Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Λαύρα του Αγίου Σεργίου (ΦΩΤΟ)
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 29 Μαΐου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr
-
Μόσχα, Αιμίλιος Πολυγένης - 10.44
Την Λαύρα του Αγίου Σεργίου επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη, 29 Μαΐου 2012 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μια ημέρα πριν ολοκληρωθεί η επίσκεψή του στην Εκκλησία της Ρωσίας.
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας στην είσοδο της Λαύρας, έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ηγούμενο Αρχιεπίσκοπο Θεόγνωστο, καθώς και από πλήθος ιερέων και μοναχών.
Στη συνέχεια με πομπή και υπό των ψαλμών των μοναχών, κατευθύνθηκε στον ιερό ναό όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ.
Ο Μακαριώτατος προσκύνησε με ευλάβεια την λάρνακα του Αγίου Σεργίου, καθώς επίσης και την λάρνακα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού.
Καλωσορίζοντας στη Λαύρα τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Ηγούμενος της Μονής τόνισε: «Είναι μεγάλο δώρο από τον Θεό, που επισκεφθήκατε την Λαύρα του Αγίου Σεργίου».
Από την πλευρά του ο κ. Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αισθάνομαι ταπεινός προσκυνητής στον ιερό τόπο, ὁ οποίος έχει ποτισθή με δάκρυα μετανοίας καί ασκητικών αγωνισμάτων μεγάλου πλήθους επωνύμων και ανωνύμων ασκητών έξι περίπου αιώνων καί έχει ταυτισθή με την εντυπωσιακή πνευματική ακτινοβολία τοῦ ρωσικού μοναχισμού στην ιστορική πορεία του ευλαβούς ρωσικού λαού καί της Εκκλησίας του.»
Επίσης πρόσθεσε: «Η προσκυνηματική μας επίσκεψη στον ιερό τούτο τόπο αποτελεί για όλους μας μια κοινή διαχρονική και αδιαμφισβήτητη διαπίστωση, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο μοναχισμός αφ΄ενός μεν είναι η ύψιστη εσχατολογική έκφραση της ασκητικής πνευματικότητας της Εκκλησίας, αφ’ ετέρου δε ότι δια του μοναχισμού υπερβαίνονται όλες οι εθνικές, δικαιοδοσιακές η άλλες επαχθείς φορτίσεις της αρραγούς ενότητας του ορθοδόξου εκκλησιαστικού σώματος».
Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «Ο Άγιος Σέργιος του Ραντονέζ ενσάρκωσε με την αὐστηρότητα τῶν ἀσκητικῶν του ἀγωνισμάτων καί τήν ἁγιότητα τοῦ βίου του, γι΄ αὐτό παραμένει ἐξαίρετο ὑπόδειγμα ἀσκητικῆς πνευματικότητας ὄχι μόνο γιά τήν Ἐκκλησία τῆς Ρωσίας ἤ καί γιά τήν ὀρθόδοξη Ἐκκλησία γενικώτερα, ἀλλά καί γιά ὁλόκληρο τόν κόσμο, στήν ὁποία ἀναφέρεται τόσο ἡ προσευχή, ὅσο καί ἡ ἀποστολή τοῦ μοναχισμοῦ.»
Φώτο: Γιώργος Φερδής
- Εμφανίσεις: 113427