Η Ακολουθία του Νιπτήρος στην Ι.Μ. Κωνσταντίας

niptiros-konstantias

Σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης πραγματοποιήθηκε και εφέτος η ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος, το εσπέρας της Μεγάλης Τετάρτης (11/03/2012), στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου.

Η μεγαλοπρεπής αυτή τελετή αποτελεί αναπαράσταση των προ της συλλήψεως του Κυρίου συγκλονιστικών σκηνών και στηρίζεται στη σχετική περικοπή του Ιερού Ευαγγελίου, η οποία αναγινώσκετε στην ακολουθία του όρθρου της Μεγάλης Πέμπτης.

Κατά την Ευαγγελική διήγηση ο Χριστός συνδιαλεγόμενος με τους Μαθητές Του και προλέγοντας «τα μέλλοντα αυτώ συμβαίνειν» μυσταγωγεί αυτούς στην έννοια του Θείου Πάθους και στη νίκη κατά του θανάτου.

Οι Μαθητές όμως αδυνατούν να συλλάβουν το αληθινό νόημα αυτών που λεει και να κατανοήσουν σε βάθος το Μυστήριο, παρανοούν τις προρρήσεις του Κυρίου και διεκδικούν πρωτοκαθεδρίες και επίγεια δόξα.

Ο Κύριος θέλοντας να χαλιναγωγήσει τις παράλογες φιλοδοξίες τους, τονίζει με έμφαση το «ος εάν θέλη εν υμίν μέγας γενέσθαι, έσται υμών διάκονος, και ος εάν θέλη εν υμίν είναι πρώτος, έσται υμών δούλος» και εφαρμόζοντας πρώτος και έμπρακτα τη διδασκαλία του περί ταπεινώσεως «δούλων εκπλύνει πόδας».

Την ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος τέλεσε, στην παρουσία πλήθους λαού, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος συνεχίζοντας την μοναδική αυτή παράδοση την οποία ο ίδιος καθιέρωσε στην νεοσύστατη Μητρόπολη, έπλυνε τα πόδια 12 ιερέων σε ανάμνηση της πλύσης των ποδών των δώδεκα μαθητών από τον Κύριο κατά τον Μυστικό Δείπνο προτρέποντας όλους να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του ταπεινού φρονήματος και της θυσιαστικής αγάπης του Κυρίου μας.

niptiros-konstantias1

niptiros-konstantias2

niptiros-konstantias3

niptiros-konstantias4

Εμφανίσεις: 41837
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!