«Σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι;»

brixelles

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Μέγαλο χάσμα χωρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, τον επικεφαλής του γραφείου της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Ιερά Σύνοδο.

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τέθηκε το θέμα της λειτουργίας του γραφείου της Ελλαδικής Εκκλησίας στις Βρυξέλλες.

Του γραφείου που συστήθηκε προ 12ετίας με στόχο να αποτελέσει τον «πνεύμονα» της Εκκλησίας της Ελλάδος στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Του Γραφείου που, μεταξύ άλλων, έχει ως στόχο να ενημερώνει για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, τις σχέσεις με τις άλλες Εκκλησίες και δόγματα και για άλλα θέματα κοινωνικού χαρακτήρα που αφορούν τις Εκκλησίες (π.χ. ευρωπαϊκά προγράμματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα κ.λπ.).

Η συζήτηση στη σημερινή ΔΙΣ ήταν εξαιρετικά τεταμένη. Ο λόγος, σύμφωνα με συνοδικές πηγές, ήταν η επιστολή – απάντηση του Μητροπολίτη Αχαϊας κ. Αθανασίου προς την Ιερά Σύνοδο και το ύφος με το οποίο απαντούσε.

Ο Μητροπολίτης Αχαϊας στην επιστολή του είχε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο απευθυνόμενος στην Ιερά Σύνοδο επειδή, όπως αναφέρουν συνοδικές πηγές, τον εγκαλούσαν για τον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου.

Οι συνοδικοί φέρονται να επιρρίπτουν ευθύνες στον κ. Αθανάσιο λέγοντας επί της ουσίας πως το Γραφείο βρίσκεται σε τέλμα και δεν παράγει κανένα έργο.

Ο Μητροπολίτης Αχαϊας απαντούσε στην επιστολή του, μεταξύ των άλλων, πως δεν είναι δουλειά του Γραφείου των Βρυξελλών να ασχολείται με ευρωπαϊκά προγράμματα και πως οφείλουν να αρκεστούν και να σεβαστούν τον τρόπο που λειτουργεί το γραφείο υπό την μέριμνα του ιδίου.

Αυτό που ενόχλησε τους συνοδικούς αρχιερείς, όπως έλεγαν, δεν ήταν τα επιχειρήματα του Σεβασμιωτάτου αλλά το ύφος της απάντησής του.

«Η Εκκλησία δεν χρωστάει σε κανέναν. Όλοι εμείς χρωστάμε στην Εκκλησία και το ύφος καρδιναλίου δε συνάδει με το Ορθόδοξο πνεύμα» έλεγε στην Romfea.gr συνοδικός αρχιερέας με μεγάλη πορεία στο χώρο της Εκκλησίας που θεωρείται και από τις πιο νηφάλιες φωνές.

Είναι χαρακτηριστικό πως η επιστολή ενόχλησε τόσο πολύ την Ιερά Σύνοδο που αποφασίστηκε να επιστραφεί πίσω στον αποστολέα της ως απαράδεκτη.

«Κατάπτυστη» την χαρακτήρισε άλλος συνοδικός Ιεράρχης που φέρεται να είπε εντός της συνεδρίασης της Δ.Ι.Σ. πως «δεν είναι δυνατόν Μακαριώτατε να ενημερωνόμαστε από την Αθήνα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις εξελίξεις που ξεκινούν στις Βρυξέλλες».

Ήταν μάλιστα τόσο επικριτικός προς τον κ. Αθανάσιος λέγοντας στην Romfea.gr πως δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ένα γραφείο της Εκκλησίας ως «τσιφλίκι» οποιουδήποτε ιεράρχη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οφείλουμε όλοι οι αρχιερείς να είμαστε ταπεινοί και δεν γίνεται «να σηκωθούν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι!».

Η σχέση ανάμεσα στον Σεβασμιώτατο και την Ιερά Σύνοδο χαρακτηρίζεται επιεικώς από συνοδικές πηγές ως «κακή».

Η ΔΙΣ αποφάσισε να αποστείλει επιτροπή που θα αποτελείται από δύο μητροπολίτες (πληροφορίες θέλουν τους Μητροπολίτες Περιστερίου κ. Χρυσόστομο και Καλαβρύτων Αμβρόσιο) να επισκεφθούν τις Βρυξέλλες και να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου.

Παραμένει, μέχρι στιγμής, άγνωστη η αντίδραση του Θεοφιλεστάτου στην επίσκεψη των δύο αρχιερέων και, φυσικά, οι επόμενες κινήσεις του συνοδικού οργάνου όσον αφορά στη λειτουργία του Γραφείου της Εκκλησίας στις Βρυξέλλες..

Εμφανίσεις: 65844
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!