Κύπρου: "Προσβλέπουμε σε νέα κυβέρνηση για έξοδο από την κρίση"

 

Image

Η Κύπρος δεν έπρεπε να φθάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα από οικονομικής πλευράς και η ευθύνη βαραίνει την παρούσα κυβέρνηση η οποία δεν έλαβε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα.

Αυτό τονίζει με αποκλειστικές του δηλώσεις στον «Φιλελεύθερο» ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, εγκαλώντας τους αρμόδιους για το γεγονός, όπως είπε, ότι καθησύχαζαν τους πάντες ότι η Κύπρος θα διεξέλθει της κρίσης χωρίς σοβαρές επιπτώσεις.

«Βλέπαμε όμως πολλοί, ότι εφόσον η κρίση δεν αντιμετωπιζόταν από τους αρμόδιους καταλλήλως θα ερχόταν τελικά και στα δικά μας τα σπίτια», επεσήμανε.

«Παρόλα αυτά, εξακολουθούν τα πράγματα να μην αντιμετωπίζονται σωστά. Ευελπιστούμε ότι σε μια νέα κυβέρνηση, που θα φέρει η ψήφος του λαού σε μερικούς μήνες, θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ριζικά. Ο λαός μας έχει νεύρο, έμαθε να υπερπηδά τις δυσκολίες και αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με θάρρος. Βιώσαμε μια ολόκληρη εισβολή και μέσα σε λίγα χρόνια όλος ο λαός έφυγε από τις σκηνές, απέκτησε μόνιμες κατοικίες και δεν πείνασε κανείς. Είναι ο ίδιος λαός και θα αντιμετωπίσει και τη σημερινή κρίση. Φτάνει να του συμπαρασταθεί η Πολιτεία, όπως έχει καθήκον και υποχρέωση», ανέφερε.

Κληθείς από τον «Φ» να αναφέρει αν ο ίδιος προσανατολίζεται, βάσει των λεγομένων του, σε στήριξη κάποιου συγκεκριμένου υποψηφίου, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου δηλώνει απογοητευμένος.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος, δεν υπάρχει όραμα σε αυτό τον τόπο», είπε χαρακτηριστικά. «Ενώ το μορφωτικό και διανοητικό επίπεδο του κυπριακού λαού είναι πολύ υψηλό, εντούτοις δεν έχουν αξιοποιηθεί όλα αυτά τα προσόντα του λαού. Δεν αξιοποιήσαμε την παρουσία μας στην Ευρώπη, αφήσαμε τα πράγματα να εξελίσσονται μόνα τους και φθάσαμε στο σημείο που φθάσαμε. Ένα σημείο αξιοθρήνητο. Για να επιβιώνουμε μετά από τόσα λάθη, φαίνεται ότι ο Θεός μας αγαπά πέραν του κανονικού».

Αναφερόμενος στο εθνικό πρόβλημα, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου τόνισε ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι ξεκάθαρος και συνίσταται στη δημιουργία τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη περιοχή του νησιού και σε βάθος χρόνου στην αναίμακτη τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.

«Πρέπει η πολιτική ηγεσία να είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις της», επεσήμανε, «ώστε ποτέ να μη δοθεί στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς κρατική υπόσταση. Αν δοθεί κάτι τέτοιο, θα είναι το τέλος της Κύπρου».

Η Εκκλησία, τόνισε ο προκαθήμενός της, συμβουλεύει τον λαό να είναι και ο ίδιος πολύ προσεκτικός στις εκλογές και να ψηφίσει εκείνο τον υποψήφιο που θα έχει ορθή γραμμή στο εθνικό και θα βοηθήσει σε μια λύση προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

«Εμείς δεν είμεθα εναντίον των Τουρκοκυπρίων», τόνισε. «Ζήσαμε μαζί εδώ επί αιώνες, συμφιλιωμένοι, συνεργαζόμενοι και χωρίς ποτέ να έχουμε θρησκευτικό πρόβλημα στην Κύπρο. Συμβιώναμε θαυμάσια, μεταβαίναμε στις θρησκευτικές τους γιορτές και έρχονταν στις δικές μας. Αυτές τις μέρες τις νοσταλγούμε κι εμείς ως Εκκλησία προσευχόμεθα να έρθουν ξανά».

Ερωτηθείς αν προ των εκλογών ο ίδιος θα δώσει σαφές «στίγμα» για το ποιος υποψήφιος καλύπτει τις προϋποθέσεις που έθεσε, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε ότι εκ της θέσεώς του δεν του επιτρέπεται να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

«Όλοι είναι χριστιανοί και έχω ταχθεί να υπηρετήσω όλους τους χριστιανούς», είπε. «Ο μόνος διαχωρισμός που μπορώ να κάνω, είναι η εθνική γραμμή. Δεν είναι ανάγκη να λέμε ονόματα. Εκείνος που έχει την πιο ξεκαθαρισμένη εθνική γραμμή και ο λαός τον εμπιστεύεται ότι θα την τηρήσει, ευχόμεθα να προτιμηθεί από τον κυπριακό λαό».

 

Εμφανίσεις: 29589
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!