Μνημόσυνα για τους ήρωες του πραξικοπήματος με αιχμές

mnymosyno

Για την Romfea.gr - Λουκάς Παναγιώτου

Τριάντα oκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκδήλωση, από την Χούντα των Αθηνών, του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974, το οποίο άνοιξε τις πόρτες στον Τουρκικό Αττίλα και οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου, τις συνέπειες της οποίας βιώνει ακόμα ο κυπριακός ελληνισμός.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος τελέστηκαν, σε ολόκληρη την Κύπρο, πάνδημα μνημόσυνα, στην μνήμη των πεσόντων για την προάσπιση της πατρίδας, της Δημοκρατίας, της τάξης και της νομιμότητας.

Το επίσημο μνημόσυνο τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο νέο κοιμητήριο Λευκωσίας, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου και παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγός του, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Στυλιανός Νάσης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου και ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συμεών Κεβεντζίδης. Παρέστησαν επίσης αρχηγοί και εκπροσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου και συγγενείς των πεσόντων κατά το πραξικόπημα.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Χαράλαμπος Λόττας, ο οποίος χαρακτήρισε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου «νοσηρό δημιούργημα» ανθρώπων με «αλλότρια κίνητρα», ενώ ευθύνες για την εξέλιξη της κατάστασης το 1974 απέδωσε και στην διεθνή κοινότητα και τόνισε την ανάγκη να πάρουμε διδάγματα από τους ηρωικούς νεκρούς του πραξικοπήματος και να βαδίσουμε σε κοινή πορεία διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους πολίτες της νήσου, χωρίς στρατούς κατοχής και συρματοπλέγματα.

Ακολούθως οι επίσημοι και όλοι οι παρευρισκόμενοι στο μνημόσυνο των πεσόντων περπάτησαν μέχρι και τους τάφους των ηρώων του πραξικοπήματος, όπου τελέστηκε, από τον Αρχιεπίσκοπο, τρισάγιο στους τάφους των ηρώων, κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην συνέχεια, ο Κύπρου Χρυσόστομος, τέλεσε τρισάγιο και στους τάφους των κληρωτών καταδρομέων που σκοτώθηκαν, ενώ βρίσκονταν σε διατεταγμένη αποστολή, κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Έκκληση για σεβασμό προς τους θεσμούς

Μετά το πέρας του τρισαγίου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απηύθυνε έκκληση για σεβασμό προς τους θεσμούς και έστειλε το μήνυμα να μην δίδουν μαθήματα πατριωτισμού εκείνοι οι οποίοι «δεν τους πέφτει λόγος».

Χαρακτήρισε την επέτειο του πραξικοπήματος «επέτειο μαύρη» και πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι αρκετοί, που νομίζουν ότι εκπροσωπούν τον λαό, δεν εννοούν να αφήσουν την διχόνοια και, ως μη όφειλε, μας κατηγορούσαν ότι ξεφεύγουμε από τα παραδεδομένα και ότι θα μνημονεύαμε όλους και εκείνους που προάσπισαν την Δημοκρατία και εκείνους που ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και επετέθησαν εν πάση περιπτώσει εναντίον της Δημοκρατίας».

«Εμείς σεβόμεθα τον άνθρωπο και ως Εκκλησία είμαστε υποχρεωμένοι οσάκις μας καλούν να προσευχόμεθα για τις ψυχές αυτών που μας έχουν φύγει», ανέφερε ο Μακαριώτατος για να σημειώσει ότι «ο Θεός είναι εκείνος που θα τους κατατάξει εκεί που πρέπει».

Ο Κύπρου Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που εμφανίστηκαν στον Τύπο για την ενέργεια του και φέτος να τελέσει τρισάγιο και να καταθέσει στεφάνι στους τάφους των όσων ήταν σε διατεταγμένη από την Χούντα των Αθηνών αποστολή, λέγοντας ότι αυτές οι αντιδράσεις φανερώνουν ότι «ο λαός μας δεν παίρνει μηνύματα, δεν καταλαβαίνει την κρισιμότητα των στιγμών που ζει αυτός ο τόπος».

«Έχουμε τουρκοποιήσει με τα λάθη μας ένα μέρος της πατρίδος μας και αν δεν προσγειωθούμε κι αν δεν μάθομε να σεβόμεθα τις αρχές νομίζω ότι δεν θα πάμε καλά. Δεν θα είναι προς όφελος του τόπου μας και του λαού μας. Για αυτό κάνω μια έκκληση από εδώ και πέρα να σέβονται τους θεσμούς, να σέβονται τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τον λαό και δεν είναι εις θέση να δίνουν μαθήματα πατριωτισμού εκείνοι που δεν τους πέφτει λόγος», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Προέδρου Χριστόφια περί αναβίωσης φασιστικών νοοτροπιών, ο Αρχιεπίσκοπος, είπε ότι «εξαρτάται από που το κρίνει οι κάθε ένας» και σημείωσε ότι «φασισμός και παρανομία νομίζω ότι δεν έχουν θέση σε αυτόν τον χώρο και οφείλει ο κάθε ένας να πράττει το καθήκον του για το καλώς νοούμενο συμφέρον αυτού του τόπου».

«Εάν συνεχίσουμε με τα πείσματά μας και τους ετσιθελισμούς μας, νομίζω ότι είναι κακή υπηρεσία προς τον τόπο και προς τον λαό» τόνισε καταλήγοντας.

Χωριστό μνημόσυνο αντιστασιακών

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Παθόντων Αντιστασιακών τέλεσαν, στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου Μετοχίου Κύκκου, χωριστό μνημόσυνο πεσόντων, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεση και την διαφωνία τους, στην πρόθεση, κατά τους ισχυρισμούς τους, του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να τελέσει από κοινού το μνημόσυνο των πεσόντων υπερασπιστών της νομιμότητας και αυτών που έστρεψαν τα όπλα κατά της Δημοκρατίας.

Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιμανδρίτης Ανθέμιος Κυκκώτης και το παρών τους έδωσαν συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές των πεσόντων.

Εμφανίσεις: 60435
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!