Συλλείτουργο για τον ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου Απ. Βαρνάβα

throniki

Λευκωσία, Αιμίλιος Πολυγένης


Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 στην Λευκωσία, επί τη ευκαιρία της μνήμης του Ιδρυτή και Προστάτη της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα.

Του Αρχιερατικού συλλείτουργου προέστησαν ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.

Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιος, Κιτίου Χρυσόστομος, Λεμεσού Αθανάσιος, Κύκκου Νικηφόρος, Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Ταμασού Ησαϊας, Βόστρων Τιμόθεος, Κωνσταντίας Βασίλειος, Κηρυνείας Χρυσόστομος και οι Χωρεπίσκοποι Καρπασίας Χριστοφόρος, Λήδρας Επιφάνιος, Σολτσενογκόρσκι Σέργιος και Μεσαορίας Γρηγόριος.

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, σε προσφώνηση του, είπε ότι έκτοτε και εν τη ανελίξει των αιώνων και των γενεών, η αποστολή της Εκκλησίας εν τω κόσμω διατηρεί πάντοτε την αξίαν και την χρησιμότηταν της.

«Διότι δρώσα εν τω πλαισίω των ιστορικών εξελίξεων, ανασυντάσσει, προϊόντος του χρόνου, και ενισχύει τας πνευματικάς δυνάμεις της, δια την πληρεστέραν άσκησιν της θείας εν τω κόσμω αποστολής της. Επειδή αι νέαι εποχαί επιβάλλωσι και νέα καθήκοντα η εν Κύπρω Εκκλησία, καταλλήλως, επροσάρμοσεν τον οργανισμό Αυτής προς το περιβάλλον, ρυθμίζουσα εν Πνεύματι Αγίω τας σχέσεις Αυτής προς τας νέας μορφάς της ανθρώπινης ζωής, κατά το παράδειγμα των Αγίων Πατέρων, ως καλά γνωρίζει ο Αρχιεπίσκοπος ημών και η εσχάτως διευρυμένη περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε, επίσης, ότι παρά δε την αστάθειαν της παγκοσμίου καταστάσεως, της κρίσεως και την φαινομένων αμφίρροπον ταλάντευσιν των τάσεων, των κατευθύνσεων, των ενεργειών, φανερά είναι παρ’ ημίν η επίγνωσις του Θεού, το όνειρον της συναδελφώσεως των λαών, της ανάγκης της αμοιβαίας κατανοήσεως, της αλληλεγγύης, της προόδου και της ευημερίας, συμφώνως προς το θείον θέλημα.

Επίσης τόνισε: «Πόσον πράγματι πολύτιμος, παρίσταται σήμερον η συμβολή της Εκκλησίας Κύπρου, αλλά και πόσον μεγάλη η ευθύνη και σπουδαία η αποστολή της, ιδιαζόντως εις μιαν εποχήν, καθ’ ην αι αποστάσεις μεταξύ των λαών τείνουν να εκμηδενισθούν. Ο,τι συμβαίνει εις μίαν τοπικήν Εκκλησίαν αυτομάτως αντανακλά και εις τα λοιπάς. Τα προβλήματα των Εκκλησιών ημών τείνουν να γίνουν σήμερον κοινά, διότι κοινός γίνεται διαρκώς και περισσότερον ο πολιτιστικός περίγυρος λόγω της παγκοσμιοποιήσεως εν τη μετά – μεταμοντέρνα ημών εποχή. Εχουσα προ πάντων βαθείων συναίσθησιν των ιστορικών ευθυνών και των ιερών υποχρεώσεων αυτής, ως μία εκ των αρχαιοτέρων αυτοκεφάλων εκκλησιών, υποβοηθά, υποστηρίζει και ενισχύει τον χριστιανικόν κόσμον της Μέσης Ανατολής, μένουσα πιστή εις την αποστολήν της».

«Ο ευλαβέστατος κλήρος και ο ευσεβής λαός της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου μετά των της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, αγάλλονται σήμερον ομού και συμπανηγυρίζουσιν. Οι δε κόποι, τα δάκρυα, και τα αίματα των Αγίων, των Οσίων και των Μαρτύρων μας εξακολουθούν να επιλάμπουν εν τω ουρανώ φως ιλαρόν αγίας δόξης. Αυτή η δόξα της Εκκλησίας , αυτά και ημείς σπουδάζομεν σήμερον μετ΄ ευφροσύνης εν τω συνδέσμω της ειρήνης ευχόμενοι των Κυρίω της Δόξης ίνα φυλάττει πάντα ημάς εν ειρήνη και ομονοία και αγάπη», σημείωσε κλείνοντας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Μόσχας, μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα προσευχόμαστε στον Απόστολο Βαρνάβα, ώστε να προστατεύσει τους κατοίκους της Κύπρου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης, απευθυνόμενος προς τον λαό της Κύπρου ανέφερε: «Να κρατήσετε την πίστη σας, μην σκανδαλίζεστε από τους πειρασμούς του αιώνος τούτου!»

«Μην νομίζετε ότι όταν κάποιος είναι πλούσιος είναι και ευτυχής στην ζωή του, υπάρχουν άλλες αξίες τις οποίες πρέπει να διαφυλάξετε. Είναι αγάπη, η οικογένεια, ο λαός και η πατρίδα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Ο Πατριάρχης Μόσχας, αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την φιλοξενία στην Κύπρο, πρόσφερε εκ μέρους της ρωσικής Εκκλησίας, λάρνακα με τίμια λείψανα του Αγίου Σεργίου, του Σεραφείμ του Σάρωφ, Φιλαρέτου Μόσχας, Οσίου Αμβροσίου της Τόχνας, ο οποίος ο καθένας με το δικό του τρόπο δόξασε το Θεό.

Ο Πατριάρχης παρέδωσε τη λάρνακα με τα τίμια λείψανα στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονή Μαχαιρά και Επίσκοπο Λήδρας Επιφάνιο.
Πρόσφερε, επίσης, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, καθώς και στις αρχαιότερες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κύπρου, στις σταυροπηγιακές μονές και σε τρεις ναούς, εικόνες οι οποίες τιμούνται, ιδιαιτέρως, στη Ρωσία.

Στον Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα προσέφερε την Παναγία του Βλαδιμίρ, προστάτιδα της πόλης της Μόσχας.

«Παλιά, αυτή η εικόνα μεταφερόταν από το Βυζάντιο στη Ρωσία και υπάρχει η παράδοση ότι αυτή η εικόνα, το πρωτότυπο της, όπως και το πρωτότυπο της εικόνας της Παναγίας Κύκκου είναι από το χέρι του Αποστόλου Λουκά», κατέληξε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

 1

12-DSCF6798

16-NOV 1541

2

3

4

5

20-NOV 1608

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

28-NOV 1649

19

18-DSCF6818

4-DSCF6854

6-NOV 1419

29-NOV 1671

Εμφανίσεις: 69209
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!