Καρπασίας: "Να δω τα εγκλωβισμένα παιδιά μου"

karp

Η συμβολική διαμαρτυρία με το κλείσιμο του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου από τις 6.30 μέχρι τις 8.00, στην οποία προέβη το πρωί, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, αποσκοπούσε στο να διαδηλωθεί η αποκατάσταση της ελεύθερης διακίνησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στον τόπο τους και η χωρίς προσκόμματα άσκηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών, τονίστηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε ο Θεοφιλέστατος.

«Το κλείσιμο του οδοφράγματος δεν αποσκοπούσε να δοθεί η εντύπωση ότι επιθυμούμε τη μη μετάβαση των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές ή των Ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές μας, αλλά για να δηλώσουμε ότι τόσο εμείς οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούμε να διακινούμαστε και να ζούμε ελεύθερα στον τόπο μας», σημείωσε ο Επίσκοπος Καρπασίας για να επισημάνει στην συνέχεια ότι «ήταν πάρα πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι που ταλαιπωρήθηκαν μία ώρα για να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές και να πάνε στην εργασία τους, μας συμπαραστάθηκαν και μας έδειξαν την αγάπη τους και οι ίδιοι δήλωσαν ευθαρσώς πως εκείνοι απαιτούν όπως εμείς να ζουν και να διακινούνται ελεύθεροι στον τόπο μας».

«Προβήκαμε σε αυτή την εκδήλωση για διαμαρτυρία παραμονές του Πάσχα, επειδή ως Επίσκοπος Καρπασίας δεν μπορώ να μεταβώ στην κατεχόμενη επαρχία μου και να κάνω Πάσχα με τους 300 περίπου εγκλωβισμένους ορθοδόξους χριστιανούς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αισθάνομαι μεγάλο πόνο στην καρδιά, γιατί είμαι ο πνευματικός τους πατέρας και είναι το ποίμνιο μου και δεν μπορώ να πάω να λειτουργήσω και να τους ευλογήσω και να του καθοδηγήσω».

Ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο και πως όλα αυτά τα πέντε χρόνια που είναι Επίσκοπος Καρπασίας έχει αποταθεί επανειλημμένα στη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικά στην Πρεσβεία των ΗΠΑ και την Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας και ζήτησε την παρέμβασή τους για να μπορεί να ασκεί ελεύθερα τα θρησκευτικά μου καθήκοντα, τονίζοντας ότι δεν βρήκε «καμία απολύτως ανταπόκριση».

«Έφθασα στο σημείο να ζητήσω συνάντηση με τον κ. Έρογλου και προηγουμένως με τον κ. Ταλάτ, κινδυνεύοντας να κατηγορηθώ ότι αναγνωρίζω το καθεστώς τους απλώς και μόνο επειδή θέλω να είμαι κοντά στο ποίμνιο μου», ανέφερε για να προσθέσει ότι «προέβη σήμερα σε αυτή την ενέργεια μήπως και κάποιοι από τους ισχυρούς που κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα ευαισθητοποιηθούν και για τα δικά μας δικαιώματα».

«Δεν διεκδικώ την Καρπασία, καθώς είναι θέμα που πρέπει να χειριστούν οι πολιτικοί, απλά απευθύνω έκκληση σε αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν, να βοηθήσουν ώστε να βρεθεί λύση και να ζήσουμε ειρηνικά μαζί με τους Τουρκοκύπριους, όπως είναι ο πόθος μας», ανέφερε.

Ο Καρπασίας Χριστοφόρος ανέφερε τέλος ότι «το κλείσιμο του οδοφράγματος ήταν μια έσχατη, προσωπική, αυθόρμητη ενέργεια και συνιστά έναν επώδυνο ρόλο. Είναι τα παιδιά μου εγκλωβισμένα και θέλω να πάω να τα δω, να είμαι κοντά τους».

Εμφανίσεις: 25536
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!