Προσκόμματα για την συντήρηση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα

apostolos-andreas

Σοβαρότατα προβλήματα έχουν προκύψει στην υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της δικοινοτικής Επιτροπής για την διάσωση των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, αναφορικά με την αναστήλωση της ιστορικής Μονής Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, και μάλιστα σύμφωνα με τα σχέδια του Πανεπιστημίου Πατρών, τα οποία αποδέχτηκαν οι Καρπασίτες από το 2007.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" πρόσφατη συνεδρίαση των ελληνοκυπρίων μελών της Επιτροπής με τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο δεν κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα.

Καλά ενημερωμένη πηγή μάλιστα χαρακτήρισε την κατάσταση "απογοητευτική".

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αρχιεπισκοπή παρουσιάστηκε στη συνάντηση "εντελώς αρνητική" να ανταποκριθεί σε αιτήματα του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για να ξεκινήσουν τα έργα συντήρησης.

Ορισμένοι δε έφθασαν σε σημείο να διερωτώνται, "αν πράγματι η Αρχιεπισκοπή θέλει να γίνει η συντήρηση της Μονής ή αναζητά διάφορες προφάσεις".

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών έχει ζητήσει τα πλήρη σχέδια, με βάση τα οποία έχει γίνει αποδεκτό το ότι θα συντηρηθεί η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, αρχίζοντας από το Καθολικό, το οποίο κινδυνεύει πιο άμεσα, χρονοδιαγράμματα για το έργο και κοστολόγηση του προκειμένου να προκηρυχθούν προσφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Επίσκοπος Καρπασίας αρνήθηκε και ζήτησε να συναντηθεί ο ίδιος με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και να λάβει γραπτές διαβεβαιώσεις.

Όταν ρωτήθηκε για το που βρίσκονται οι διαδικασίες για αναστήλωση της Μονής, περιορίστηκε να αναφέρει ότι "συμφωνήθηκε από τους εμπλεκόμενους να μην γίνονται δηλώσεις μέχρι να διαπιστωθεί εάν προχωρά και πώς η διαδικασία".

Η υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση είπε, ότι είναι ενήμερη για το θέμα, ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Επίσκοπο Χριστοφόρο, αλλά και με την Επιτροπή.

" Θα προχωρήσουμε με στόχο τη διάσωση του Μοναστηριού", κατέληξε.

Νωρίτερα η κ. Μαρκουλλή είχε ενημερωθεί αρμοδίως για την άρνηση της Αρχιεπισκοπής να δώσει τα στοιχεία που ζητά το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Εμφανίσεις: 43804
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!