Ενισχύονται οι σχέσεις Υπουργείου Εξωτερικών και Εκκλησίας της Κύπρου

 

ipex-kirpu

Οι σχέσεις Εκκλησίας και Υπουργείου Εξωτερικών ενισχύονται από σήμερα και εισέρχονται πλέον σε νέο πεδίο καλύτερης επικοινωνίας και συντονισμένων ενεργειών για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων σε ζητήματα που σχετίζονται με την Εκκλησία και αφορούν παράλληλα και την εξωτερική πολιτική, δήλωσαν ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ και η επικεφαλής της Κυπριακής Διπλωματίας Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Σε σχέση με το θέμα που έχει προκύψει με το κλείσιμο του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου από τον Επίσκοπο Καρπασίας σήμερα το πρωί, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε πως το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κυβέρνηση δεν είχαν πρότερη ενημέρωση και ότι πραγματοποιήθηκε αυθόρμητα για να σταλεί το μήνυμα πως η ελεύθερη διακίνηση δεν πρέπει να είναι μονόπλευρη.

Η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως το Υπουργείο της θα προβεί σήμερα σε νέα έντονα διαβήματα προς πολλές κατευθύνσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη μετάβαση του Επισκόπου Καρπασίας στην εκκλησιαστική του περιφέρεια, αποφεύγοντας βέβαια να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε πως με την Υπουργό αντηλλάγησαν αρκετές απόψεις και διαπιστώθηκε ότι μια καλή συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με την Εκκλησία θα φέρει τα πιο καλά αποτελέσματα και έτσι «ο ένας θα είναι κοντά στον άλλο ώστε, όταν ένα θέμα αναφυεί, να το αντιμετωπίζουμε από κοινού» για να επέρχονται αποτελέσματα, καθώς «απέναντι μας έχουμε την κατοχή».

Σε ό,τι αφορά τη διαμαρτυρία του Επισκόπου Καρπασίας, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι «θέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα στα κατεχόμενα ότι δεν μπορεί η όλη κατάσταση να είναι ετεροβαρής και πρέπει να γίνει αμφοτεροβαρής».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «δεν μπορεί οι Τουρκοκύπριοι να διακινούνται άνετα προς τις ελεύθερες περιοχές και εμείς να μην μπορούμε να μεταβούμε στις κατεχόμενες περιοχές και μάλιστα ο Επίσκοπος της επαρχίας να μην μπορεί να πάει να δει το ποίμνιο του, τους ολίγους εγκλωβισμένους», τόνισε για να προσθέσει με έμφαση ότι «ο Επίσκοπος δεν συνιστά κίνδυνο για την Τουρκία ή τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι επιθυμούν την παρουσία του εκεί».

Ο Κύπρου Χρυσόστομος τόνισε ακόμη ότι «αυτά τα θέματα μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε καλύτερα με πιο στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών» και πρόσθεσε πως η Υπουργός Εξωτερικών μετέβη σήμερα στην Αρχιεπισκοπή «για να έχουμε πλήρη συνεργασία».

Η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ερατώ Μαρκουλή από την πλευρά της χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτη την ενέργεια για απαγόρευση διέλευσης στον Επίσκοπο Καρπασίας, σημειώνοντας πως προ δύο εβδομάδων, μετά την πρώτη παρεμπόδιση, το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε πολύ έντονα διαβήματα σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

«Μετά τα σημερινά γεγονότα, τα διαβήματα θα γίνουν ακόμα πιο έντονα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ίδια προσωπικά αποστέλλει επιστολές προς όλους τους ομολόγους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού και προς όλες τις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας τους να προβούν στις δέουσες παρεμβάσεις, ώστε και ενόψει των ημερών του Πάσχα, να αρθεί άμεσα αυτή η απαγόρευση.

Η κ. Μαρκουλή τόνισε ότι το θέμα του κλεισίματος του οδοφράγματος δεν είναι προς δημόσια συζήτηση και ανέφερε πως το συζήτησε με τον Επίσκοπο Καρπασίας και πρόσθεσε πως συμφωνεί με τον Αρχιεπίσκοπο ότι «γυρίζουμε σελίδα και από τούδε και στο εξής θα υπάρχει πλήρης συνεργασία σε όλα τα θέματα».

«Εκεί που υπήρξε συνεργασία και ιδιαίτερα στο θέμα της επιστροφής των εικόνων του Αγίου Θεμωνιανού, ο Αρχιεπίσκοπος είχε την καθοριστική παρέμβαση στη συνεργασία με το Μουσείο Μενίλ και κατορθώθηκε το αποτέλεσμα της επιστροφής των τοιχογραφιών», ανέφερε η κ. Μαρκουλλή.

Κληθείσα να απαντήσει στο ερώτημα που θέτει ο Επίσκοπος να του υποδειχθούν πρακτικοί τρόποι επιτέλεσης των καθηκόντων του, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η συνεργασία Εκκλησίας και Υπουργείου θα φέρει αποτελέσματα, επειδή «εμείς έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στις ξένες κυβερνήσεις, ώστε να ασκήσουν την επιρροή τους και πιέσεις προς την Τουρκία. Είναι με αυτόν τον τρόπο που θα έχουμε αποτελέσματα», κατέληξε.

Σε σχέση με την αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, η κ. Υπουργός τόνισε πως είναι πλήρως ενήμερη για τις διεργασίες, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Επίσκοπο Καρπασίας, όπως και με την τεχνική επιτροπή και διαβεβαίωσε πως «θα προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση» με κύριο στόχο τη διάσωση του μοναστηριού.

ipex-kipru1

 

Εμφανίσεις: 23452
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!