Πατριάρχης Μόσχας: «Στην Λεμεσό υλοποιείται ένα όνειρο πολλών ετών»

lemesos4

Λεμεσός, Αιμίλιος Πολυγένης


 

Με τους απόδημους Ρώσους που ζούνε στην Κύπρο, συναντήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 9 Ιουνίου 2012 ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, όπου ο κ. Κύριλλος κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση Ρωσικού Ναού.

Ο Πατριάρχης Μόσχας μόλις έφτασε στην περιοχή Καλόγηροι της Ι.Μ. Λεμεσού, έτυχε θερμής υποδοχής από τον Μητροπολίτη Αθανάσιο και εκατοντάδες Ρώσους πιστούς που ζούνε στην Κύπρο.

Στη συνέχεια παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, του Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαϊα και των Χωρεπισκόπων Αμαθούντος κ. Νικολάου και Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, ο Πατριάρχης Μόσχας και ο Μητροπολίτης Λεμεσού τέλεσαν την ακολουθία του αγιασμού.

Να αναφερθεί ότι ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, χαρακτήρισε όνειρο πολλών ετών την θεμελίωση του Ναού στην Λεμεσό.

«Είναι η χαρά μου να έχω συνάντηση σήμερα με εκπροσώπους της Ρωσόφωνης Διασποράς της Κύπρου με καταγωγή από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες τις οποίες διαποιμένει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας. Ως κάτοικοι της Κύπρου και πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, αποτελείτε ζωντανό συνδετικό κρίκο μεταξύ των Εκκλησιών και των λαών μας. Μόλις έχουμε καταθέσει με τον Σεβασμιώτατο κ. Αθανάσιο τον θεμέλιο λίθο του Ναού, ο οποίος καλείται να γίνει ορατή προσωποποίηση αυτού του αρρήκτου πνευματικού δεσμού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Μόσχας.

Επίσης τόνισε: «Είμαι βαθιά ευγνώμων στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομο, στην Ιερά Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου καθώς και στη Σεβασμιώτητά Σας για τη φροντίδα Σας για το Ρωσόφωνο ποίμνιο. Λαμπρή απόδειξη αυτής της φροντίδας είναι το σχέδιο ανέγερσης Ναού του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό.»

«Προσωπικώς τρέφω ιδιαίτερα συναισθήματα για την Κύπρο και την αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου. Πάντα με αγάπη επαναφέρω στη μνήμη μου τις επισκέψεις στην ευλογημένη γη της Κύπρου», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης αναφερόμενος στους Ρώσους, που ζουν στην Κύπρου σημείωσε: «Στην Κυπριακή Δημοκρατία μόνιμα κατοικούν δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι και εκπρόσωποι άλλων λαών, τους οποίους διαποιμαίνει το Πατριαρχείο Μόσχας. Είναι ευχάριστο ότι οι συμπατριώτες μας μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, αλλά και διατηρούν ζωντανή τη επαφή τους με την Πατριδα.»

«Πραγματοποιώντας αδελφικές επισκέψεις σε κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες πάντα προσπαθώ να έχω συναντήσεις με τους αδελφούς και αδελφές μας, οι οποίοι κατοικούν εκτός της πατρώας γης. Αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στην πεποίθηση για την ανάγκη συσπείρωσης των συμπατριωτών σε μια ισχυρή κοινότητα. Στη Διασπορά οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται έντονα την ανάγκη της διατήρησης των πνευματικών, των πολιτιστικών και των εθνικών παραδόσεων στη ζωή τους, όπου συμβάλλει και οι κοινότητα», υπογράμμισε ο κ. Κύριλλος.

Αναφερόμενος στον ναό που θα ανεγερθεί, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Ιερός Ναός γίνεται τόπος αυτής της προσευχής υπέρ των οικείων και συγγενών, γνωστών και αγνώστων, όσων είναι μαζί μας ή έχουν ολοκληρώσει την επίγεια τους πορεία, υπέρ της γενέτειράς μας και του ειρηνικού βίου. Ξέρω ότι σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου υπάρχουν Ρωσόφωνες κοινότητες όπως στη Λεμεσό, στη Λευκωσία, στη Λάρνακα και στην Πάφο.»

«Και όμως δεν είναι όλες που διαθέτουν τον ναό τους. Γι΄αυτό το λόγο δίδω μεγάλη σημασία στην οικοδομή του Ρωσικού Ναού στη Λεμεσό, μια πόλη όπου ιδιαίτερα αισθητή η παρουσία των ομογενών μας», πρόσθεσε κλείνοντας ο Πατριάρχης Μόσχας.

Από την πλευρά του ο Πανιερώτατος Λεμεσού κ. Αθανάσιος, εξέφρασε την ευχαρίστησή σου για την παρουσία του Πατριάρχη στην Επαρχία του, τονίζοντας ότι είναι για όλους μια μεγάλη ευλογία.

«Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι όλοι οι Ρώσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, τους θεωρούμε αδελφούς μας και παιδιά της κοινής Μητέρας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αθανάσιος.

Επίσης πρόσθεσε: «Θα κάνουμε ότι μπορούμε και είναι απαραίτητο για την σωτηρία τους.»

Κλείντας ο Μητροπολίτης Λεμεσού τόνισε: «Ευχόμαστε σύντομα να τελειώσει ο Ναός του Αγίου Νικολάου, ώστε με την βοήθεια του Θεού να Σας έχουμε και πάλι κοντά μας, να μας λειτουργήσετε, να μας ευλογήσετε και να μας αγιάσετε σ΄αυτόν τον νέο Ναό που θα είναι πλέον ένα κόσμημα και μια ευλογία για όλη την πόλη μας».

Τέλος ο Πατριάρχης Μόσχας επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του φιλανθρώπου Χριστού, καθώς και την Επισκοπική κατοικία, όπου εκεί υπέγραψε και στο βιβλίο επισκεπτών.

lemesos

lemesos1

lemesos2

lemesos3

lemesos5

lemesos6

lemesos7

lemesos8

lemesos9

lemesos10

Εμφανίσεις: 117065
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!