Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας τιμήθηκε με το παράσημο "Γ. Καστριώτης Σκεντέρμπεη"
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 06 Απριλίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr 12:10
-
Το παράσημο «Γεώργιος Καστριώτης Σκεντέρμπεη» απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας και στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο «για τη σημαντική συμβολή και δράση του στην ανάσταση της πνευματικής πίστεως και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον, για την ανασύσταση των λατρευτικών θεσμών, όπως επίσης για την ενίσχυση και τη διεύρυνση της ανεξιθρησκίας και αρμονικής διαθρησκειακής συνύπαρξης του αλβανικού λαού».
Στην επίσημη τελετή που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, την επομένη του Πάσχα, παρουσία των Ανωτάτων Δικαστικών Αρχών και των Πρέσβεων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Αιγύπτου κ.ά, ο Πρόεδρος κ. Bamir Topi απένειμε την ανώτατη διάκριση του αλβανικού κράτους στους Χατζή Shelim Muça, Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο (Γιαννουλάτο), Αρχιεπίσκοπο Roc Mirdita και Χατζή Dede Reshat Bardhi, ηγέτες των τεσσάρων παραδοσιακών θρησκευτικών κοινοτήτων, των Μουσουλμάνων, των Ορθοδόξων, των Ρωμαιοκαθολικών και των Μπεχτασίδων αντιστοίχως.
Ο Πρόεδρος της Αλβανίας κ. Bamir Topi κατά την ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «κατά τη διάρκεια των κοινωνικών κρίσεων και των τραυματικών φάσεων της πρόσφατης μεταβατικής περιόδου, είδαμε τους αντιπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων να γίνονται στυλοβάτες της κοινωνικής ειρήνης. Αυτοί οι πνευματικοί και οραματιστές ηγέτες αναδείχθηκαν άοκνοι εργάτες του κοινωνικού και διαθρησκειακού διαλόγου, ακατάπαυστοι συνεργοί στην καλλιέργεια της δημοκρατίας στον τόπο μας… Η απονομή του ανώτατου παρασήμου που φέρει το όνομα του μεγάλου ενοποιού ηγέτη μας Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη, μου προσφέρει την εξαιρετική ευχαρίστηση και την ευκαιρία να εκφράσω την τιμή και την αναγνώριση της Πολιτείας για τη δραστηριότητά σας, η οποία διακονεί τον Θείο λόγο και την Αλβανία».
Εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος ευχαριστώντας τον Πρόεδρο κ. Topi μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «σε αυτόν τον τόπο για πολλά χρόνια υπεστήριζαν ότι η θρησκεία ήταν πολύ επικίνδυνη, όμως τα 18 τελευταία χρόνια που επανήλθε η ελευθερία και η δημοκρατία η θρησκεία αποδείχτηκε αληθινή ευλογία».
- Εμφανίσεις: 52593