Λαμπρό συλλείτουργο Πατριάρχη Μόσχας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου (ΦΩΤΟ)

str6 

Λευκωσία, Αιμίλιος Πολυγένης - Λουκάς Παναγιώτου

Λαμπρό συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 10 Ιουνίου 2012, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, από τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο.

Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Κύκκου κ. Νικηφόρος, Πάφου Γεώργιος, Κιτίου Χρυσόστομος, Ταμασού Ησαϊας, Βολοκολάμσκ Ιλαρίων και ο Επίσκοπος Σολτσενογκόρσκι κ. Σέργιος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, απένειμε στον Πατριάρχη Μοσχας κ. Κύριλλο το παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα.

Στην προσφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων τόνισε: «Με την ανεκλάλητο χαρά από την κοινή απόγευση του ποτηρίου της ζωής και την κοινή ομολογία της αμωμήτου πίστεώς μας να γεμίζει τις ψυχές μας, σας καλωσορίζουμε και πάλιν, μετά της τιμίας συνοδείας σας, εις την νήσον μας.»

«Την εδώ επίσκεψή σας δεν την θεωρούμε ως εκπλήρωση ενός απλού επιβεβλημένου χρέους Προκαθημένου μιας Ορθόδοξης Εκκλησίας προς μιαν άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία. Ούτε ως απλό αδελφικό καθήκον εθιμοτυπικής αβρότητας. Θεωρούμε ότι αυτή συμβάλλει στη σύσφιξη αλλά και περαιτέρω εμβάθυνση των δεσμών της ειλικρινούς και αδελφικής φιλίας μεταξύ των Εκκλησιών μας αλλά και μεταξύ του Ρωσικού και του Κυπριακού λαού. Συνιστά, ως εκ τούτου, ένα νέο, ευλογημένο ορόσημο στις ιστορικές σχέσεις, των δύο Εκκλησιών μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος, υπογράμμισε ότι «είναι ολιγάριθμη η Εκκλησία μας, Μακαριώτατε, αλλά πλούσια σε αγιότητα. Και με μια ιστορία είκοσι αιώνων Χριστιανισμού. Ευνοηθήκαμε από τον Θεό να είμαστε, γεωγραφικά, πλησίον των Αγίων Τόπων και να δεχτούμε, ως εκ τούτου, πρώτοι στον Ευρωπαϊκό χώρο, το μήνυμα της σωτηρίας. Οι Απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος και Μάρκος ευαγγελίστηκαν τον Χριστό στην πατρίδα μας από το 45 μ.Χ. Και αγάλλονται σήμερον υποδεχόμενοι Εσάς, στους χώρους και τους δρόμους που κι εκείνοι εβάδισαν.»

Αναφερόμενος στην Ρωσική Εκκλησία ο κ. Χρυσόστομος, σημειώσε: «Η δική σας Εκκλησία, νεώτερη στην ηλικία αλλά πολυπληθέστερη σε αριθμό πιστών, είναι συγκληρονόμος της ίδιας Ορθοδόξου πίστεως. Η ευαγγελική σπορά στη Ρωσική γη έδωσε στα τελευταία χίλια χρόνια πλούσια συγκομιδή. Συμμετέχουν νοερά στο συλλείτουργό μας και συνευφραίνονται μαζί μας και οι δικοί σας, αλλά και της όλης Εκκλησίας άγιοι: Οι ισαπόστολοι Βλαδίμηρος και Όλγα, ο άγιος Σέργιος του Ραντονέζ, ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, ο άγιος Φίλιππος ο Μητροπολίτης Μόσχας και όλη η πληθύς των οσίων και ομολογητών της αμωμήτου πίστεώς μας, παλαιοτέρων και νεωτέρων, οι οποίοι εδόξασαν το όνομα του Χριστού και αγίασαν τη Ρωσική γη.»

Για τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών ο Προκαθήμενος της Εκκλησία της Κύπρου, τόνισε ότι «οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών και των λαών μας υπήρξαν ανέκαθεν φιλικές και αδελφικές. Στους μακρούς χρόνους της δουλείας της πατρίδας μας σε ξένους δυνάστες, πάντα προσβλέπαμε στο «ξανθό γένος» των Ρώσων, στην ομόδοξή μας ισχυρή χώρα σας, για ανακούφιση και σωτηρία. Κι η συναντίληψη από σας, τη χώρα και την Εκκλησία σας, υπήρξε ουσιαστική και διαχρονική.»

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην καταλυτική βοήθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι «η δική σας προσωπική παρέμβαση, καθώς και του μακαριστού προκατόχου σας, προς τον πρόεδρο της χώρας σας, έσωσε την Κύπρο, με την προβολή veto στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που επιχειρούσε να υιοθετήσει ως ψήφισμά του, το ολέθριο για την Κύπρο σχέδιο Ανάν».

«Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Κύπρου δεν λησμονήσαμε ποτέ τη βοήθεια αυτή της Ρωσικής Εκκλησίας. Διατηρούμε πάντοτε αισθήματα ευγνωμοσύνης και σεβασμού προς αυτή. Συναισθανόμαστε ότι και τώρα και στο μέλλον, στις δυσκολίες που θα συναντήσουμε θα σας έχουμε βοηθούς και αντιλήπτορες. Γιατί δυστυχώς, Μακαριώτατε, συνεχίζεται και επιτείνεται το δράμα του λαού μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Ενώ συμπλήρωσε: «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα σχέδια της Τουρκίας. Με τον ίδιο τρόπο προσάρτησε, τον περασμένο αιώνα, την περιοχή της Αλεξανδρέττας. Δεν έχουμε όμως τα υλικά μέσα για να αντιδράσουμε αποτελεσματικά. Στηριζόμαστε στον Θεό τον «καθαιρούντα δυνάστας και ανυψούντα πένητας, τον ταπεινούντα ισχυρούς και ανορθούντα κατερραγμένους», αλλά και στη δική σας συμπαράσταση και βοήθεια».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σημερινή κρίση, η οποία μαστίζει την κοινωνία σήμερα, τονίζοντας ότι «προηγήθηκε η πνευματική κρίση, καθώς, κάτω από τη δεσποτεία της Τεχνολογίας και το δέλεαρ της ευμάρειας, μετατοπίσαμε τις ελπίδες μας από τον Θεό προς τον εφευρετικό άνθρωπο των ημερών μας. Χωρίς τον Θεό, που εμβάλλει στον άνθρωπο την επίγνωση των ορίων του, αλλά και τη συναίσθηση της ευθύνης του, νομίσαμε πως όλα τα μπορούμε κι όλα μας επιτρέπονται.»

«Οι εφευρέσεις μας, όμως, κι η πρόσκαιρη πρόοδος που ακολούθησε, χωρίς τον σωτήριο περιορισμό του Θεού, μεταβλήθηκαν σε όργανα διάλυσης των κοινωνικών και ηθικών θεσμών. Οδήγησαν στην σημερινή οικονομική, πολιτική, θεσμική, κρίση. Επαληθεύτηκε για μια ακόμη, φορά ότι «οι μακρύνοντες εαυτούς από του Θεού απολούνται», ενώ, αντίθετα, «οι εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού», πρόσθεσε ο κ. Χρυσόστομος.

Ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Παρόλο που οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών μας ήσαν πάντοτε στενές και αδελφικές, και έτσι παραμένουν και σήμερα, η επίσκεψή σας στην Κύπρο, λόγω των νέων συνθηκών που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια, σηματοδοτεί την έναρξη νέας περιόδου στενότερων σχέσεων των δύο Εκκλησιών μας».

Κλείνοντας ο κ. Χρυσόστομος ενημέρωσε τον Πατριάρχη ότι με ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, θα το απονεμηθεί το χρυσούν παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα.

«Είναι ένδειξη τιμής και αγάπης προς το πρόσωπό σας, τον διακεκριμένο θεολόγο που πολλά προσέφερε, προηγουμένως, στους Θεολογικούς διαλόγους της Ορθοδοξίας και που δεξιώς οιακοστροφεί, σήμερα, την πολυπληθή Εκκλησία της Ρωσίας, αλλά και εκτίμησης προς την Εκκλησία σας», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος δίνοντας το παράσημο.

Ενώ πρόσθεσε: «Δεχθείτε αυτή τη διάκριση και να θυμάστε ότι ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα, η μορφή του οποίου εικονίζεται στο παράσημο, βρίσκεται υπό κατοχή. Είναι απροσπέλαστος σ’ όσους, ελεύθερα, χωρίς να προσκυνήσουν την κατοχή θέλουν να τον επισκεφθούν. Ευχηθείτε και προσευχηθείτε κι εσείς στο Θεό, να μην αργήσει η ώρα της απελευθέρωσης.»

Ο Πατριάρχης Μόσχας στην αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων τόνισε: «Μετά μεγάλης πνευματικής ανατάσεως τελέσαμε σήμερα την πανηγυρική Θεία Λειτουργία σε αυτό το νεόδμητο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό σύμφωνα με το αρχαίο χριστιανικό έθος αφιερωμένο στην ενυπόστατη Σοφία του Θεού, δηλαδή τον Δεσπότη και Κύριο ημών Ιησού Χριστό, Υιό και Λόγο του Θεού».

«Σήμερα με την κοινή πανήγυρη προς τιμήν πάντων των απ' αιώνος Θεώ ευαρεστησάντων Αγίων, επισήμως μαρτυρούμε ότι δεν ήταν κενή η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους αποστόλους, δεν έμειναν άκαρπη η θυσιαστική τους αποστολική προσφορά και χωρίς αποτελέσματα οι ωδίνες, οι κόποι και ο ίδιος ο θάνατός τους», πρόσθεσε ο Πατριάρχης.

Σε άλλο σημείο ο κ. Κύριλλος τόνισε: «Ευρισκόμενος στην ευλογημένη Κυπριακή γη τη σημερινή εορτή της κοινωνίας των αγίων θέλω να επισημάνω τις ενέργειες της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου για την ενίσχυση της Ορθόδοξης ενότητας. Με την ευλογία της Μακαριώτητάς Σας οι συμπατριώτες μας, κρίμασι Θεού, ευρισκόμενοι στην Κύπρο, διαποιμαίνονται από Ρωσόφωνους κληρικούς. Ορισμένοι εξ αυτών αποστέλλονται κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας.»

«Με την πρωτοβουλία Σας οι Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής συνήρχονταν επανειλημμένως για την εκπόνηση συντονισμένου σχεδίου αντιμετώπισης της απειλής για τη ζωή των χριστιανών σε αυτή την περιοχή του πλανήτη μας. Όπως ξέρετε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας υψώνει τη φωνή της υπέρ των δεδιωγμένων», συμπλήρωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στην τιμή που του απονεμήθει, ο Πατριάρχης Μόσχας τόνισε: «Εκ βάθους καρδίας ευχαριστώ τη Μακαριώτητά Σας για την απονομή στο προσωπό μου του ανώτατου παρασήμου του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου. Η τιμή προς τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας τη θεωρώ κυρίως ως επιβεβαίωση της κοινωνίας των Εκκλησιών, ως ένδειξη αμοιβαίας εκτιμήσεως, σεβασμού και αδελφικής εντότητας μεταξύ των Προκαθημένων, Ιεραρχών, ιερού κλήρου και φιλοχρίστου ποιμνίου των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Κύπρου.»

Τέλος ο κ. Κύριλλος ως αντίδωρο προσέφερε ένα αρτοφόριο, φιλοτεχνημένο από Ρώσους καλλιτέχνες ειδικά γι΄αυτό τον Ιερό Ναό.

«Σε κάθε Θεία Λειτουργία, η οποία τελείται στον Ιερό αυτό Ναό, να αναπέμπεται η ένθερμη προσευχή υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών και της των πάντων ενώσεως», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος προσφέροντας το αρτοφόριο.

str

str1

str4

str5

str7

str8

str9

str10

str11

str12

str13

str14

str15

str16

str17

str18

str19

kikkou1

stro22

stro23

DSCN5186

parasimo

DSCN5192

DSCN5195

 

Εμφανίσεις: 58723
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!