Κύπρου Χρυσόστομος: «Η Εκκλησία μας θα ανοίξει το βαλάντιο της»

egkaiia2

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης, 20.19

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου "Αποστολή Αγάπης",  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Δήμο Καλλιθέας.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυόστομος, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ακόμη παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Νικαίας κ. Αλέξιος, Γλυφάδας κ. Παύλος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Θηβών κ. Γεώργιος και οι Επίσκοποι Μαραθώνος Μελίτων, Κορωνείας Παντελεήμων, Θηβαϊδος Πορφύριος και Βελεστίνου Δαμασκηνός.

«Στο πρόσωπο σας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον λαό της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος, απευθυνόμενος στον κ. Χρυσόστομο.

«Η παρουσία σας», πρόσθεσε,  «μας γεμίζει αισιοδοξία. Σε αυτές τις ώρες της κρίσης δεν αναρωτιόμαστε το γιατί αλλά το τι πρέπει να κάνουμε» τόνισε, επισημαίνοντας πως δεν φανταζόταν κανείς «ότι θα ζούσαμε αυτή την ανταπόδοση της αγάπης των Κυπρίων αδελφών στην βοήθεια που πρόσφερε στο παρελθόν η Ελλάδα».

«Ο λαός μας σε Ελλάδα και Κύπρο είναι ένας» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ “Αποστολή” κ. Κων/νος Δήμτσας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος, όπως είπε, «στέκεται ως στοργικός πατέρας στις δύσκολες στιγμές που περνούν οι Έλληνες» και στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο που εμπνεύστηκε όλη αυτή την προσπάθεια και όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίησή του.

Καταλήγοντας ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στην Κύπρο και την Ελλάδα, τις οποίες, όπως ανέφερε, τις νοιώθει ως μία χώρα, μία πατρίδα, έναν λαό.

«Δικαιώνονται οι λαοί», υπογράμμισε, «που πιστεύουν στην τελική δικαίωση, που αντιστέκονται και αγωνίζονται για την τελική δικαίωση. Η δικαίωση και η ελευθερία δεν χαρίζονται σε λαούς που ζητιανεύουν, με αναξιοπρέπεια και δουλικότητα, τα δίκαια τους.

Τα «ναι» είναι πάντα εύκολα για εκείνους που δεν έχουν πρόβλημα ή αναστολές να περικόψουν τα δίκαια και τα δικαιώματά τους. Είναι, όμως, τα δύσκολα και αξιοπρεπή «όχι».

Και σημείωσε: «Είναι η συνετή στάση και η υπεύθυνη αντίσταση, που συντηρούν και ενισχύουν την ελπίδα της δικαίωσης και την πίστη στην αναστολή καλύτερων ημερών».

O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "και την αγάπη του ελληνικού λαού είδα, αλλά και του λαού της Κύπρου. Όμως ένας είναι ο λαός μας, είμεθα αδελφοί, όπως είπε και ο Μακαριώτατος".

Επίσης τόνισε: "Είδαμε την αγάπη του ελληνικού λαού όταν το 1974 το ένα τρίτο του λαού μας, βρέθηκε εκτός των οικειών μας και σχεδον γυμνοί. Είπα και χθες στην Ιερά Σύνοδο ότι η δική μας ανταπόκριση είναι ψίχουλα, σε εκείνα που πήραμε από το ελληνικό λαό το '74"

"Ο ελληνικός μας λαός είναι υπέροχος λαός που ξέρει να αγαπά, ξέρει να συμπαρίσταται! Η Εκκλησία που είναι η πραγματική μητέρα αυτού του λαού, δεν μπορεί να αδιαφορήσει", πρόσθεσε ο κ. Χρυσόστομος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου σημείωσε: "Γνωρίζω Μακαριώτατε, ότι εσείς και η ολόκληρη Εκκλησία έχετε σκύψει πάνω στον πόνο αυτού του λαού και προσφέρετε αφειδώλευτα όλον τον καλό εαυτόν σας".

"Στην προσπάθεια σας, εμείς δεν μπορούσαμε να αδιαφορήσουμε! Μαζί με τον λαό μας αρχίσαμε από την πρώτη στιγμή να προσφέρουμε κάτι, ώστε να απαλύνουμε τον πόνο των πασχόντων αδελφών μας. Σας διαβεβαιώ ότι, θα είμεθα πάντοτε στο πλευρό σας! Τόσο ο λαός μας, αλλά και η επίσημη Εκκλησία", υπογράμμισε ο κ. Χρυσόστομος.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και σε οικονομική βοήθεια απο την πλευρά της Κυπριακής Εκκλησίας, τονίζοντας ότι "έχω την εξουσιοδότηση από όλους του Αγίους Αδελφούς ότι πέρα της βοήθειας που προέρχεται από τον λαό μας, τώρα και η ίδια Διοικούσα Εκκλησία θα ανοίξει το βαλάντιο της και θα σας συμπαρασταθεί μέχρι τέλους".

Τέλος ο κ. Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο τονίζοντας: "Είμαι σίγουρος ότι ποτέ δεν θα λείψουν από το Παντοπωλείο τα τρόφιμα θα είναι πάντοτε γεμάτο, για να είναι στην διάθεση των πασχόντων αδελφών μας".

Φωτογραφίες: Γιώργος Φερδής

egkainia3

egkainia4

egkainia5

egkainia7

egkainia11

IMG 2736

egkainia8

egkainia10

egkainia1

1775992

egkainia6

egkainia9

Εμφανίσεις: 132661
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!