάλη χαρά εξέφρασε την επιθυμία του να προσφέρει την οικονομική του αρωγή.

Επειδή οι καιροί που διερχόμαστε είναι πολύ δύσκολοι, οφείλω να ομολογήσω ότι χωρίς το πολύ σεβαστό ποσό που μάς προσέφερε  ο κύριος Βλαδιμήρ Ποτάνιν  θα ήταν εντελώς αδύνατη η έναρξη των εργασιών τού ναού.

Χάρη σ’ αυτό, και φυσικά με τη βοήθεια τού Θεού, ξεκινήσαμε.  Ιδού γιατί αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τον κύριο Βλαδιμήρ Ποτάνιν.

Γιατί ένα όνειρο δεκαετιών τής ζωής μου, άρχισε να υλοποιείται χάρις στην ευγένεια τής ψυχής  του.

Στην πορεία τής διαδρομής, φιλοτιμήθηκαν και πολλοί άλλοι και προσέφεραν διάφορα χρηματικά ποσά, με τα οποία επιτελέσαμε διάφορα επί μέρους έργα στον ναό, λ.χ. το εικονοστάσιο, τον αρχιερατικό θρόνο κ.λ.π.

Πέραν τούτων ο κύριος Βλαδιμήρ Ποτάνιν, μάς συγκίνησε πάρα πολύ και κατά την ημέρα τής κατάθεσης τού θεμελίου λίθου.

Στην αντιφώνηση του μάς είπε, με τη χαρακτηριστική απλότητα τού ήθους και τού ύφους του, ότι η προσφορά του ήταν μια πηγαία πράξη  σεβασμού, ένα εσωτερικό χρέος προς τη θρησκεία τής αγάπης. 

Ήταν ένα χρέος  για τη χριστιανική του θρησκεία,τα υψηλά και σωτήρια νοήματα τής οποίας τόσο πολύ τον συγκινούν,  καθώς και για την Κύπρο.  

Φίλτατέ μας κύριε Βλαδιμήρ Ποτάνιν,

 Αισθανόμεθα χαρά και συγκίνηση που σε έχουμε σήμερα ανάμεσα μας και μάς αξιώνει η αγάπη τού Θεού να Σάς εκφράσουμε έμπρακτα τα αισθήματα τής αγάπης μας και τής ευγνωμοσύνης μας, για ό,τι επράξατε μέχρι σήμερα για την Κύπρο, και ιδιαίτερα για την ευγενική Σας χορηγία για την ανέγερση τού ιερού ναού τής τού Χριστού γεννήσεως στη γενέτειρά μου, Τάλα.

Μέσα μου νοιώθω ότι η Πρόνοια και η Αγάπη τού Θεού ένωσε τα βήματά μας στον ιερό τούτο πόθο, που είχα από πολλών δεκαετιών. Ας είναι ευλογημένο και δεδοξασμένο το Άγιο Όνομά Του.

Σε σάς εύχομαι από τα βάθη τής ψυχής μου, όπως η αγάπη τού Θεού σάς χαρίζει υγεία, κάθε οικογενειακή ευτυχία και κάθε επιτυχία στους υψηλούς ιδεολογικούς  σας στόχους.

Σάς εύχομαι ακόμη να σάς αξιώνει να έχετε τη δυνατότητα να κάνετε και άλλες τέτοιες χριστιανικές πράξεις αγάπης.

Διότι  κατά τη φράση τού Αποστόλου Παύλου «τοιαύταις γαρ θυσίαις ευαρεστείται ο Θεός» ( Εβρ. 13,16 ).

Εν τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
τη 1η Νοεμβρίου 2012

Ακολουθεί η αντιφώνηση κ. Βλαδιμήρ Ποτάνιν:

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Κύπρου, κ. κ. Χρυσόστομε,

Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω μ’ όλη μου την καρδιά, τόσο εσάς προσωπικά, όσο και όλη την Εκκλησία της Κύπρου, για την ύψιστη τιμή που κάνετε σε μένα σήμερα.

Είναι μεγάλη χαρά, για μένα, να λαμβάνω από τα χέρια Σας αυτή τη τιμητική διάκριση. Θεωρώ αυτό το γεγονός ως ένδειξη της μεγάλης εμπιστοσύνης που δείχνετε σε μένα προσωπικά, αλλά και στις δραστηριότητες της εταιρίας Interos στη Κύπρο.

Η Interos βρίσκεται στη φιλόξενη γη της Κύπρου για 20 χρόνια. Οι κατευθύνσεις των δραστηριοτήτων μας στην Κύπρο, πάντοτε, περιελάμβαναν και την ανάπτυξη του πολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των πνευματικά συγγενικών λαών μας, καθώς επίσης και τη δημιουργία ατμόσφαιρας φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ μας.

Πριν μερικά χρόνια μαζί με το ίδρυμα της Ενότητας των Ορθοδόξων Λαών, το Interos διοργάνωσε, στις μεγαλύτερες πόλεις της Κύπρου, σημαντικές συναυλίες εκλεκτών ρωσικών μουσικών συγκροτημάτων.

Το πρόγραμμα είχε το τίτλο «Φωνές της Ορθόδοξης Ρωσίας», υποστηρίχθηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας και διεκπεραιώθηκε με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία.

Επίσης, θεωρήσαμε σημαντικό για μας να ανταποκριθούμε σε πρωτοβουλία Κυπρίων ευεργετών, οι οποίοι μας προσκάλεσαν να συμμετάσχουμε σε εσπερίδα με τίτλο «Κύπρος – Ρωσία».

Αυτή η δραστηριότητα, είναι σημαντικό να πούμε ότι, δεν στόχευε μόνο στη συλλογή χρημάτων. Στους λαούς δεν υπάρχει ξένη δυστυχία, τα πάντα που συμβαίνουν γύρω μας, μας αφορούν. Η φιλανθρωπία πάντοτε έχει διεθνές χαρακτήρα.

Τολμώ να ελπίζω ότι και η δική μου συνεισφορά στην ενδυνάμωση των ρωσοκυπριακών οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών σχέσεων, θα συμβάλλει και στο μέλλον στην προσέλκυση των λαών μας και στην ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών μας.  

Εμφανίσεις: 65663
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!