Διαμαρτυρία της Εκκλησιάς της Αλβανίας

alb

Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησιά της Αλβανίας διαμαρτύρεται για την απόφαση της κυβερνήσεως να καταργήσει την περίφραξη του Καθεδρικού ναού της Αναστάσεως που βρίσκεται στο κέντρο των Τιράνων.

Η ενέργεια αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ιερού χώρου στον οποίο προσέρχονται άνθρωποι κάθε ηλικίας ιδιαίτερα πολλοί νέοι και παιδιά.

Το συγκρότημα του Καθεδρικού ναού έχει τρεις υπόγειες προσβάσεις (προς το Πολιτιστικό Κέντρο, τις αίθουσες νεολαίας, παιδιών, έκθεση βιβλίου).

Η φύλαξη όλων αυτών των χώρων είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς στοιχειώδη περίφραξη τις βραδινές ώρες και ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες.

Η κυβερνητική απόφαση ελήφθη τον Οκτώβριο του 2014, χωρίς ενημέρωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η πρώτη ειδοποίηση και αποστολή του σχετικού πολεοδομικού σχεδίου στην Εκκλησία μας έγινε από την εταιρία που ανέλαβε τις εργασίες, στις 12 Ιανουαρίου 2015.

Στις 14 Ιανουαρίου δόθηκε κυβερνητική διαβεβαίωση ότι θα καταρτιστεί νέο σχέδιο για να υπάρξει τελική συμφωνία.

Το νέο σχέδιο εστάλη μόλις τέλος Φεβρουαρίου, το οποίο κατά τα ¾ επαναλάμβανε το αρχικό.

Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας απάντησε ότι δεν συμφωνούμε πλήρως με το νέο σχέδιο.

Στις 2 Μαρτίου οι εργάτες της εταιρείας χωρίς επίσημη ειδοποίηση αφαίρεσαν το σιδερένιο κιγκλίδωμα και ξερίζωσαν την σειρά δένδρων και φυτών της βορείου πλευράς του συγκροτήματος.

Κάτω από τις αυλές του συγκροτήματος, που αποτελούν και την οροφή υπογείου πολυωρόφου κτηρίου, είναι εγκατεστημένα ακριβά μηχανήματα εξαερισμού, δεξαμενές πετρελαίου και νερού και σύνθετες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Οι αυθαίρετες αυτές επεμβάσεις θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπογείων χώρων.

Αυτές οι ενέργειες έρχονται σε σαφή αντίθεση με το νόμο 10057/22.1.2009 (Συμφωνία μεταξύ Υπουργικού Συμβουλίου και Εκκλησίας) η οποία εγγυάται το σεβασμό και την προστασία των ιερών χώρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ήμαστε υποχρεωμένοι να διαμαρτυρηθούμε έντονα για τις ενέργειες αυτές, που πληγώνουν τα θρησκευτικά αισθήματα των Ορθοδόξων πιστών καθώς και την ειρηνική θρησκευτική συνύπαρξη.

Εμφανίσεις: 50422
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!