Παρέμβαση Αρχιεπισκόπου για τον διπλοθεσίτη Μητροπολίτη

arxiepiskopos kyprou

Ενώπιον της Ιεράς Συνόδου οδηγεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ το θέμα της διπλοθεσίας του Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομου, ύστερα από έκκληση τέως συμβασιούχων εκπαιδευτικών οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους και θεωρούν «κρίμα» να κατέχει ένας ιερωμένος και δη ένας Μητροπολίτης δύο θέσεις εργασίας και να απολαμβάνει δύο μισθούς, τη στιγμή που άλλοι οικογενειάρχες θεολόγοι είναι άνεργοι και μάλιστα χωρίς να εργάζεται ούτε η γυναίκα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Μακαριότατος ήγειρε το θέμα στον Μητροπολίτη σε προσωπικό επίπεδο και του έκανε συστάσεις, αλλά ο Πανιερότατος φέρεται να είπε πως οι μαθητές του τον αγαπούν πολύ και δεν θέλουν να τον χάσουν, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να έπεισε.

Χθες, αντιπροσωπεία των τέως συμβασιούχων θεολόγων, αφού εξήντλησε κάθε προσπάθεια να πείσει τον Μητροπολίτη Κυρηνείας να εγκαταλείψει τη θέση του στην εκπαίδευση ή έστω να πάρει άδεια άνευ απολαβών για περίοδο ενός έτους, συναντήθηκαν με τον Μακαριότατο και έθεσαν εκ νέου το θέμα.

Εκ μέρους των τέως συμβασιούχων ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του ιδίου και των συναδέλφων του για την κατανόηση που επέδειξε ο Αρχιεπίσκοπος στη δύσκολη φάση που διέρχονται και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δοθεί λύση από την Ιερά Σύνοδο.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τη Μητρόπολη Κυρηνείας και ζήτησε και τη θέση του Μητροπολίτη, αλλά αυτός δεν ανταποκρίθηκε.

Στην επιστολή που απέστειλαν στην Ιερά Σύνοδο οι τέως συμβασιούχοι θεολόγοι, αναφέρουν πως ενώ τα προηγούμενα 4 - 5 χρόνια εργάζονταν κανονικά στα σχολεία και οι διορισμοί προχωρούσαν με ομαλούς ρυθμούς, τα τελευταία δύο χρόνια εμφανίστηκε το οξύ πρόβλημα του μη επαναδιορισμού αρκετών συμβασιούχων.

Στην επιστολή προς τη Σύνοδο αναφέρονται και τα εξής:

«Οι πλείστοι από εμάς είμαστε οικογενειάρχες με σοβαρότατες υποχρεώσεις (παιδιά, σπίτι, χρέη κ.λπ.).

Το πρόβλημα αυτό αναμένεται και φέτος να μας ταλανίσει σε μεγάλο βαθμό, καθότι τέθηκε σε εφαρμογή το 63ο έτος αφυπηρέτησης και ο κλάδος μας θα έχει μηδενικό αριθμό συνταξιοδότησης και επίσης αναμένεται μείωση του αριθμού μαθητών κατά 1.600 παγκυπρίως».

«Ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος κατέχει νόμιμα οργανική θέση καθηγητή θεολόγου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το αίτημα μας, το οποίο εκθέσαμε και στον ίδιο χωρίς να λάβουμε δυστυχώς μέχρι σήμερα καμιά απάντηση, είναι όπως λάβει ένα έτος (2012-13) άδεια άνευ απολαβών για να κενωθεί έστω μία θέση και να τη λάβει κάποιος θεολόγος που αντιμετωπίζει την τραγική κατάσταση της ανεργίας.
Υπολογίζουμε ότι η κατάσταση κατά τη σχολική χρονιά 2013-14 θα βελτιωθεί καθώς θα υπάρξουν αρκετές αφυπηρετήσεις, οπότε μπορεί, αν το επιθυμεί, να επανέλθει κανονικά στο εκπαιδευτικό του έργο»

Δύο επιστολές χωρίς απάντηση

Οι τέως συμβασιούχοι απέστειλαν δύο επιστολές στον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο στην οποία αναφέρονται και τα εξής: «Η επιστολή αυτή που σας απευθύνουμε είναι η δεύτερη κατά σειρά.

Στην πρώτη μας επιστολή, μας αγνοήσατε παντελώς. Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι πλείστες όσες φορές (εδώ και κάποιους μήνες) επιδιώξαμε να έχουμε προσωπική συνάντηση μαζί σας, μέσω επιστολής που σας αποστείλαμε αλλά και επανειλημμένων μας τηλεφωνημάτων στην Ιερά Μητρόπολη, δεν βρήκαμε καμία απολύτως ανταπόκριση».

Και 9 μοναχοί στην εκπαίδευση

Στη μέση εκπαίδευση διδάσκουν άλλοι εννέα μοναχοί, όπως ανέφερε στον «Φ» ο κ. Αντωνιάδης ο οποίος πρόσθεσε, πως θα ήταν σημαντικό για τους τέως συμβασιούχους και τις οικογένειες τους αν κενώνονταν εννέα θέσεις, αφού θα ανάσαιναν οικονομικά εννέα οικογένειες Θεολόγων.

Η Σύνοδος βλέπει μισθούς

Όπως έγραψε ήδη προ ημερών ο «Φ», η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται στις 4 Σεπτεμβρίου με σκοπό να εξετάσει και θέμα περικοπών των μισθών των Συνοδικών, των εργαζομένων στην Αρχιεπισκοπή, στις Μητροπόλεις καθώς και σε άλλους οργανισμούς της Εκκλησίας.

Ανάμεσα στους εργαζόμενους σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς επικρατεί αναστάτωση αφού πέραν των υψηλόμισθων, πολλοί από τους εργαζόμενους είναι χαμηλόμισθοι και ανησυχούν για τις επερχόμενες περικοπές.

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι πιθανώς να μην επηρεαστούν όλοι όσοι έχουν απολαβές μέχρι και €2.000 μηνιαίως.

Οι Συνοδικοί (περιλαμβανομένου και του Μητροπολίτη Κυρηνείας) πέραν των άλλων ωφελημάτων (δωρεάν διαμονή, διατροφή κ.λπ.) λαμβάνουν μισθό €3.000 μηνιαίως.

Ο μισθός των Συνοδικών είχε παγοποιηθεί πριν από περίπου δύο χρόνια.

Εμφανίσεις: 71844
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!