Στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο ο Μόσχας

timbos

Λευκωσία, ΑΙιμίλιος Πολυγένης - Λουκάς Παναγιώτου

Μετά την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας και η συνοδεία του επισκέφτηκαν τα «Φυλακισμένα Μνήματα», τα κελλιά των μελλοθανάτων και την αίθουσα της αγχόνης, η οποία έσυρε στον θάνατο εννέα παλικάρια του επικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Ο Μακαριώτατος, αφού τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών και κατέθεσε στέφανον προς τιμήν των απαγχονισθέντων και ενταφιασθέντων ενταύθα δέκα τριών Κυπρίων αγωνιστών υπό των Άγγλων αποικιοκρατών κατά τον απελευθερωτικόν αγώνα της Κύπρου του 1955 -1959.

Μετά το Τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνου έλαβε χώραν, από τον υπεύθυνο των «Φυλακισμένων Μνημάτων», ξενάγησις στο χώρο των κελλιών των φυλακισμένων και του οργάνου της αγχόνης των απαγχονισθέντων αγωνιστών.

Τη συγκίνηση, αλλά και τη συμπαράστασή του προς τον δοκιμαζόμενο λαό της μεγαλονήσου, εξέφρασε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος επισκεπτόμενος στην συνέχεια και τον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Μετά την τέλεση του τρισαγίου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών της Εθνικής Φρουράς και της Ελληνικής Δυνάμεως Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) των ηρωϊκώς αγωνισαμένων και ευκλεώς πεσόντων κατά την βάρβαρον εισβολήν του 1974 και την κατάθεση στεφάνου, ο Διοικητής της IV Ταξιαρχίας Πεζικού κ. Γιάγκος Γιάγκου προέβη, σε τοπογραφική ενημέρωση προς τον Πατριάρχη Μόσχας και τη συνοδεία του για την περιοχή, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή για το κοιμητήριο και αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή.

«Ο ιερός αυτός χώρος είναι μία τρανή απόδειξη ότι η μικρή μας Πατρίδα στο πέρασμα των αιώνων, παρά το ότι γνώρισε αρκετούς κατακτητές, εξ αιτίας της στρατηγικής της θέσεως, αγωνίστηκε και διατήρησε τον Ελληνισμό της, τη γλώσσα και την Ορθόδοξη θρησκεία της».

«Σήμερα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγωνίζεται για την επανένωση της και την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Γιάγκου για να ολοκληρώσει λέγοντας «σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε με την εδώ παρουσία σας».

timbos1

timbos2

timbos3

Εμφανίσεις: 63032
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!