Κύπρου: "Πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα στην κυπριακή οικονομία"

 

kyprou«Πολύ δύσκολα, περισσότερο απ’ ό,τι φαίνονται», είναι σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τα πράγματα στην οικονομία της Κύπρου.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στη «Φιλελεύθερο της Κυριακής» ο Προκαθήμενος τη Εκκλησίας της Κύπρου δηλώνει ξεκάθαρα ότι εκείνο που προέχει είναι η διάσωση της οικονομίας του τόπου, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο επόμενος Πρόεδρος δεν θα πρέπει να βιαστεί να αρχίσει διάλογο για το Κυπριακό, το οποίο λέει πως πρέπει να τεθεί στο «ψυγείο», αλλά να δώσει όλο το βάρος των προσπαθειών στην επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας.

«Η κατάσταση δυσκόλεψε και οδηγήθηκαμε σε οικονομική αποτελμάτωση και πάλι λόγω αδιαφορίας. Δεν λαμβάνονταν μέτρα. Χρειάζεται να παρθούν μέτρα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το Κυπριακό βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα, γιατί δεν υπάρχει προοπτική λύσης. Οι θέσεις των Τούρκων είναι τόσο μαξιμαλιστικές που αν πάμε να καταλήξουμε σε διευθέτηση υπό την πίεση της Τουρκίας και των συμμάχων της η τουρκοποίηση της Κύπρου θα είναι δεδομένη. Είναι θέμα ελαχίστου χρόνου».

«Άρα» συνέχισε, «ο καιρός δεν βοηθά για συνομιλίες, πρέπει το Κυπριακό να τεθεί κάπως στο ψυγείο και πρέπει η νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει -γιατί η παρούσα και λόγω της Προεδρίας και να θέλει να μπορεί να ασχοληθεί με το Κυπριακό και γνωρίζοντας τις θέσεις των Τούρκων δεν μπορεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες- σίγουρα δεν θα πρέπει να καταπιαστεί αμέσως με το εθνικό θέμα».

Για τον Αρχιεπίσκοπο, όσο όμορφο όραμα κι αν έχει η νέα κυβέρνηση θεωρεί ότι πρώτα πρέπει να δει το θέμα της οικονομίας, καθώς όπως υποστηρίζει «χωρίς οικονομικό υπόβαθρο δεν μπορεί καμιά σωστή λύση στο Κυπριακό να συζητηθεί και να επιτευχθεί. Πρέπει να στεκόμαστε πρώτα στα πόδια μας οικονομικά και μετά θα έρθουν τα άλλα».

Δηλώνει ότι «υπάρχουν περιθώρια ο τόπος πολύ σύντομα να βγει από την κρίση» προειδοποιώντας ωστόσο, ότι «εάν οι πολιτικοί ηγέτες μείνουν απαθείς, τα δύσκολα θα γίνουν δυσκολότερα και θα φτάσουμε σε τραγικές καταστάσεις».

Σε ότι αφορά τις διεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013, ο Κύπρου Χρυσόστομος είναι αρκούντως αποκαλυπτικός, δηλώνοντας παράλληλα ότι «εκείνο που ενδιαφέρει την Εκκλησία είναι η εθνική γραμμή».

Εκτιμά πως τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου δεν έχουν άλλη διέξοδο παρά να επιλέξουν υποψήφιο μεταξύ αυτών που ήδη έχουν εξαγγείλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές.

Σημειώνει μάλιστα πως εάν επιλέξουν υποψήφιο μετά τον Σεπτέμβριο, δεν θα είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα νοικοκυρεμένο πρόγραμμα με κάποιο όραμα. Ούτε και διαθέτουν καλή οργάνωση ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσουν να τα βγάλουν εις πέρας. Αναγνωρίζει ότι κομματικό μηχανισμό διαθέτουν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι είχε αρκετές συναντήσεις τόσο με τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Γιώργο Λιλλήκα τους οποίους σκοπεύει να ξανασυναντήσει σύντομα, ενώ δηλώνει έτοιμος να συναντήσει και τον Σταύρο Μαλά ακόμη και στο γραφείο του. «Όταν θα έρθει η ώρα», τονίζει «η Εκκλησία θα πει την άποψή της».

Σε ότι αφορά τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τις επικρίσεις που έχει δεχθεί ορισμένες φορές για τη στάση που τηρεί απέναντί του, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας δηλώνει ότι δεν έχει κάτι προσωπικό μαζί του. «Δεν έχω οτιδήποτε. Εκείνο που μου αρέσει είναι να λέω ξεκάθαρα την άποψή μου. Και δεν το λέω για να πλήξω κάποιον. Λέω εκείνο που πιστεύω ότι είναι σωστό», καταλήγει.

 

Εμφανίσεις: 36241
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!