Οι πρόσφυγες θεμελίωσαν την Εκκλησία τους στο Μαθιάτη

mathiatiΟι πρόσφυγες του Αγίου Νικολάου θεμελιώνουν σήμερα την Εκκλησία του Αγίου τους στην προσφυγιά, εδώ στο Μαθιάτη, σφραγίζουν την οντότητα και σφυρηλατούν την ενότητα τους πάνω στην πίστη τους, στο όνομα του Αγίου τους, είπε ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης.

Σε ομιλία του στην τελετή τοποθέτησης θεμέλιου λίθου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στον Μαθιάτη, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε πως η όλη εκδήλωση είναι ουσιαστική και συμβολική και κυρίως είναι έκφραση πίστης, αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον.

''Οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου στέλνουν σήμερα το μήνυμα ότι ο λαός μας δεν χάνεται, δεν παραιτείται και δεν αποπροσανατολίζεται. Με το βλέμμα στραμμένο στην κατεχόμενη γη μας κρατάμε ζωντανή την ελπίδα και φυλάμε τις Θερμοπύλες της ιστορικής παράδοσης και της μακραίωνης διαδρομής σε αυτή τη γη'', πρόσθεσε.

Μέχρι το τραγικό καλοκαίρι του 1974, σημείωσε, ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένα ήρεμο χωριό και οι φιλήσυχοι κάτοικοι του ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Όλοι σχεδόν οι μαθητές του φοιτούσαν στο Γυμνάσιο του Λευκονοίκου και διακρίνονταν για την επιμέλεια και το ήθος τους. Ήταν η ήσυχη ειρηνική ζωή μιας αγροτικής κοινότητας, όπου οι άνθρωποι με τον μόχθο και τον τίμιο ιδρώτα τους καλλιεργούσαν τη γη τους, ανέθρεφαν τα παιδιά τους και γεύονταν τις απλές χαρές και τις λύπες της ζωής.

Το καλοκαίρι του 1974, είπε, σαν αστροπελέκι, με τη φωτιά και το σίδερο της τουρκικής εισβολής, μοίρασε στα δυο την πατρίδα μας, τα όνειρα μας, τη ζωή μας.

''Μαζί με τόσους άλλους, οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς. Μιας πικρής προσφυγιάς που συνεχίζεται για τριανταοκτώ χρόνια. Οι πρόσφυγες του Αγίου Νικολάου δεν ξεχνούν, δεν λυγίζουν, δεν παραδίδονται, δεν ξεγράφουν, δεν απεμπολούν, δεν αλλοτριώνονται. Στεριωμένοι στις ρίζες τους συντηρούν την οντότητα του Αγίου Νικολάου και μεταφέρουν τη ταυτότητα τους στα παιδιά και τα εγγόνια τους'', συμπλήρωσε.

Σήμερα, συνέχισε, οι πρόσφυγες κάτοικοι του Αγίου Νικολάου θεμελιώνουν μια Εκκλησία, μια κιβωτό για να κρατάνε άσβεστη τη φλόγα της ιστορικής συνέχειας, ακέραιη την ταυτότητα, τις ελπίδες, τα όνειρα, το κουράγιο, τη θέληση, τον αγώνα της επιστροφής.

''Χίλια χρόνια αν περάσουν δεν πεθαίνουμε σκλάβοι, λέει ο Ποιητής. Όσα χρόνια κι’ αν περάσουν, οι πρόσφυγες δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας, για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, μια πατρίδα ειρηνική και δίκαιη για όλους τους ανθρώπους της'', κατέληξε ο Υπουργός Αμυνας.

Εμφανίσεις: 58676
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!