Τελετή λήξης των μαθημάτων των ιεροσπουδαστών στην Κύπρο

 

ier

Πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουνίου 2012, στον προαύλιο χώρο της εισόδου της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας» στην Λευκωσία, σε κλίμα εορταστικό και στην παρουσία αρκετού κόσμου, η τελετή λήξεως των μαθημάτων και αποφοιτήσεως των τελειοφοίτων ιεροσπουδαστών, της σχολικής περιόδου 2011 - 2012. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε στους ιεροσπουδαστές και αποφοίτους και απένειμε τα πτυχία, οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κιτίου Χρυσόστομος, Λεμεσού Αθανάσιος, Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος, Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος και Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Χύτρων Λεόντιος και Μεσαορίας Γρηγόριος, καθώς και ο Πρόξενος της Ελλάδος.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε με δέηση επί τη λήξει των μαθημάτων και ακολούθησε η λογοδοσία του Διευθυντού της Σχολής Πρωτοπρεσβυτέρου Αντωνίου Καλογήρου, ο οποίος συνεχάρη τους αποφοίτους της Σχολής και τους ευχήθηκε ουσιαστική αξιοποίηση των γνώσεων που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους προς όφελος της Εκκλησίας και της Κοινωνίας.

«Αποφοιτώντας, παίρνετε μαζί σας την πεποίθηση και την απόφαση ότι με την ευλογία του επισκόπου σας θα ανταποκριθείτε στην κλήση του Θεού υπηρετώντας τον άνθρωπο κατά το παράδειγμα «τοῦ καλέσαντος ὑμᾶς» ανέφερε ο π. Αντώνιος. «Στην σκέψη και την καρδιά σας να είναι πάντα τα λόγια του Κυρίου που είπε στον μαθητή του τον Πέτρο «Σίμων Ἰωνᾶ ἀγαπᾶς με; Ποίμαινε τὰ πρόβατά μου», υπογράμμισε.

Σημαντικό σταθμό της ζωής των αποφοίτων χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα, ο τελειόφοιτος ιεροσπουδαστής διάκονος Σιλουανός Εγκλειστριώτης, σημειώνοντας ότι «η Ιερατική Σχολή δεν δίνει μόνο γνώσεις αλλά λειτουργικό χαρακτήρα και ήθος».

Χρησιμοποίησε, ακολούθως, το χαρακτηρισμό του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ για την Ιερατική Σχολή ότι είναι το πνευματικό στρατόπεδο της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα για να τονίσει ότι «έχουμε να πολεμήσουμε και σήμερα με εκείνους που απεργάζονται την αλλοίωση και την κάμψη των ηθικών και εθνικών αντιστάσεων αυτού του λαού ούτως ώστε όλοι ευκολότερα να μπούμε στο μίξερ της παγκόσμιας πολτοποίησης».

Στην συνέχεια, ο π. Σιλουανός, έκανε αναφορά στα όπλα του ιερέα στο στάδιο της Εκκλησίας και στο έργο του κληρικού στον κόσμο. 

«Η Ιερατική Σχολή καταθέτει τη γόνιμη και καρποφόρα προσφορά της προς την κοινωνία του τόπου μας, παρά τις όποιες αντιξοότητες, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη πολυετή πορεία της. Αναμφίβολα, σ’ όλα αυτά τα χρόνια, η συμβολή της Ιερατικής Σχολής στην πνευματική ανύψωση και καλλιέργεια του κλήρου υπήρξε και εξακολουθεί να είναι σημαντική», τόνισε στην ομιλία του, λίγο πριν επιδώσει τα πτυχία στους τελειοφοίτους, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄.

«Σήμερα, η Σχολή παραδίδει στην Κυπριακή Εκκλησία πνευματικούς εργάτες, τους οποίους προετοίμασε και εφοδίασε με πνευματικό εξοπλισμό για να καταστούν ικανοί και άξιοι της μεγάλης και ιερής αποστολής τους: τη διαποίμανση λογικών προβάτων. Είναι, επομένως,  η αποστολή τούτη, προέκταση του έργου του Ιησού Χριστού του Μεγάλου και Αιώνιου Αρχιποιμένα της Εκκλησίας μας, ο Οποίος κάλεσε τους μαθητές του να τον ακολουθήσουν προκειμένου να τους αναδείξει σε αλιείς των ψυχών των ανθρώπων», υπογράμμισε.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε, στην συνέχεια, στο σημαντικό έργο και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Διεύθυνση, οι Καθηγητές καθώς και όλο γενικά το ανθρώπινο δυναμικό της Σχολής για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία και απόδοση της Σχολής.

«Δεν παραλείπουμε να εκφράσουμε, επ’ ευκαιρία, την ευαρέσκεια της Εκκλησίας, αλλά και τη δική μας προσωπικά, προς την Ιερά Μονή Κύκκου, και ειδικότερα προς τον Ηγούμενό της, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Νικηφόρο, το Ηγουμενοσυμβούλιο αυτής καθώς και προς την Αδελφότητα της Μονής, για τη μεγάλη συμβολή τους στη λειτουργία της Σχολής. Σε όλα αυτά τα χρόνια, η φιλόστοργος Ιερά Μονή Κύκκου κατέβαλλε και συνεχίζει να καταβάλλει προαιρετικά, σημαντικό μέρος της δαπάνης, που απαιτείται τόσο για τη λειτουργία της Σχολής, όσο και για τη συντήρησή της. Η Εκκλησία Κύπρου αισθάνεται προς τούτο, βαθύτατα ευγνώμων προς την Ιερά Μονή Κύκκου», είπε.

Καταλήγοντας, απηύθυνε πατρικούς λόγους και παραινέσεις προς τους ιεροσπουδαστές και τους τελειοφοίτους, καλώντας τους να συνεχίσουν,  δια μέσου τού υπουργήματος της ιεροσύνης, «το σπουδαίο αυτό έργο της αλιείας των ψυχών των ανθρώπων, ώστε περισσότερες ψυχές να απεγκλωβίζονται από τα δίχτυα του μάταιου κόσμου, να ασφαλίζονται στη σαγήνη της Εκκλησίας και να πορεύονται προς τη σωτηρία».

«Τούτη, ακριβώς, είναι και η αποστολή του ιερέως», σημείωσε «όπως τόσο ωραία και εύστοχα μας την περιγράφει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: «πτερῶσαι ψυχήν, ἁρπάσαι κόσμου, δοῦναι Θεῷ καί Θεόν ποιῆσαι τόν ἄνθρωπον», να δώσει, δηλαδή  φτερά στην ψυχή, να την αρπάξει από τα νύχια του διεφθαρμένου κόσμου, να την προσφέρει στον Θεό, ούτως ώστε να αναδειχθεί κατά Χάριν Θεός».

Ο Κύπρου Χρυσόστομος τόνισε ακόμη ότι «τούτος ο αγώνας, που ξεκινάτε από σήμερα, δεν θα είναι καθόλου εύκολος. Αντίθετα, θα είναι γεμάτος δυσκολίες και εμπόδια. Μη χάνετε όμως το θάρρος σας και μη δειλιάζετε μπροστά σε αυτά. Είμαστε βέβαιοι, ότι η Σχολή από την οποία αποφοιτάτε, σας προσέφερε τα κατάλληλα πνευματικά όπλα και σας εφοδίασε με πίστη ακλόνητη, με ανεξάντλητη υπομονή και με αδιάλειπτη ελπίδα για να συνεχίσετε το έργο και την αποστολή σας και να αγωνιστείτε για τον «καλό αγώνα τῆς πίστεως». 

Ο Μακαριώτατος, υπογράμμισε, ότι η αποστολή του κληρικού της ημικατεχόμενης νήσου μας έχει διπλή διάσταση «πνευματική και εθνική» και επεσήμανε ότι «χρέος και καθήκον σας είναι να ενισχύσετε και να κρατήσετε ακμαίο το αγωνιστικό φρόνημα του λαού, μέχρι την ημέρα που ο Κύριος μάς αξιώσει στη δικαίωση του αγώνα μας».

Ευχήθηκε, τέλος, όπως «ο Κύριος σας ευλογεί, σας φωτίζει και σας ενισχύει στη ζωή και στα έργα σας, για το πνευματικό καλό εσάς των ιδίων, την προκοπή και ευτυχία του λαού μας και την ελευθερία της Πατρίδας μας». 

Η τελετή αποφοίτησης έκλεισε με την απονομή βραβείων, από τον πρόεδρο της Εφορίας της Σχολής Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειο.

Η όλη εκδήλωση διανθίστηκε με ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία απέδωσαν οι ιεροσπουδαστές της Ιερατικής σχολής, υπό την διεύθυνση του καθηγητού της Σχολής Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Δημοσθένους.

irf

 

Εμφανίσεις: 44898
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!