Δηλώσεις Aρχιεπισκόπου πριν το ταξίδι για την Αμερική

ImageΟ Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος κάλεσε σήμερα στις 11:00 τους δημοσιογράφους για να τους αποχαιρετήσει,

λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για το εξειδικευμένο κέντρο μεταμοσχεύσεων στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.
"Κουβαλάω", είπε, "στις αποσκευές μου την αγάπη του λαού και είμαι βέβαιος ότι ο Θεός θα με βοηθήσει και θα πάνε όλα κατ' ευχήν. Και αυτή η δοκιμασία που περνάω, θεωρώ ότι είναι η επίσκεψη της μεγάλης αγάπης του Θεού. Οι εκδηλώσεις του κόσμου προς το πρόσωπό μου θεωρώ ότι γίνονται προς τιμήν της εκκλησίας, δεν τις κρατάω για τον εαυτό μου''.
Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε και σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τη δοκιμασία που περνάει και την επέμβαση στην οποία πρόκειται να υποβληθεί. Λαμβάνω πολλά γράμματα από πιστούς που εκφράζουν την ευχή τους να γίνει ένα θαύμα και να μην χρειαστεί να μπω καν στο χειρουργείο. Αυτή η δοκιμασία χρειάζεται υπομονή και καρτερικότητα, διότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξεως. Άλλο είναι να μιλάς και να κάνεις το δάσκαλο και άλλο να το λες και να το βιώνεις. Δεν ένοιωσα μοναξιά, ήταν όλοι δίπλα μου αλλά όταν πιστεύεις στο Θεό δεν είσαι μόνος.
Σε ερώτηση αν τον άλλαξε αυτή η διαδικασία, ο κ. Χριστόδουλος απάντησε "ναι, με άλλαξε. Από μία τέτοια δοκιμασία καθένας ταπεινώνεται, μαθαίνει, βλέπει τη ζωή κάτω από ένα άλλο πρίσμα. Και μαθαίνει να παραβλέπει τις μικρότητες, να βλέπει πιο μακριά και πιο ψηλά τα ουσιώδη της ζωής. Αυτή τη δυνατότητα σου τη δίνει ο πόνος. Ο κίνδυνος. Όλα αυτά σου φέρνουν την ωριμότητα".
Σε ερώτηση αν φοβήθηκε, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε "δεν φοβήθηκα γιατί δεν είχα πλήρη επίγνωση των κινδύνων. Τώρα μαθαίνω πόσο επικίνδυνη ήταν η κατάσταση".
Σε ερώτηση αν θα του λείψει η 16η Σεπτεμβρίου, δεν θα είναι εδώ για να ψηφίσει, απάντησε "όχι, καθόλου. Όπως και σε όλους τους Έλληνες μετά τη χθεσινή καταστροφή της Πεντέλης".
Σε αυτό το σημείο επικαλέστηκε και έναν υπουργό, ο οποίος του είπε ότι κανένας Έλληνας δεν ενδιαφέρεται για τις εκλογές. Ο κ. Χριστόδουλος συμπλήρωσε "απορώ πως ο κ. Παπαθεμελής είπε αυτά που είπε. Ότι εγώ γνωρίζω δηλαδή την ημερομηνία των εκλογών. Και βέβαια δεν την γνώριζα. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Αν το άκουγε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τι θα έλεγε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει την ημερομηνία και εγώ δεν την ξέρω. Γιατί, τι με νοιάζει εμένα".
Ο Αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε ακόμη πότε του λένε οι γιατροί ότι θα γυρίσει. Και εκείνος απάντησε ότι του λένε ότι τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσει στη Μητρόπολη.
Σε ερώτηση τι θα του λείψει περισσότερο τώρα που θα βρίσκεται στην Αμερική, απάντησε "η Ελλάδα, η εκκλησία, η ενασχόλησή μου με τους ανθρώπους. Αισθάνομαι σαν το ψάρι που το πηγαίνουν σε άλλη θάλασσα. Σαν τον βασιλικό που όταν του βγάζεις τις ρίζες του για να τον μεταφυτεύσεις, μαραζώνει".
Σε ερώτηση αν παρακολουθούσε κατά την παραμονή του στο Αρεταίειο Νοσοκομείο απάντησε "δεν είναι αληθές αυτό που έλεγαν, ότι παρακολουθούσα τον Τύπο. Εξήντα μέρες δεν έχω πιάσει εφημερίδα, δεν έχω δει τηλεόραση. Ειδικά τις πρώτες 30 δεν άκουγα ούτε ραδιόφωνο, εγώ που 24 ώρες το 24ωρο είχα ανοιχτό το ραδιόφωνο της εκκλησίας. Εκείνη την περίοδο δεν είχα διάθεση να ακούσω τίποτα".
Σε ερώτηση αν θα τον επισκεφθεί ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουν ιδωθεί δύο φορές. Πήρα τον κ. Παυλόπουλο στο τηλέφωνο και τον ευχαρίστησα γι' αυτά που είπε για εμένα, στη γιορτή της Μεγαλόχαρης στην Τήνο. Μου είπε ότι αυτά αντανακλούσαν τα αισθήματα τα δικά του, του πρωθυπουργού και του λαού.
Σε ερώτηση αν κατά την παραμονή του στο Μαϊάμι θα επικοινωνεί με τους ιεράρχες, ο κ. Χριστόδουλος απάντησε "στο Μαϊάμι έχω νοικιάσει ένα διαμέρισμα, στο οποίο υπάρχει τηλέφωνο, φαξ και e-mail και θα επικοινωνούμε.

Σε αυτό το σημείο ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε την ενότητα της ιεραρχίας. Όσο αφορά για την αναχώρησή του στο Μαϊάμι αύριο, είπε ότι θα ήθελε να φύγει αθόρυβα, τόνισε ότι θα υπάρχουν εκεί πολλοί ιεράρχες για να τον αποχαιρετήσουν, γνωρίζει επίσης ότι θα πάει ο υπουργός Υγείας και από το ΠΑΣΟΚ δύο εκπρόσωποι, εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο κ. Ευθυμίου. Δεν θέλω δημοσιότητα για να μην μπουχτίσει ο κόσμος.

Εμφανίσεις: 60595
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!