Παρουσίαση Τόμου Πρακτικών του Β’ Συνεδρίου για το 1821 (ΦΩΤΟ)

0tomos-2

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στη Στοά του Βιβλίου, στις 18:00, η παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Β’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Η ζωή των υποδούλων Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας. Καταπίεση - Κοινοτισμός - Παιδεία».

Παρέστησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος καί Πειραιώς κ. Σεραφείμ· οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες, Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ακαδημαϊκοί, κληρικοί και λαϊκοί.

Την έναρξη της εκδηλώσεως κήρυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, λέγοντας: «…Αισθανόμαστε χαρά και ικανοποίηση που η Εκκλησία κατόρθωσε να συγκεντρώσει λαμπρούς και καταξιωμένους ερευνητές υπό την ιδία στέγη και με κοινό σκοπό: την σειρά 10 Επιστημονικών Συνεδρίων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Και μόνο τούτο το γεγονός φανερώνει την αξία αυτού του τολμήματος…Μέσα από τα κείμενα αυτά αναψηλαφούνται όλα όσα έδεναν τότε τους Έλληνες μεταξύ τους, από τον πιο άσημο ως τον πλέον φημισμένο, η κοινή πίστη και συνείδηση, οι παραδόσεις, ο καθημερινός βίος, τα γράμματα και η παιδεία. Φανερώνουν ότι χρειάζεται πάντοτε αγώνας και άθληση ώστε να διατηρούμε καθαρές και φωτεινές τις ψυχές μας, διότι η ελευθερία ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται. Διασώζεται ο Ελληνισμός που καρτερεί και αγωνίζεται εν πνεύματι και αληθεία…Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδόσεως και εύχομαι ο τόμος αυτός, με τη βοήθεια του Θεού, να αγαπηθεί, να ωφελήσει ουσιαστικά και να έχει ευλογητή συνέχεια και εύδρομη πορεία στην βιβλιογραφία».

Την εκδήλωση συντόνιζε ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων και Αρχισυντάκτης του Περιοδικού «ΕΚΚΛΗΣΙΑ».

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πεντέλης και Γενικός Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Ελλογιμωτάτη κ. Δέσποινα Μιχάλαγα, Λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην «Εκκλησιαστική Ιστορία των νεωτέρων χρόνων (1453 κ.εξ.)». 

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, κλείνοντας την ημερίδα, εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσ-κοπο Αθηνών καί Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο καί προς τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι ευλογούν καί στηρίζουν τις ενέργειες της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος. Επίσης, αναφέρθηκε σε όσους συμβάλλουν καθοριστικά στην διοργάνωση αυτών των συνεδρίων και ανακοίνωσε ότι το Δ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2015 με θέμα: « Ευρωπαϊκός καί Ελληνικός Διαφωτισμός».

0tomos-3

0tomos-4

0tomos-5

0tomos-6

0tomos-7

0tomos-8

Εμφανίσεις: 24491
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!