Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: "Ήρθε η ώρα να ανταποδώσουμε στην Ελλάδα"

Image

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012, είχε συνάντηση με την ηγεσία των Οικολόγων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου του παρέδωσαν χρηματική βοήθεια για στήριξη των δυσπραγούντων αδελφών της Ελλάδας.

Την αντιπροσωπεία του κόμματος αποτέλεσαν η Γ. Γ. κα Ιωάννα Παναγιώτου, ο βουλευτής κ. Γιώργος Περδίκης και η Εκπρόσωπος Τύπου κα Ελένη Χρυσοστόμου.

Επίσης, κατά τη συνάντηση συζήθηκε και το αναγκαίο της συντήρησης του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα.

Τόσο ο Μακαριώτατος όσο και οι Οικολόγοι τόνισαν με έμφαση την ανάγκη άμεσης έναρξης των εργασιών προ αποτροπή της περαιτέρω φθοράς και κατάρρευσής του.

Συντήρηση της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα

''Να εκφράσω τη χαρά μου, σήμερα, που είχα τους Οικολόγους εδώ στην ιερά Αρχιεπισκοπή'', είπε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε. αμέσως μετά τη συνάντηση.

''Εχουμε ανταλλάξει'', συνέχισε, ''αρκετές απόψεις πάνω στο εθνικό θέμα που μας απασχολεί όλους και τους πολιτικούς και εμάς και τον απλό λαό.

Η γραμμή είναι η ίδια και συμφωνούμε πάνω σε αυτήν τη γραμμή. Τους ενημέρωσα και για το θέμα του Αποστόλου Ανδρέοα, αλλά και για τα μνημεία μας στα κατεχόμενα,  τα οποία δεν επιθυμούμε να ιδούμε να καταρρέουν''.

''Πρέπει, επιτέλους'', τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ''να πάρουμε κάποιες αποφάσεις και πρέπει να πατήσουμε πόδι και να γνωστοποιήσουμε το όλο θέμα παντού, όπου μας δίδονται βήματα, και στα Ηνωμένα Εθνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις υπερδυνάμεις. Θα πιέσουμε τους πάντας ούτως ώστε να επιτύχουμε κάτι''.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Ιερά Αρχιεπισκοπή συμφωνεί με τη διαδικασία αποκατάστασης του κτιρίου της Μονής από την Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με αρχιτέκτονες και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «η Εκκλησία Κύπρου θα χαιρέτιζε κάτι τέτοιο, αλλά να γίνει αμέσως, διότι δεν ξέρει κανείς την ώρα και τη στιγμή που θα καταρρεύσει η αψίδα''.

''Η πέτρα που έχει φύγει από τη θέση της'', πρόσθεσε, ''είναι το λεγόμενο 'κλειδί' της καμάρας, και εάν εκείνη η πέτρα φύγει η καμάρα θα πέσει, και ακολούθως θα πέσει και το ημιθόλιο του ιερού, άρα θα χαλάσει ο ναός''.

''Για αυτό'', σημείωσε, ''εάν το κάνει (η Επιτροπή) εντός των ημερών, εμείς θα το χειροκροτήσουμε, βλέπουμε όμως το όλο θέμα ως πολύ επείγον και επικίνδυνο και για αυτό δώσαμε δεκαπέντε ημέρες περιθώριο στις κατοχικές δυνάμεις''.

''Εάν δεν μας επιτρέψουν, εμείς'', τόνισε, ''θα πάμε με τον κίνδυνο να μας συλλάβουν, διότι δεν έχουμε άδεια''.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενδεχομένως ο τουρκικός στρατός να μην τους επιτρέχει τη δίοδο από τα οδοφράγματα ο Αρχιεπίσκοπος είπε: ''Δεν νομίζω ότι δεν θα μας αφήσουν να περάσουμε.

"Εμείς'', πρόσθεσε, ''θα πάμε εκεί για να στηρίξουμε την πέτρα που έχει υποχωρήσει''. ''Αν δεν μας αφήσουν'', τόνισε, ''έχουμε και άλλα μέσα, τα οποία βέβαια δεν είναι της ώρας, και εάν εμποδιστούμε υπάρχουν κι άλλα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε, ούτως ώστε να εκθέσουμε την Τουρκία, που δεν πιστεύω ότι θέλει να εκτίθεται, αλλά θέλει να παρουσιάζεται ως δημοκρατική χώρα παντού και ότι σέβεται τα μνημεία και προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους πάντας. Νομίζω ότι η πολιτική του καλού παιδιού έχει λήξει και πρέπει να την ξεσκεπάσουμε''.

Η κα Παναγιώτου υπογράμμισε ότι ''αυτή η συμπεριφορά των κατοχικών δυνάμεων και του ψευδοκράτους δείχνει την πρόσθεσή τους να σβήσουν από το χάρτη των κατεχομένων την πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά, γι’ αυτό και από κάθε βήμα πρέπει να καταγγελθεί η Τουρκία και ν’ αρχίσουν πάραυτα προσπάθειες για ανοικοδόμηση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα''.

''Στηρίζουμε'', δήλωσε η κα Παναγιώτου, ''τις προσπάθειες του Μακαριωτάτου προς αυτή την κατεύθυνση''.

Χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα

''Βρέθηκα στην ευχάριστη θέση'', δήλωσε ο Μακαριώτατος, ''να ακούσω από την κ. Παναγιώτου ότι ήρθαν εδώ, προκειμένου μέσω της Εκκλησίας να προσφέρουν ένα χρηματικό ποσόν για την οικονομική κατάσταση που ζει η μητέρα πατρίδα''.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών γι’ αυτή την ενέργειά τους και πρόσθεσε: ''όλοι μας έχουμε εστραμμένα και νουν και καρδίαν προς την Ελλάδα.

Αυτή πολλές φορές μάς βοήθησε. Τώρα ήρθε η ώρα να ανταποδώσουμε και να βοηθήσουμε, ούτως ώστε να απαλύνουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων''.

''Εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων'', δήλωσε η κ. Παναγιώτου, «συμμετέχουμε στην προσπάθεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για συλλογή των τροφίμων για τους δυσπραγούντες αδελφούς μας στην Ελλάδα και κάνουμε μίαν προσπάθεια και μέσω ενός λογαριασμού της Τράπεζας Κύπρου για συλλογή χρημάτων, διότι προσπαθούμε να χρηματοδοτηθούν και προγράμματα κοινωνικής προσφοράς και εκπαίδευσης των Ελλήνων, κάτι που χρειάζονται και έχουμε καλέσει και την Κυβέρνηση να κάνει αυτή την προσπάθεια, δηλαδή να προσφέρει χρήματα για αυτόν το σκοπό''.

''Εχουμε τη χαρά σήμερα να προσφέρουμε ένα πρώτο ποσόν και στη συνέχεια, βέβαια'', συνέχισε η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων, ''θα ακολουθήσουν και άλλα, αναλόγως της προσπάθειας που θα μας φέρνει ο χρόνος, διότι πραγματικά τα χρειάζονται''.

Παραλαμβάνοντας την επιταγή, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τους Οικολόγους, δηλώνοντας πως το χρηματικό ποσόν της βοήθειας αναλογεί με ''το δίλεπτο της χήρας, το οποίο είχε περισσότερη σημασία παρά τα ποσά των πλουσίων''.

Εμφανίσεις: 54981
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!